El cinquè informe del Pla Local de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa fixa el volum de recursos que s'hi ha esmerçat fins ara en 4.037.313 euros. L'anterior revisió (vegeu Regió7 del 16 d'octubre) afirmava que s'havien destinat 3,4 milions.

El nou informe afirma que l’Ajuntament de Manresa ha assumit majoritàriament el cost de les mesures fins arribar a 2.317.776 euros (el 57,41% del total) per la suma de l’aportació de 1.711.620 euros de recursos ordinaris que ha fet (42,40%) i del descens dels ingressos de 606.156 euros que ha patit per les bonificacions fiscals i l’aturada d’alguns serveis (15,01%), tot i que en aquest últim concepte encara caldrà comptabilitzar el cost afegit d’algunes concessions en el moment que es faci la liquidació.

La Generalitat, amb 1.024.115 euros (25,37%), és la segona administració que més diners a aportat al Pla, per davant de la Diputació de Barcelona, que hi ha destinat 666.892 euros (16,52%).

L’apartat d'Altres ingressos (0,71%) comptabilitza 28.528 euros amb les aportacions de patrocinis en activitats culturals i de lleure, bàsicament de la Festa Major, que sumen 15.546,00 euros; els 6.982,54 euros que els Fons Feder han destinat al projecte de La Canal a través del programa Uubact, i els 6.000 euros del Pacto de Estado contra la Violencia de Género en l'àmbit de feminismes i LGTBI.

Les actuacions per àmbits

Les actuacions en l’àmbit social i en l’àmbit econòmic i fiscal segueixen concentrant el gruix de la despesa (23,94% i 20,78%, respectivament) i a continuació se situen l’àmbit laboral de foment de l’ocupació (17,08%), les actuacions del capítol dedicat a la cultura, els esports i el lleure (11,12%), les intervencions a l’espai públic per afavorir la mobilitat i garantir el distanciament social i la seguretat dels vianants continuen tenint un fort pes (6,93%) i altres actuacions als equipaments públics per garantir les mesures de seguretat i higiene que imposa la covid-19 (6,13%).

Una dada rellevant que inclou l’informe és l’ampliació en 155.000 euros de la partida del Pla destinada a ajuts a fons perduts a autònoms i empreses per fer front als efectes de la covid-19, dotada inicialment amb 200.000 euros, que s’aprovarà previsiblement en aquest Ple de novembre.

La decisió s’ha pres en el marc de les reunions de seguiment del Pla de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa, que va ser aprovat per tots els grups municipals, i es preveu que es puguin atendre totes les sol·licituds presentades que compleixin els requisits abans d’acabar l’any.

L’informe inclou les mesures impulsades pels diversos serveis municipals en el marc del Pla local de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa i s’actualitza periòdicament, coincidint amb els plens municipals, com a mecanisme de seguiment del grau d’aplicació del Pla, segons l’acord entre el govern municipal i els grups polítics amb representació al consistori.

A banda de les mesures concretes del Pla, en aquesta nova actualització del novembre també s’hi inclouen tres annexos amb informació més detallada de les actuacions concretes que s’han portat a terme en l’àmbit de la mobilitat i joventut, així com un extracte de l’estudi sobre l’impacte de la covis al teixit empresarial de Manresa i del Bages.

La decisió d’establir aquest mecanisme de seguiment ha estat fonamentada en la necessitat d’apostar per un Pla dinàmic, que es vagi adaptant a la incertesa i a la situació canviant que ha generat la Covid-19, per poder donar resposta a les necessitats que es vagin presentat en cada moment amb noves actuacions o reforçant determinades partides pressupostàries.