Nova causa contra Shakira: la fiscalia l'acusa de defraudar a Hisenda 6 milions d'euros el 2018

Un jutjat d'Esplugues l'investiga per frau fiscal quan està a punt de ser jutjada per defraudar 14 milions del 2012 al 2014

Shakira en una imatge d'arxiu

Shakira en una imatge d'arxiu / Europa Press

ACN

La fiscalia acusa la cantant colombiana Shakira d'haver defraudat uns 5,8 milions d'euros de l'IRPF i l'Impost de Patrimoni del 2018, quan vivia a Esplugues de Llobregat. Per això, va presentar una querella que el jutjat d'Esplugues va admetre a tràmit al juliol de la qual ara se n'han conegut els detalls. L'Agència Tributària li reclama 5,3 milions d'euros, més els interessos, i la Generalitat li reclama 547.000 euros més els interessos. Shakira serà jutjada aviat per simular que vivia fora d'Espanya quan ja vivia a Barcelona amb el futbolista Gerard Piqué, i la fiscalia li demana 8 anys de presó per defraudar 14,5 milions d'euros del 2012 al 2014 en l'IRPF i l'Impost de Patrimoni, a més de 23,7 milions de multa i 18 anys sense incentius fiscals.

Segons la querella de la fiscalia, el 2018 Shakira vivia a Esplugues amb la seva parella, l'aleshores futbolista del Barça Gerard Piqué i els dos fills en comú. Això l'obligava a pagar l'IRPF de tots els seus ingressos mundials, independentment d'on s'haguessin produït, i per tot el seu patrimoni, amb independència d'on s'hagués generat o estigués ubicat. Així, per tal de reduir el pagament d'impostos va fer servir un "entramat societari", no va declarar alguns rendiments i es va deduir despeses improcedents.

Segons la querella, les empreses no tenien cap altra activitat formal que gestionar el patrimoni de Shakira i no tenien ni mitjans materials ni humans per fer-ho. A més, la fiscalia recorda que la cantant no tenia cap relació amb molts d'aquests països més enllà de la constitució d'aquestes empreses 'pantalla'.

Així, segons el ministeri públic, va ometre la declaració de rendiments per valor de 12,5 milions de dòlars, percebuts en forma de bestreta el 2011 i meritats el 2018 per la gira musical 'El Dorado'. També va ometre rendiments de més de 2,5 milions d'euros a través de les societats GGT i AC. Igualment, va deduir despeses duplicades que superaven els 3 milions d'euros i va deduir despeses d'amortització dels seus propis drets musicals per més de 3 milions d'euros. Per últim, va deduir despeses personals i no justificades per més de 500.000 euros.

La societat AC es va constituir a Luxemburg per part d'una societat maltesa participada al 100% per Shakira. Aquesta empresa va percebre part dels ingressos per la cessió dels drets musicals de la cantant i li van ser transferits la major part dels ingressos de la gira fora dels Estats Units. Aquesta empresa va acordar amb les autoritats fiscals de Luxemburg tributar només l'1,39% dels seus ingressos.

Del 2015 al 2017 Shakira va declarar tots els ingressos i despeses a través d'AC, però el 2018 només ho va fer en un 75%. L'altre 25% se'l quedava la societat com a assegurança de risc fiscal, tot i que l'empresa no tenia cap activitat i només tenia cedits formalment els drets musicals de la cantant. Era una societat "instrumental", segons la fiscalia, i només era utilitzada per pagar menys IRPF per part de la cantant.

