L'Alt Urgell registra un terratrèmol de 3,4 graus i una setantena de rèpliques: "Estava al llit i es movia tot"

El sisme més fort ha tingut lloc a les 0.24 h, amb epicentre a prop del municipi de Cava

Una desena de les rèpliques han superat la magnitud 2

Les reaccions dels veïns de l'Alt Urgell al terratrèmol de 3,4 graus: "Estava al llit i es movia tot"

ACN

ACN

Un terratrèmol de magnitut 3,4 i una setantena de rèpliques han fet vibrar aquest dijous l'Alt Urgell. Segons informa l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGCat), el sisme més gran ha tingut lloc a les 0.24 h, amb l'epicentre a prop del municipi de Cava.

Aquest terratrèmol ha estat percebut àmpliament per una part dels habitants de la part nord de l'Alt Urgell, així com també de residents de l'extrem oest de la Cerdanya. "Ha estat una bona sotragada, s'ha mogut el llit i uns llibres que tenia a la tauleta han caigut", ha explicat l'alcaldessa de Cava, Gisela Sellés, municipi on s'ha situat l'epicentre del sisme, que no ha causat danys.

La Xarxa Sísmica de Catalunya, de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGCat), ha registrat després del sisme fort més d'una setantena de rèpliques, les més destacades amb una magnitud de 3.2, 2.9, 2.7 i 2.3. El geògraf i responsable de Meteo Pirineus, Albert de Gràcia, ha dit que el fenomen entra dins la "normalitat" d'una zona sísmica com és el Pirineu. Protecció Civil, a través de la xarxa social X, també ha detallat que, del total de terratrèmols secundaris que han seguit a l'inicial, només deu han superat la magnitud 2. 

El terratrèmol ha agafat al llit a molts dels veïns de la comarca que l'han percebut. És el cas de la Rosa Canturri, que explica que ha sentit un soroll molt fort i que, a casa seva, tots han sortit per veure què passava, fins que han arribat a la conclusió que havia estat un sisme. Mentre, Imma Palau també ha vist com el llit es movia una mica, mentre que Joaquim Escorihuela assegura que no ha notat res.

Sense danys

L'alcaldessa de Cava ha dit que no té constància de danys materials relacionats amb el terratrèmol i que, fins i tot, ha comprovat que la carretera d'accés al municipi estava en bon estat. També ha dit que els veïns també han percebut la rèplica que ha tingut lloc pocs minuts abans de les 8 del matí.

Per la seva banda, Albert de Gràcia ha comentat que en els darrers anys també s'han produït diversos sismes a la zona d'Os de Cívis, nucli proper a Andorra i que forma part del municipi de les Valls de Valira (Alt Urgell). Des de Protecció Civil han posat el pla SISMICAT en fase de prealerta.