L’índex de criminalitat de Manresa és més baix que el de la mitjana catalana

Els Mossos d’Esquadra asseguren que la capital del Bages és una ciutat segura i neguen que s’hagi produït cap increment exponencial dels delictes

Un aparador d’una botiga de Manresa després d’un robatori | ARXIU/A.V

Un aparador d’una botiga de Manresa després d’un robatori | ARXIU/A.V / A.V. Manresa

A.V.

Respecte a l’increment d’inseguretat que denuncien alguns sectors a Manresa, els Mossos d’Esquadra asseguren que les dades delinqüencials entre el gener i l’agost d’enguany indiquen que no hi ha hagut un augment significatiu dels delictes a la ciutat respecte a l’any anterior. «Ens trobem amb una situació d’estabilitat on alguns delictes han augmentat, però, d’altra banda, d’altres s’han minimitzat», expliquen fonts del cos policial.

En aquest sentit, tot i que no aporten xifres, asseguren que hi ha hagut un descens molt rellevant pel que fa a robatoris a domicilis, robatoris a interior de vehicles i ocupacions, però, d’altra banda, sí que han augmentat les estafes, els furts, els danys i els robatoris a empreses. Pel que fa als delictes que poden afectar més directament a la seguretat de la ciutadania, els robatoris amb violència en establiments han viscut un increment destacat, s’ha passat de 6 a 16 en el mateix període. D’altra banda, les estrebades es mantenen estables i els robatoris amb violència a la via pública també, amb 73 aquest any 2023 per 72 de l’any passat.

El balanç dels últims dotze mesos indica que Manresa té una taxa de criminalitat de 63,7 delictes per cada 1.000 habitants, una xifra que és significativament més baixa que la de Catalunya, que és de 76,3 fets per cada 1.000 habitants. En aquest sentit, asseguren que Manresa és una ciutat segura. Tot i això, expliquen que «la societat ha anat canviat amb el pas del temps i ara ens trobem amb ciutats amb noves fesomies i això pot crear sensació d’inseguretat davant de noves realitats».

El juliol passat, Regió7 publicava dades dels Mossos i del Ministeri d’Interior que indicaven un lleuger augment de la criminalitat respecte del 2019 i una situació similar a la descrita ara. En aquell moment la taxa que es va donar era una mica més baixa, del 61,9.

Pel que fa a la baralla del dissabte passat, consideren que es tracta d’un «fet puntual» relacionat amb grups de joves que no han anat més enllà d’alguna lesió lleu, qüestió que en tot cas estan investigant. Tornant al balanç d’enguany, aquesta ha estat la primera baralla tumultuària denunciada a Manresa aquest any 2023. Per trobar la baralla tumultuària anterior que consta als Mossos s’ha de retrocedir fins a l’agost del 2021, quan hi va haver l’única denunciada en aquell any. Pel que fa a trucades rebudes per baralles al carrer, de gener a agost hi ha hagut un repunt, però continua estant per sota de la resta d’anys.

Els Mossos d’Esquadra asseguren que estan treballant perquè incidents com el d’aquest dissabte no es repeteixin i la ciutadania «estigui i se senti segura».

L’any 2021 es va produir una situació similar en què es van produir protestes contra la inseguretat a Manresa. El cap de la Policia Local de Manresa, Miquel Martínez, indica, però, que ara la situació és molt diferent. En aquell moment es van produir tres apunyalaments en molt poc temps de diferència i un d’ells va ser mortal. A més, la motivació d’aquell conflicte estava relacionat amb el món de les drogues, mentre que en aquest cas els cossos policials indiquen que la baralla de dissabte al Passeig es va originar per un fet menor i en un context diferent.