Desarticulen el grup criminal responsable de l'assalt a la sucursal de Caixabank d'Oliana

Els detinguts van passar el dimecres 17 de gener a disposició del Jutjat d’Instrucció número 1 de Solsona que és qui ha liderat la investigació

L'entitat bancària d'Oliana que el grup criminal va robar l'estiu passat

L'entitat bancària d'Oliana que el grup criminal va robar l'estiu passat / Oscar Bayona / Oscar Bayona

Xavi Moraleda

Mossos d'Esquadra ha desarticulat el grup responsable de l'assalt a la sucursal de Caixabank d'Oliana, a la comarca de l'Alt Urgell, l'estiu de l'any passat. Tres membres del grup van ser deinguts el 25 de gener a Villanueva de Gállego, a Saragossa, en el marc d'un dispositiu policial conjunt entre la policia catalana i la Guàrdia Civil. Van ser enxampats in fraganti quan es disposaven a cometre un robatori.

La investigació va arrancar arran del robatori a la sucursal de Caixabank d'Oliana. Tal com va explicar aquest diari, dos homes van accedir a l’interior del banc amb armes blanques i van amenaçar els treballadors que tot just havien començat la seva jornada laboral. Els presumptes autors van entrar al local a través d’un butró dut a terme en un edifici annex i una vegada aconseguit el seu botí van immobilitzar els treballadors.

A partir de les declaracions de testimonis dels fets, de les gestions realitzades i de l’estreta col·laboració del departament de seguretat de l’entitat bancària, els investigadors de la Unitat Central d'Atracaments de la DIC van iniciar la investigació que va situar un dels presumptes autors a la localitat de Llíria (València). Per aquest motiu, es va establir un conjunt d’investigació amb la Guàrdia Civil de la Comandància de València.

Des de la conformació de l’equip conjunt d’investigació, entre els dos cossos policials, els investigadors van poder observar com els atracadors van estar controlant diverses oficines bancàries de les províncies de Girona, Castelló, València, Conca i Saragossa.

Un modus operandi habitual

Com ha fet saber el cos policial, els criminals solien localitzar oficines bancàries a localitats amb pocs habitants i s'instal·laven en locals adjacents per preparar els seus assalts, en el moment en què els empleats entraven a treballar.

La matinada de l’assalt forçaven el local limítrof i feien un butró entre la paret del local i l’oficina i esperaven els treballadors des del local forçat sense accedir a l’oficina amb el clar objectiu que els treballadors desarmessin prèviament l’alarma de l’oficina. Una vegada desactivat el dispositiu d’alerta de l’entitat bancària els atracadors entraven a l’interior pel forat que havien realitzat i assaltaven els treballadors per consumar el robatori.

La detenció

Finalment, els Mossos d’Esquadra i la Guardia Civil van detenir in fraganti el dilluns 15 de gener els tres homes quan es disposaven a assaltar una altra entitat bancària en aquest cas a Villanueva de Gállego, a Saragossa.

Els tres lladres havien accedit durant el cap de setmana previ a un local adjacent després d’haver corroborat que no hi havia ningú a l’interior i no van sortir del local durant més de 24 hores prèvies al moment previst per cometre el robatori, dilluns a primera hora, que és quan obria l’entitat bancària. En el moment de la detenció els agents van comprovar que el local ja presentava un forat fet per tal d’accedir al banc i actuar de la mateixa manera que havien emprat en el robatori d’Oliana. A més, també se’ls va intervenir guants i escarpins que guardarien relació amb els fets comesos a l’Alt Urgell.

El dimarts 16 de gener es van portar a cap tres entrades i escorcolls als domicilis dels investigats, dos a Paterna i un a Llíria. Des de fa més d’una dècada la Comunitat Valenciana ha patit una onada d’atracaments amb aquest modus operandi tan característic i especialitzat.

Els detinguts van passar el dimecres 17 de gener a disposició del Jutjat d’Instrucció número 1 de Solsona que és qui ha liderat la investigació.