Els joves de la baralla són habituals a la zona però no solen generar conflictes

Els comerciants del Passeig estan preocupats per la sensació d’inseguretat que hi ha al sector, sobretot després de la baralla tumultuària de dissabte passat

Fonts de la Policia Local indiquen que l’augment de l’incivisme contribueix a empitjorar la sensació

Patrulles dels Mossos d’Esquadra al Passeig de Manresa, a prop d’on va tenir lloc la baralla | OSCAR BAYONA

Patrulles dels Mossos d’Esquadra al Passeig de Manresa, a prop d’on va tenir lloc la baralla | OSCAR BAYONA / Arnau Valverde

Arnau Valverde

Arnau Valverde

La baralla que es va produir dissabte passat en plena tarda al Passeig de Manresa i que es va viralitzar per una gravació publicada a les xarxes socials va ser protagonitzada per dos grups de joves, la majoria menors d’edat, que són habituals a la zona del Passeig i no havien generat conflictes abans, segons han explicat fonts policials i treballadors de comerços propers al punt on va tenir lloc la baralla. Les persones consultades coincideixen que mai no havien generat problemes de consideració, tot i que també estan d’acord que les seves actituds entre ells o amb els vianants, en alguns moments, poden generar incomoditat.

Es tracta de menors fills de famílies immigrants que, segons va explicar l’alcalde, Marc Aloy, estan escolaritzats en centres educatius de Manresa.

Els Mossos d’Esquadra tenen una investigació oberta per un delicte de baralla tumultuària i no informen sobre el tema, argumentant que ho faran quan finalitzi el procés d’investigació. Tot indica que l’origen de la baralla seria un tema trivial que va iniciar una discussió. L’hermetisme de la policia s’afegeix a la discreció dels treballadors d’establiments de la zona consultats, que prefereixen no parlar-ne gaire. En general, diuen que tot va ser molt ràpid i no saben com va començar. Expliquen que els joves solen ser a la zona del costat de la botiga Bershka, a les cadires de la Rosita o a algun bar d’aquest tram del Passeig. El vigilant de seguretat de la botiga de roba explica que cada dia hi ha joves al costat de la botiga però que normalment no generen problemes importants. D’altra banda, la treballadora d’una botiga situada molt a prop dona un testimoni diferent de la resta. Segons ella, ja havien volat taules i cadires en alguna altra ocasió.

Aquests fets han generat més preocupació entre el comerç de la zona. «És evident que hi ha preocupació», afirma el president de Manresa Comerç, Antoni Daura, que afegeix que «això no crea un clima gaire adequat per anar pel carrer amb tranquil·litat i anar a comprar». En tot cas, diu que no creu que s’hagi produït un increment destacat pel que fa a la delinqüència, però que sí que s’han concentrat molts fets en poc temps. Sobre les zones on hi ha més sensació d’inseguretat, Daura explica que a la zona del Passeig hi ha grups de joves que no fan res especial però que poden generar aquesta sensació. Pel que fa a robatoris de comerços, diu que no hi ha zones concretes sinó que se’n poden produir a qualsevol punt de la ciutat.

Per solucionar aquesta situació, Daura creu que és necessari convocar la Taula de Seguretat formada per l’Ajuntament de Manresa, els cossos de seguretat i entitats de la ciutat, així com incrementar la presència policial en determinades zones com a mètode dissuasiu.

Fonts de la Policia Local de Manresa expliquen que, més enllà de la criminalitat, que es manté estable, el que ha fet augmentar la sensació d’inseguretat és un increment de l’incivisme als carrers. Persones begudes o sorolloses, per exemple, o que fan comentaris als vianants.

El cap del cos, Miquel Martínez, subratlla que cal distingir entre incivisme i inseguretat, i que l’incivisme és més difícil de controlar perquè «la normativa no acompanya». «Nosaltres fem tot el que la llei ens permet fer», assegura Martínez, que afegeix que sovint els causants del mal ambient són persones amb pocs recursos a les quals les denúncies per fets poc importants fan poc efecte.

D’altra banda, constata que els joves estan adoptant actituds violentes amb més facilitat que temps enrere, i apunta que la solució a aquest problema no s’aconseguirà només amb mesures policials, sinó que cal aplicar, també, polítiques socials més àmplies.

[object Object]

Els tres majors d’edat ahir continuaven tancats a la comissaria i passaran avui a disposició judicial

La investigació per determinar els participants en la baralla tumultuària de dissabte passat al Passeig continua. Dijous, un ampli operatiu de Mossos, Policia Local i Policia Nacional al Passeig va acabar amb la detenció de 5 persones durant una intervenció en què es van generar moments de tensió. Posteriorment, se’n van detenir 4 més als seus domicilis, mentre que 2 es van presentar a la comissaria voluntàriament. 8 dels detinguts eren menors, i 3, majors d’edat. A més, alguns d’ells eren reincidents. L’operatiu va finalitzar al voltant de les 11 de la nit.

Després de les detencions, els 8 menors van ser traslladats ahir al matí a la fiscalia de menors de Barcelona, on van prendre declaració acompanyats dels seus advocats. Posteriorment, van ser posats en llibertat sense mesures cautelars. En tot cas, fonts de la fiscalia han explicat a Regió7 que s’ha activat amb caràcter urgent un equip tècnic de Justícia Juvenil que analitzarà les situacions personals dels joves. Probablement també es proposarà un procés de mediació entre els nois que es van enfrontar per resoldre el conflicte sense haver d’arribar a judici. Per aquest motiu, tornaran a ser citats en breu.

D’altra banda, els tres majors d’edat que també van ser detinguts continuaven ahir tancats a la comissaria de Manresa i es preveu que durant el dia d’avui passin a disposició judicial als jutjats de Manresa.

Subscriu-te per seguir llegint