ENTREVISTA | Alícia Moriana Nova comissària de la Regió Policial Central dels Mossos d’Esquadra

Alícia Moriana, nova comissària de la regió central dels Mossos: «Hem d’estar segurs, però també ens hi hem de sentir»

La màxima responsable del cos a les comarques centrals diu que la delinqüència a la zona és la més baixa de Catalunya i que tant la regió com Manresa són llocs segurs, tot i que cal millorar la sensació de la ciutadania

La nova comissària de la regió policial central, Alícia Moriana | MIREIA ARSO

La nova comissària de la regió policial central, Alícia Moriana | MIREIA ARSO / Arnau Valverde

Arnau Valverde

Arnau Valverde

Alícia Moriana ha començat una nova etapa en la seva trajectòria al cos dels Mossos d’Esquadra, en aquest cas, com a nova comissària de la regió policial central. Emprèn el repte després de liderar l’Escola de Policies i esdevenint la segona dona que lidera la regió policial central després de Cristina Manresa.

Porta poc temps a Manresa però ja ha vist que el debat sobre la inseguretat és candent. És Manresa una ciutat segura?

Tota la regió policial central és una regió segura. Evidentment hi ha delictes, però no es pot confondre la seguretat amb zero activitat delictiva. Aquest any, de moment, tenim la taxa de criminalitat més baixa de tot Catalunya, i Manresa també té bons números en aquest sentit.

I perquè creu que hi ha aquesta sensació d’inseguretat?

Una cosa és el que diuen les xifres, que ens situen en el que realment està passant i ens ajuda a que nosaltres puguem treballar i ser més eficaços. A part d’això, existeix allò que diem de la sensació de seguretat, que no deixa de ser una percepció, una qüestió subjectiva. Això no vol dir que no sigui important, perquè, com he afirmat moltes vegades, hem d’estar segurs, però també ens hem de sentir segurs. El que passa és que en la sensació de seguretat intervenen molts elements. Per exemple, un delicte que en un lloc pot no provocar cap reacció, passa en un altre indret i sí que crea un cert neguit.

I què en pensa de la baralla de dissabte al Passeig de Manresa?

Són episodis que no hem de normalitzar, té la seva importància. És cert que el fet que s’hagi produït en un dia festiu al centre de Manresa ha fet que tingui una gran visibilitat, però si hagués passat més desapercebut Manresa seria més segura o menys? Doncs seria igual de segura. En tot cas, ho estem investigant i explicarem el què ha passat.

Com es pot millorar aquesta sensació d’inseguretat i fins a quin punt hi podeu aportar vosaltres?

Nosaltres no podem pretendre treballar sols perquè no tot té una solució policial. La policia de proximitat té el fonament en això, en apropar-se a la ciutadania, i no només al ciutadà com a tal, sinó amb tots els actors com institucions o associacions per poder fer un treball conjunt i col·laboratiu entre tots.

Preocupa la violència entre els joves?

La violència sempre preocupa a la policia, qualsevol tipus de violència. Però no tenim un problema de violència entre joves. A vegades el component de joventut i d’inconsciència també és un element a tenir en compte.

Com han estat els seus primers dies a Manresa?

Intensos. M’he trobat una regió molt consolidada, amb un equip humà molt professional i molt coneixedor del territori i això dona molta tranquil·litat. A més, la gent està molt implicada, perquè a part de ser agents, la majoria viuen aquí i, per tant, estan treballant per la seva pròpia comunitat.

Com ha sigut el canvi de passar de l’escola de policia a dirigir la regió central?

L’escola de policia és una experiència molt bonica i positiva. No estàs en la primera línia de treball policial, però estàs fent una feina molt important que és la formació. Crec que sóc una mica tot terreny. Tant he gaudit quan he estat a l’escola com en una feina operativa. M’ho he passat bé a tot arreu i això m’ajuda a poder ser més polièdrica amb la meva mirada de les coses i veure altres components gràcies a aquesta experiència.

L’anterior comissària i el mateix Departament d’Interior aposten per una policia de proximitat. Mantindrà aquesta línia?

En la nostra societat actual, la policia no pot ser la resposta a qualsevol problema, i evidentment no pot treballar aïllada i sense comptar amb la complicitat i la col·laboració de tota la societat perquè els problemes són polièdrics. Per tant, sí.

I creu que la ciutadania sent els Mossos com una policia pròxima o encara hi ha mancances?

Jo no he detectat cap mancança i crec que, en general, la valoració que té la ciutadania de la policia és bona. De marge de millora sempre n’hi ha. La societat va canviant i, per tant, tu t’has d’anar adaptant i has d’anar veient com evoluciona per sempre estar en sintonia amb la ciutadania.

Falten agents a la regió central?

Aquesta és una pregunta trampa, perquè si preguntes a qualsevol alcalde et dirà que en vol més. Nosaltres el que hem d’aconseguir és fer el màxim amb el que tenim, fer el màxim. I jo crec que tenim recursos per poder donar el servei que se’ns demana.

Quins són els principals reptes dels Mossos d’Esquadra a la regió central?

Aproximadament el 25% dels delictes de la regió central són estafes. El nombre d’estafes augmenta de forma paral·lela a l’ús cada vegada més intensiu de les tecnologies. Per això és un repte perquè afecta a tothom. És complex perquè necessites donar molta formació a moltíssima gent i, a més, a vegades els delictes es cometen des de països que nosaltres no hi tenim accés. Després hi ha els furts. Els consells de seguretat ens poden ajudar molt a lluitar contra això. I pel que fa a la marihuana, el problema no només és la marihuana en si, sinó tot el crim organitzat que pot crear-se o d’altres delictes que poden aparèixer al voltant d’aquesta activitat. Aquí, per exemple, a la regió policial central hi ha molta zona boscosa i és un espai que dona l’oportunitat a aquells que es volen dedicar a aquesta activitat de trobar indrets amagats difícils de trobar. Per això és important que intentem atacar-ho.

Subscriu-te per seguir llegint