Manresa ha inaugurat un circuit molt especial de reaprofitament de roba usada gràcies a una iniciativa de Càritas que ofereix contenidors de recollida situats a l’accés del Casal de l’Església, una botiga en la què comprar roba reciclada de bona qualitat a bon preu i tanca el cercle creant tres llocs de treball dignes.

Un centenar de persones van atapeir la nova botiga de la carretera de Vic número 25 -on abans hi havia el centre de jardineria Món Vert- en l’acte inaugural que es va simultaniejar amb la presència de compradors que entraven i sortien dels provadors.

El xivarri va fer molt necessari l’equip de megafonia instal·lat per dur a terme l’acte protocol·lari inaugural en el què va destacar una idea: consumir roba reciclada és una necessitat per trencar el cercle viciós del consumisme curt de mires i fer possible nous circuïts beficiosos econòmicament, social i mediambiental.

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va recordar en el seu parlament que era la 38a botiga que Càritas obria al conjunt de l’estat amb la mateixa filosofia per ajudar persones facilitant l’accés a peces de vestir al mateix temps que s’evitava malbaratar recursos mediambientals i es creaven llocs de treball. Va desitjar de tot cor que «tingueu tot l’èxit que es mereix la iniciativa».

El bisbe de Vic, Romà Casanova, va recordar que Càritas té una llarga experiència en la recollida i repartiment de roba usada, però que el comerç lluminós, atractiu i cèntric que s’obria a Manresa significava fer «un altre pas» a favor de la justícia social i en contra del consumisme i el malbaratament.

L’acte també va comptar amb la intervenció de Francisco Lorenzo, director d’Acció Social de Càritas a nivell estatal, que va recuperar el lema «Viure senzillament perquè altres puguin senzillament viure» per subratllar la importància de canviar la mirada que condemna la roba usada a ser un residu quan es pot convertir en llocs de feina i un bé preuat per a qui la valora.

Després de la introducció de Rufí Cerdán, director de Càritas Diocesana de Vic, va parlar Fina Farrés, directora de Càritas Arxiprestal de Manresa, ànima del projecte que va convidar el públic a reflexionar sobre les lletres R i E dels missatges de les parets sobre reciclatge, reconversió, reaprofitament i reducció de residus que si, a més, aconsegueixen contribuir al desenvolupament integral de persones amb la participació conscient dels usuaris prenen tot el seu sentit. Hi va haver molts agraïments, però especialment per als voluntaris, Cots i Claret i Fibracat.