La plaça Major de Manresa ha acollit aquest dimarts a la tarda una concentració convocada per l'Ajuntament en suport del poble ucraïnès i per demanar el final de la guerra que ha aplegat unes 250 persones. Ha començat a les 7 de la tarda amb la interpretació del Cant dels Ocells pel guitarra Lluís de las Heras. Tot seguit, l'alcalde Marc Aloy ha llegit la declaració promoguda pel Fons Català de Cooperació i la Xarxa d’alcaldes i alcaldesses per la Pau.

Ha animat la ciutadania a portar a terme iniciatives solidàries per donar suport al poble ucraïnès i ha recordat que, en aquest sentit, el Fons Català de Cooperació informa que la manera més útil i efectiva és fer aportacions econòmiques a les campanyes impulsades per propi ens i per Creu Roja. Ha tancat l'acte la Coral Refilets, que ha interpretat el Canon de la Pau mentre a la plaça han desplegat una bandera d'Ucraïna.

20

Concentració a Manresa per demanar la pau a Ucraïna Alex Guerrero

La declaració del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d'alcaldes i alcaldesses per la Pau de Catalunya fa un prec a favor del diàleg per tal de desescalar el conflicte i desmilitaritzar la zona. Alhora, s'apel·la a la comunitat internacional, en especial a la Unió Europea, perquè faci de mediadora per aconseguir una solució pacífica basada en la diplomàcia i el multilateralisme.

Més de 400 persones a Sant Joan de Vilatorrada

La convocatòria forma part de la jornada d'accions de mobilització organitzades per les entitats municipalistes de Catalunya a favor d'Ucraïna. L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha fet públic un comunicat de condemna per “l’atac militar injustificat del govern de Rússia contra la població civil ucraïnesa”, arran de la invasió que es va iniciar el passat 24 de febrer. En aquest escrit es manifesta especialment “el nostre suport a la comunitat ucraïnesa resident als nostres pobles i ciutats de Catalunya”. El municipalisme català ha demanat la desescalada del conflicte i ha apel·lat al diàleg per obtenir una solució pacífica, basada en el respecte a les persones i la defensa dels Drets Humans.

A la regió central, han estat múltiples els municipis que s'han adherit a les mobilitzacions. A les set de la tarda, més de 400 persones també s'han concentrat davant de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, un municipi on l'associacionisme ucraïnès té un pes molt important. Des de fa deu anys, el municipi bagenc disposa de l'associació Ucraïna al Cor, que integra mig centenar de famílies ucraïneses.

34

Concentració a Sant Joan de Vilatorrada en suport al poble ucraïnès Enric Badia

La Casa de la Vila de Súria també ha acollit a 2/4 de vuit de la tarda una concentració contra la guerra i en suport del poble d’Ucraïna.En el transcurs de la concentració, l’alcalde Albert Coberó va llegir una declaració institucional que exigeix “el cessament immediat de les hostilitats” i condemna “la injustificada intervenció militar russa sobre el territori ucraïnès”. Per aquest motiu, s’hi expressa la solidaritat de Súria amb el poble ucraïnès, “i especialment amb la ciutadania d’origen ucraïnès que resideix en els nostres pobles i ciutats”. Segons la declaració llegida per l’alcalde Albert Coberó, “la societat surienca estem compromesos amb la pau i amb la resolució no violenta dels conflictes, com hem mostrat de forma reiterada en els anys”. Entre les persones participants en la concentració, s’hi trobaven diferents membres de la corporació municipal.

Concentració a favor del poble ucraïnès a Súria Arxiu

Quaranta persones han assistit a un acte a la Plaça de la Vila de Sant Fruitós de Bages en suport al poble ucraïnès on l'alcaldessa ha llegit un manifest condemnant l'atac militar.

200 persones demanen posar fi al conflicte a Berga i a Solsona

Berga i Solsona també han acollit aquest dimarts concentracions per demanar la desescalada del conflicte. Unes 200 persones s'han manifestat a Berga. En l’acte s'ha llegit un comunicat del 24 de febrer de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau.

Solsona també es posiciona en contra de la guerra a Ucraïna. La plaça de l’Ajuntament s'ha omplert també amb prop de 200 persones, segons l’Ajuntament solsoní, per reclamar el final de l’atac de Rússia a Ucraïna. A més de la declaració institucional que va llegir l’alcaldessa Judit Gisbert, també ha parlat una representant de la comunitat ucraïnesa a la ciutat, Zoryana Sokhatska, i s'ha interpretat l’himne ucraïnès. A més, l’eixida de l’ajuntament s’il·luminarà durant uns dies amb els colors de la bandera d’Ucraïna, com a mostra de suport, igual com s’està fent en diversos edificis emblemàtics d’arreu del món.

Per altra banda, a partir d’ahir i almenys fins divendres, Solsona promou una campanya de recollida de productes de primera necessitat i material sanitari per a Ucraïna, en una acció que coordina l’Ajuntament de la ciutat al costat de veïns ucraïnesos.