Un maltractador degolla la mascota de la seva parella, la cuina i intenta que se la mengi

L'acusat s'enfronta a gairebé dotze anys de presó per diversos episodis de maltractaments, les amenaces i per la violència vicària contra l'animal

El Jutjat d'Instrucció número dos de Picassent porta el cas de maltractaments i la violència vicària contra l'animal

El Jutjat d'Instrucció número dos de Picassent porta el cas de maltractaments i la violència vicària contra l'animal / LEVANTE-EMV

Ignacio Cabanes

La violència vicària és tota aquella que s'exerceix contra un altre ésser viu, en moltes ocasions els mateixos nens, en substitució de l'objectiu directe del maltractador per causar més dolor a la seva víctima. I dic ésser viu perquè no només es limita a les persones. Encara que amb prou feines hi hagi sentències per maltractament animal en l'àmbit de la violència contra les dones, aquesta és una altra de les eines que els maltractadors usen per danyar les seves parelles o excompanyes sentimentals, picant-los allà on més els dol, matant la seva mascota, bé sigui el gos, un gat, o com en aquest cas, el conill blanc.

Un presumpte maltractador, veí de Montserrat (València), s'enfronta a penes que ascendeixen gairebé els dotze anys de presó per diversos delictes de violència contra la dona, maltractament habitual, lesions, amenaces continuades, un delicte contra la integritat moral i un altre de maltractament animal per precisament haver degollat el conill de la seva parella davant d'ella, per veure-la patir. No content amb això, li va refregar la sang per la cara, va cuinar l'animal i va intentar que la seva víctima se'l mengés. Tot això, segons li va dir, com a "lliçó, perquè aprengués" per haver-lo escopit.

Per aquest darrer delicte el Ministeri fiscal sol·licita per a l'acusat una pena de 18 mesos de presó, així com tres anys d'inhabilitació per a qualsevol feina relacionada amb els animals i per a la seva tinença.

És només un dels múltiples episodis de maltractament a què va sotmetre l'acusat, arrestat al seu dia per la Guàrdia Civil, la seva parella en els quatre mesos que va durar la seva relació. Cops amb un garrot perquè no estava d'acord amb la roba que volia posar-se la seva xicota, amenaces de cremar-la viva a la xemeneia i fins i tot tortures, fent-lo caminar de genolls sobre el terra ple d'arròs, mentre la copejava. Tot per sotmetre-la pel sol fet de ser dona, exercint sobre ella una situació de poder i domicili que la tenia totalment acovardida.

Els fets pels quals la Fiscalia acusa B. A. es remunten l'octubre del 2021, tot just va començar la convivència entre víctima i agressor, en un habitatge de la localitat de Montserrat, després d'un mes de festeig.

Estant en un hostal de La Rioja, l'acusat va agafar un garrot i va començar a picar al cap, els braços i les cames a la seva parella. Tot i la gravetat dels fets, la dona no va anar a cap centre mèdic i confiada que canviaria va optar per no denunciar.

Un mes més tard, estant a l'habitatge de Montserrat, després d'una nova discussió, el processat la va lligar de braços i cames, la va posar de cap per avall i la va acovardir dient-li que la degollaria i que la tiraria a la xemeneia. Tot això segons el relat de la víctima que recull la Fiscalia al seu escrit de conclusions provisionals.

Després van venir les tortures, fent-lo anar de genolls sobre arròs durant una hora, picant-la amb un garrot quan s'ajupia. De les esmentades lesions tampoc no hi ha constància en no haver-hi cap comunicat mèdic i serà clau en el judici el testimoni de la mateixa víctima.

"Mereixia morir per escopir-lo"

A finals de desembre del 2021 es va produir un episodi que va enfadar especialment l'acusat. Segons va relatar la víctima als investigadors, en bufar els pèls que s'havien quedat en una màquina dels cabells, sense voler escopir la seva parella. La violenta reacció va ser immediata. Va agafar un ganivet i li va posar al coll alhora que l'amenaçava de matar-la i tirar-la a la xemeneia, dient-li que "mereixia morir per escopir-lo", i que després llençaria les dents a un camp perquè ningú sabés què havia passat.

Va ser aquell dia quan més tard va optar per descarregar la seva ira contra la mascota de la seva parella, un conillet blanc. Amb el mateix ganivet que prèviament l'havia amenaçat a ella, va degollar l'animal, obligant-la a mirar. Un cop mort el va cuinar i el va instar que se'l mengés, com a "lliçó".

Finalment i després d'un últim episodi violent, en què li va clavar un cop de puny a l'ull esquerre, la víctima va denunciar aquests mesos de malson davant la Guàrdia Civil. Segons va confessar, no ho va abandonar abans ni va acudir a denunciar-ho per por, ja que l'acovardia dient-li que "la buscaria fins a sota de les pedres" i que "degollaria la seva mare i el seu fill petit" si el deixava.