Accident aeri

L'avió dels guardacostes del Japó no tenia permís per a entrar en pista

Experts apunten que totes dues naus desconeixien la presència de l'altra a la pista abans del xoc

Un dels dos avions involucrats en el xoc a l'aeroport de Haneda

Un dels dos avions involucrats en el xoc a l'aeroport de Haneda / ASSOCIATED PRESS

EFE

L'avió de la Guàrdia Costanera del Japó que va xocar amb un avió comercial el dimarts en l'aeroport de Haneda no tenia permís per a entrar a la pista, segons comunicacions de control de vol publicades pel Ministeri de Transport nipó. "En la transcripció de les comunicacions no hi havia res que pugui considerar-se com un permís per a entrar a la pista", ha dit Toshiyuki Onuma, subdirector general de l'Oficina d'Aviació Civil del Ministeri de Transport, en declaracions recollides per l'agència local Kyodo.

El capità de la nau dels guardacostes, l'únic supervivent dels sis tripulants que es trobaven en aquesta, va dir no obstant això, que comptava amb permís d'entrar a la pista i en altres declaracions, hauria indicat que tenia permís per a enlairar. En els registres de comunicació entre els controladors aeris i la companyia que operava el vol comercial, Japan Airlines (JAL), tampoc hi havia cap indicació sobre retardar l'aterratge, per la qual cosa experts apunten al fet que és possible que totes dues parts desconeguessin la presència d'una altra nau en la pista.

Segons va detallar la cadena estatal NHK, el pilot de JAL va dir a la seva companyia que no va poder veure cap avió mentre s'aproximava a la pista i que havia rebut el permís dels controladors per a aterrar. El Ministeri de Transport, a través de la seva Comissió de Seguretat en el Transport (JTSB), està investigant l'accident en l'aeroport de Haneda, un dels més transitats del país, després que el vol comercial de JAL procedent de Sapporo (nord del país) col·lidís dimarts amb l'avió dels guardacostes.

L'accident es va produir poc després que l'avió de JAL aterrés a les 17.47 hora local (9.47 GMT) a Haneda i xoqués amb la nau la Guàrdia Costanera, la qual cosa va fer que totes dues aeronaus s'incendiessin i va obligar a evacuar a passatgers i tripulació. Els 379 ocupants del vol comercial van aconseguir ser evacuats, encara que 14 d'ells van resultar ferits, mentre que dels sis ocupants de l'avió dels guardacostes, només el capità, que va sortir greument ferit, va aconseguir salvar la vida. L'aeronau de la Guàrdia Costanera es disposava a transportar menjar i aigua per als afectats pel fort terratrèmol que va colpejar la costa occidental del centre del Japó el dilluns.