L'altra empresa, GGT, va ser creada a Espanya l'octubre del 2017 per Shakira mateix i amb el 100% de participació de la cantant per vehicular els ingressos de la gira 'El Dorado' fora dels EUA. GGT i AC van signar un contracte pel qual GGT prestava serveis a AC perquè pogués complir tots els compromisos de la segona part de la gira. GGT s'enduria un 5% de comissió. Aquesta empresa va pagar 146.700 euros d'impost de Societats el 2018, però la fiscalia creu que no va realitzar cap activitat, ja que el contracte signat amb AC va ser posterior a la finalització de la gira, els treballadors contractats ja treballaven per Shakira abans de la signatura del conveni entre les dues empreses, i no consta que fes cap funció a banda de cobrar i pagar. Per això, Hisenda creu que tots els ingressos i despeses de la societat s'haurien de computar a l'IRPF de l'artista.

Un sistema similar va utilitzar-se amb la societat GT, encarregada de les despeses i ingressos de la gira als EUA. A més, es van crear prop d'una vintena d'empreses per ocultar els ingressos reals de Shakira, empreses ubicades formalment a Països Baixos, Malta, Illes Verges Britàniques, Panamà, Luxemburg, Bahames o Liechtenstein, a banda d'Espanya i Estats Units. Algunes d'aquestes empreses eren propietàries de la casa on Shakira vivia a Esplugues o d'altres immobles a Miami, Nova York i Barranquilla (Colòmbia). Altres empreses s'encarregaven dels seus ingressos musicals i de publicitat, i altres de la gestió del patrimoni immobiliari o financer.

D'altra banda, AC, que tenia els drets musicals i d'imatge de Shakira, va signar el 2008 un contracte de deu anys i 300 milions de dòlars amb la promotora Live Nation per produir almenys tres àlbums musicals i tres gires mundials i la cessió de determinats drets d'imatge. El 2011 Live Nation va pagar 12,5 milions de dòlars, 9,7 MEUR, però els representants de la cantant van argumentar que s'havien de declarar el 2018, perquè eren pels concerts de la gira 'El Dorado'. Però el 2018 no els van declarar.

En la declaració del 2018 va ingressar 57.000 euros d'IRPF i 226.000 d'Impost de Patrimoni. En concret, de l'IRPF va declarar 10 milions d'euros d'ingressos per activitats econòmiques, i de l'Impost de Patrimoni va declarar immobles per valor de 12,1 milions d'euros, i 136 milions en participacions en entitats no cotitzades.

En la querella s'enumeren tots els ingressos reals que va tenir Shakira arran de la seva activitat musical i publicitària, que van pujar a 48 milions d'euros, i també tots els imports de les despeses que es van deduir per duplicat o que no s'haurien d'haver deduït. Hisenda calcula que les despeses deduïbles sumen 21,3 milions, i no pas 28,4 com va dir la cantant.

Per tot això, l'Agència Tributària considera que Shakira hauria d'haver pagat 5,3 milions d'euros més d'IRPF i li reclama 6 milions inclosos els interessos de demora. Pel que fa a l'Impost de Patrimoni, l'Agència Tributària concreta que el 31 de desembre del 2018 Shakira tenia 971.000 euros en comptes bancaris a Espanya i 3,7 milions en comptes a l'estranger, que sumen 4,6 milions. Pel que fa a actius financers, Shakira va declarar 135 milions d'euros, mentre que Hisenda n'ha comptabilitzat 147 milions. Per això, considera que hauria d'haver pagat 773.000 euros d'Impost de Patrimoni, i només en va pagar 226.000, cosa que suposa 547.000 euros menys. La Generalitat li reclama 625.000 euros incloent els interessos de demora.

La querella va dirigida també contra qualsevol altra persona que hagi ajudat Shakira a perpetrar els delictes o l'hagi encobert. La fiscalia demana que Shakira pugui declarar per videoconferència des de Miami, on viu, i no li demana cap mesura cautelar, ja que Hisenda ja ha incoat els oportuns procediments de liquidació i ha executat els accions per cobrar el deute.

La cantant i el seu equip legal mantenen que sempre ha actuat conforme a la llei i seguint "el consell dels millors experts fiscalistes". Ara, des de Miami i separada de Piqué, està "centrada en al seva vida artística, tranquil·la i confiada en la resolució favorable dels seus assumptes fiscals".