Manresa acull tallers pràctics de reanimació pulmonar oberts a la ciutadania

El SEM ha estat present en deu municipis amb l'objectiu d'ensenyar com reaccionar davant d'una aturada cardiorespiratòria

Ciutadans provant un desfibril·lador, en el Dia Mundial de la Conscienciació de l’Aturada Cardíaca l'any 2021

Ciutadans provant un desfibril·lador, en el Dia Mundial de la Conscienciació de l’Aturada Cardíaca l'any 2021 / ARXIU PARTICULAR

Redacció

Manresa ha estat una de les deu localitats on el SEM ha realitat tallers pràctics de reanimació cardiopulmonar oberts a tots els ciutadans aquest diumenge 15 d'octubre, en el marc del Dia Mundial de la Conscienciació de l'Aturada Cardíaca. L'objectiu és promoure que els ciutadans perdin la por i sàpiguen reaccionar davant una aturada cardiorespiratòria. D'aquesta forma, un grup de voluntaris s'han situat a la plaça de Crist Rei des de les 10 del matí fins a 2/4 de 2 del migdia, on han ensenyat de manera teòrica i pràctica a fer maniobres de reanimació cardiopulmonar.

L'aturada cardiorespiratòria (ACR) és una situació sobrevinguda que es produeix de manera sobtada, sovint sense avís previ. En aquests casos, és fonamental trucar al 112 i iniciar maniobres de ressuscitació (RCP) al moment. De fet, cada minut que passa, disminueix entre un 3% i un 5% la probabilitat de recuperació, segons les guies europees "European Resuscitation Council Guidelines 2021".

L'any passat, més de 3.000 persones van patir una ACR a Catalunya. D'aquestes, aproximadament un 30% van poder ser recuperades gràcies a la ràpida reacció de persones anònimes, amb el suport de professionals sanitaris del SEM.

"Davant d'una aturada cardiorespiratòria és fonamental iniciar la realització de maniobres de ressuscitació de manera precoç per part de qualsevol persona que hagi presenciat l'aturada, sense perdre ni un minut", explica el doctor Jorge Morales, director mèdic del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). "Cal perdre la por i reaccionar amb rapidesa, perquè si no fem res no hi ha cap possibilitat de recuperació", insisteix.

"El ciutadà ha de saber, que una vegada alertat el SEM, a través del 112, no estarà sol, ja que un professional sanitari el guiarà des de l'altra banda del telèfon fins a l'arribada de l'ambulància", insisteix.

Com es produeix una aturada cardíaca?

L'aturada cardíaca esdevé sovint de forma sobtada i en persones sense cap cardiopatia de base. No acostuma a estar causada per una malaltia coronària, sinó per malalties genètiques, hereditàries, que es transmeten a través de les generacions d'una família. Aquests defectes genètics alteren l'activitat elèctrica del cor i poden desencadenar la fatal arítmia. Si l'afectat no és atès amb rapidesa, la mort es produeix en pocs minuts. En canvi, si les persones que presencien l'aturada són capaces de realitzar maniobres de ressuscitació, les possibilitats de supervivència de l'afectat augmenten entre 2 i 3 vegades.

A Catalunya, només el 42% de les persones que pateixen una aturada cardiorespiratòria reben maniobres de reanimació cardiopulmonar abans de l'arribada del Sistema d'Emergències Mèdiques. L'increment d'aquest percentatge és clau per la supervivència de les persones afectades.

El SEM va atendre un total de 2.705 persones amb aturada cardiorespiratòria (ACR) el 2022. Del total d'aturades cardiorespiratòries que es produeixen cada any a Catalunya, un 30% aconsegueix recuperar-se gràcies a la realització de maniobres d'RCP de manera precoç.

D'acord amb les Guies de l'European Resuscitation Council, el SEM ha potenciat el Suport a l'ACR mitjançant l'establiment d'un protocol de suport telefònic, on un cop rebuda l'alerta a la Central de Coordinació Sanitària del SEM (CECOS), i mentre el recurs enviat està en camí, un metge va indicant a la persona que ha donat l'alerta com ha de fer les maniobres de reanimació fins a l'arribada de l'ambulància.