El republicà Marc Aloy Guàrdia ha agafat avui al migdia la vara d'alcalde de Manresa en relleu de Valentí Junyent, de Junts per Manresa, que ha estat el batlle de la ciutat durant nou anys. L'acte d'investidura ha tingut lloc de forma inèdita en un teatre, el Kursaal, i no al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa com a causa de la pandèmia del coronavirus. Una decisió discutida per diversos grups municipals, especialment el PSC, que ha decidit no acudir al ple argumentant que es tractava d'un espectacle electoral d'ERC.

Al voltant de la 1 del migdia, i després de les intervencions dels portaveus dels grups municipals presents en la investidura, Aloy ha estat nomenat el nou alcalde de Manresa i ha rebut la vara de batlle de mans de Joan Calmet, segon tinent d'alcalde, que va presidir la mesa presidencial. El dirigent republicà ha rebut 16 vots a favor i 5 vots en blanc. No hi ha hagut cap abstenció ni cap vot en contra. Aloy ha dedicat les seves primeres paraules com a alcalde als manresans i manresanes morts per coronavirus, "molts dels quals no van poder tenir els seus ésser estimats al costat".

El nou alcalde de la ciutat ha fet un agraïment als sanitaris, empleats municipals i voluntaris que han treballat intensament durant la pandèmia; ha fet un esment als seus predecessors i ha citat alguns dels èxits aconseguits pels diversos alcaldes que ha tingut Manresa; també ha tingut un record especial per Juli Sanclimens, que fou alcalde entre el 1987 i el 1995 i que va morir el passat 12 de juny; i ha posat de manifest alguns dels reptes pels quals treballarà el seu govern, com són la recuperació de la Fàbrica Nova, les connexions amb Barcelona o l'ampliació d'espais per a vianants com el carrer Guimerà.

Aloy ha lamentat l'absència del PSC: «Malgrat les discrepàncies ideològiques, en política s'ha de poder dialogar. I això no es pot fer si no s'és present», ha dit. Un altre dels temes del seu discurs ha estat la repressió de l'estat espanyol a Catalunya i els presos polítics. El recent proclamat ha acabat el seu parlament amb un record emotiu per al seu pare, Josep Maria Aloy.

Marc Aloy és investit nou alcalde de Manresa

Marc Aloy és investit nou alcalde de Manresa

Personalitats d'ERC a la platea

A l'acte hi ha assistit unes 160 persones. De fet, la platea era plena si es tenen en compte els buits per garantir les distàncies de seguretat entre els assistents. Abans de l'inici de l'acte, regidors i representants del món polític català com Roger Torrent, president del Parlament, i Pere Aragonès, vicepresident del Govern de la Generalitat, han entrat al recinte per la porta del darrere, situada al carrer Carrió, acompanyant Marc Aloy. També han assistit a l'acte diversos alcaldes i alcaldesses bagencs, com Adriana Delgado, també diputada al Parlament i alcaldessa de Sant Vicenç; i la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, entre d'altres.

26

El republicà Marc Aloy ja és el nou alcalde de Manresa

El primer en parlar ha estat Andrés Rojo, portaveu del grup de Ciutadans, que ha anunciat que el seu partit votarà en blanc perquè no considera Aloy «un candidat vàlid, no el veiem liderant el repte de modernitzar la ciutat, no el veiem dirigint aquest vaixell». Tot i això, Rojo ha assegurat «mà estesa» de la seva formació per arribar a acords de ciutat.

Per la seva banda, Roser Alegre, de Fem Manresa, ha lamentat que l'equip de govern du a terme una «política distant sense cap interès per a la ciutadania» i ha afirmat que «ens espanta sentir-vos parlar de grans obres, de grans projectes que sembla que us han de portar a la glòria. Volem sentir parlar de polítiques socials». Alegre també ha destacat algunes de les accions que Fem veu prioritàries per a la ciutat, com el nou Pla de Mobilitat. El seu grup votarà en blanc.

