Alumnes de primer d’Integració Social de l’Escola Montserrat de Sant Vicenç de Castellet i de la FEDAC de Manresa han elaborat un manifest per reivindicar els drets de les persones amb discapacitat. Aquest dimecres es commemorarà el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

Al manifest els estudiants asseguren que les persones amb discapacitat estan excloses de la societat malgrat que els últims anys ha millorat la seva qualitat de vida. «El nostre objectiu és normalitzar la discapacitat, ja sigui intel·lectual o física», afirmen.

Recorden que afecta al 15 % de la població, i «qualsevol de nosaltres, per diferents situacions de la vida, pot arribar a haver de conviure amb una».

També denuncien que els productes de suport a aquest col·lectiu tenen preus desorbitats o no faciliten «la vida a les persones amb diversitat funcional».

A això cal afegir-hi que «l’exclusió social i la desigualtat estructural continua situant aquest col·lectiu fora de la societat». A Espanya, la taxa d’atur en persones que pateixen algun tipus de discapacitat és del 26 %, recorden.

Denuncien, així mateix, la «llista d’espera exageradament llarga» per atendre persones amb algun problema de salut mental.

Els alumnes de l’Escola Montserrai i la FEDAC Manresa recorden que la discapacitat forma part de la condició humana, que tothom en algun moment en pot patir una de temporal o permanent, i «creiem que la societat ha d’estar preparada per a això».

Finalment destaquen que si a una persona amb discapacitat se la tracta com si no fos capaç d’aconseguir res, fracassarà. En canvi «si li fas creure que podrà fer grans coses» ho aconseguirà i «si creus en elles et sorprendran».

El manifest acaba amb una crida per eliminar les desigualtats «i per una societat més justa que tingui en compte les necessitats de tots els seus habitants».

L'Escola Montserrat de Sant Vicenç de Castellet, especialitzada en Formació Professional, i FEDAC Manresa han estrenat aquest any la seva col·laboració oferint un nou cicle d'Integració Social.