Demanen 23 anys de presó per a un acusat de matar la seva exdona asfixiant-la amb paper de plàstic a Manresa

El fiscal l'acusa de provocar-li una "agonia llarga" al tapar-li completament el cap i immobilitzar-la en una cadira

ACN/Laura Serrat

L'Audiència de Barcelona jutjarà el 4 de setembre un acusat de matar presumptament la seva exdona asfixiant-la amb paper de plàstic transparent en un domicili de Manresa i immobilitzar-la en una cadira. El fiscal l'acusa d'un assassinat amb traïdoria, acarnissament i l'agreujant de parentesc. Creu que l'home va planejar matar-la després de saber que havia iniciat una nova relació i denuncia que li va causar una "agonia llarga".

Els fets van tenir lloc el 14 d'abril del 2021, quan l'acusat va acompanyar les seves filles a l'escola perquè havien dormit a casa d'ell. Des que estaven divorciats, tenien la custòdia compartida de les seves dues filles. Va ser allà on va coincidir amb la seva exdona, Jordina M. P., de 34 anys, a qui va proposar d'anar junts al que havia estat el seu domicili familiar, amb l'excusa de recollir una documentació per fer la declaració de la renda.

Els escrits del ministeri fiscal recullen que l'acusat no acabava d'acceptar la seva nova situació personal derivada del divorci i intentava recuperar la relació que havien mantingut durant disset anys. Quan pocs dies abans dels fets va assabentar-se que la seva exparella havia iniciat una nova relació sentimental, va idear un pla per matar la mare dels seus fills, segons apunta l'escrit de la fiscalia.

Malgrat les intencions de l'acusat, la víctima poc es podia imaginar del que era capaç la seva exparella, de forma que va accedir a acompanyar-lo al que havia estat el seu domicili familiar, on van arribar pels volts de les nou del matí. Una vegada a l'interior, es van posar a parlar al menjador i la víctima es va asseure en una cadira, "trobant-se relaxada i sense que la conducta de l'acusat fins al moment pogués fer-li sospitar que alguna cosa negativa podria passar-li", indica la documentació aportada pel fiscal. L'acusat es va "aprofitar d'aquesta situació de tranquil·litat i despreocupació de la dona" i la va immobilitzar a la cadira d'una forma "totalment per sorpresa i inopinada per ella, que no podia esperar aquell atac sobtat i impetuós", segons apunta el fiscal. Ho va fer utilitzant paper de plàstic transparent -el rotlle l'havia comprat feia poc- des de la cintura fins al cap i fent diferents voltes per tal d'evitar que pogués alliberar-se i, eventualment, defensar-se de l'agressió que estava patint.

Les diferents voltes que fa fer amb el paper de plàstic al voltant del seu cap va provocar que la víctima no pogués respirar, ja que tenia totalment tapats tant la boca com els orificis del nas. "Això va suposar-li un patiment afegit i innecessari" pel resultat esperat, ja que la "immobilització total i l'obturació de les vies respiratòries van comportar una agonia llarga durant el temps que va intentar desesperadament alliberar-se de l'opressió", remarca el fiscal.

Els seus pares van trobar el cadàver

Durant els diversos intents per alliberar-se, va caure a terra amb la cadira, la posició en què la van trobar ja sense vida els seus pares hores després, preocupats perquè no els contestava ni responia les trucades. El fiscal també subratlla que l'acusat era plenament coneixedor de les conseqüències que podien tenir les seves accions, tot dient que va actuar "amb el propòsit de posar fi a la vida o acceptant aquest resultat com a conseqüència molt probable de l'acció que portaria a terme".

El pare va arrencar-li el plàstic de la part del coll i va trucar a emergències, però ja no van poder fer res per salvar-li la vida. L'autòpsia va concloure que la víctima havia mort per insuficiència respiratòria aguda per un edema pulmonar arran de l'obturació de les vies. L'acusat va abandonar el lloc dels fets i va ser detingut poc després d'intentar suïcidar-se. Des del 16 d'abril del 2021, està en presó provisional, alhora que se li va suspendre la pàtria potestat i la possibilitat de comunicar-se amb les seves filles menors, que estan a càrrec dels avis materns.

Les penes que demana la fiscalia

El fiscal demana 23 anys de presó per un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament i l'agreujant de parentesc. També demana incloure la privació de la pàtria potestat sobre les seves filles. I un cop complerta la pena de presó, sol·licita llibertat vigilada durant deu anys i la prohibició del fiscal demana una indemnització per a cada filla de 150.000 euros i a cada progenitor de la víctima amb 55.000 euros.

Condemna pública del cas

La mort de Jordina M.P. es va viure amb consternació a Manresa, on es va celebrar un emotiu minut de silenci l'endemà de conèixer uns fets comesos presumptament a mans de la seva exparella. L'acte de record va reunir representants de tots els grups municipals de Manresa, encapçalats per l'alcalde, Marc Aloy, a banda de la presència del conseller d'aquell moment de Treball, Benestar Social i Família de la Generalitat, Chackir El Homrani, que treballava al mateix departament que la víctima. A la concentració, que va omplir la plaça Major, també hi eren presents la mare i el pare de la dona, la Rosa i el Francesc, que asseguraven que les seves vides "han canviat per sempre".