El tercer en intervenir ha estat Valentí Junyent, de Junts per Manresa, exalcalde i que seguirà al govern com a regidor d'Hisenda. Junyent ha subratllat que el seu grup votarà a favor de la investidura d'Aloy fruit de l'acord signat el juny del 2019 per Junts per Manresa i ERC per formar un govern de coalició: «Som conseqüents amb els nostres compromisos», ha dit Junyent. També s'ha posat al servei del govern manresà i ha expressat el seu suport a Marc Aloy: «Em tindrà al seu costat en tot allò que li sembli oportú». Junyent ha finalitzat el seu parlament amb l'aplaudiment dels assistents.

Després de Junyent ha estat el torn de Cristina Cruz, d'ERC, que ha recordat la victòria per deu vots del seu partit en les eleccions del maig del 2019. «Per primer cop, el partit guanyador cedia el lloc de l'alcaldia a un altre partit», ha dit. Cruz ha tingut paraules per als governs republicans dels anys 30 i ha destacat els tres eixos que defensen els republicans per a Manresa: ciutat verda, dinàmica i de trobada. Cruz, sobre la polèmica dels darrers dies generada per la negativa del PSC d'assistir a l'acte, ha comentat que «ens sap greu que no hi siguem tots, a nosaltres també ens hauria agradat celebrar l'acte al Saló de Sessions però vam decidir buscar una ubicació més adient per complir les mesures de seguretat».

Primer alcalde republicà 84 anys després

Marc Aloy Guàrdia ho diu amb totes les lletres: «a ERC hi ha il·lusió per l'accés a l'alcaldia, 84 anys després de la darrera alcaldia republicana».

Va ser el 19 d'octubre del 1936 quan va plegar el darrer batlle d'Esquerra, Francesc Marcet. Després va ser alcalde Josep Corbella Sunyer, de la CNT i secretari del Comitè Revolucionari Antifeixista de Manresa. Va deixar el càrrec el maig del 1938 per anar al front. Emilià Martínez, jove militant de la CNT, va ser el darrer batlle de la república a la ciutat abans de l'entrada dels feixistes.

No ha estat l'única nota destacable de l'acte d'investidura que s'ha dut a terme avui a les 12 del migdia al teatre Kursaal de Manresa. Per primer cop en el període democràtic, el ple de nomenament del nou alcalde no ha tingut la presència de tots els grups municipals.

Ahir a la tarda, el PSC va confirmar l'absència a la sessió que havia anunciat el dia anterior (vegeu diari d'ahir). Fem Manresa ja va comunicar que sí que hi seria present i, ahir, ho va confirmar també el president del grup municipal de Ciutadans, Andrés Rojo.

En compliment del pacte subscrit entre els dos grups que formen el govern de Manresa, ERC i JxM, Marc Aloy (ERC) ha agafat la vara d'alcalde, que ostentarà fins al 2023, en substitució de Valentí Junyent (JxM), que ha ocupat el càrrec des del 2011 i durant el primer any de mandat. Junyent va renunciar a l'alcaldia dijous passat, dia 18, i es va acomiadar definitivament en el ple extraordinari de dimarts, al saló de sessions.

La sessió s'ha pogut seguir a través de la pàgina web municipal, com és habitual en tots els plens que se celebren.

Han assistit al ple extraordinari el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; el vicepresident del govern de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera de Justícia, Ester Capella; i la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà. També senadors, diputats, alcaldes de diverses poblacions del país i altres autoritats.

La sessió s'ha iniciat amb la constitució de la mesa d'edat, i ha continuat amb la intervenció dels representants dels grups municipals. Posteriorment s'ha realitzat la votació de l'alcalde, mitjançant papereta secreta. A continuació s'ha fet l'escrutini de la votació i la proclamació de l'alcalde, que ha acceptat el càrrec «per imperatiu legal» i ha pres possessió.

Tot seguit, el president de la mesa ha lliurat al nou batlle la insígnia de solapa, la medalla corporativa i la vara d'alcalde. Ell mateix ha clos la sessió adreçant-se als representants de la corporació i el públic assistent en el seu primer discurs com a alcalde i que obre la seva singladura al capdavant de l'Ajuntament de Manresa.