Manresa acollirà la primera comissaria que estarà compartida per Mossos i Policia Local a Catalunya. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat aquesta tarda a la capital del Bages aquesta iniciativa que té l'objectiu de garantir la proximitat dels cossos de seguretat amb la ciutadania, especialment als centres dels municipis. En aquest sentit, la nova comissaria estarà situada al Passeig de la República, tal i com va avançar Regió7 aquest dissabte. L'equipament estarà al local dels números 9 i 11 del carrer i es preveu que entri en funcionament a principis de l'any 2023, després de reformar el local.

El nou equipament de Manresa, que el Departament defineix com a comissaria de proximitat, serà pioner a Catalunya. La intenció del Govern de la Generalitat és que abans que acabi el mandat 10 municipis catalans disposin d'aquest servei. Elena ha destacat que seran equipaments situats en punts cèntrics del municipi amb l'objectiu que la ciutadania hi tingui un accés més directe i senzill, sobretot en els casos on les comissaries queden allunyades dels nuclis principals com és el cas de Manresa. El Conseller ha assegurat que s'hi podran realitzar tots els tràmits que ja es poden fer en una comissaria convencional.

També és clau la col·laboració entre el Departament d'Interior i els Ajuntaments. En aquest sentit, a Manresa les dues administracions compartiran les despeses derivades del nou servei i destinaran més o menys el mateix nombre d'agents, una trentena en total. S'ha escollit el Passeig de la República perquè es troba dins del nucli històric i la zona comercial i també a prop d'una de les principals entrades a la ciutat com és l'estació de trens de RENFE.

Marc Aloy diu que cal més percepció de seguretat

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy, va valorar positivament la disminució dels fets delictius que tenen lloc a Manresa però va apuntar que fa falta continuar treballant en la percepció de la seguretat de la ciutadania. «Malgrat que Manresa sigui una ciutat segura, no n’hi ha prou amb què les dades siguin bones, és important que les persones se sentin segures», va apuntar el batlle que va dir que, per fer-ho, s’ha d’informar del que s’està fent, com la creació d’aquesta comissaria compartida entre Mossos i Policia Local. 

Aloy també va posar el focus en l’acció social dels agents dels cossos de seguretat. «Bona part dels delictes els cometen joves que venen d’unes problemàtiques socials importants. Per atendre aquestes situacions és imprescindible que fem un treball social», va dir el batlle posant en valor el projecte Sostre 36, que posa el focus en aquelles persones que estan fora del sistema. 

Finalment l’alcalde de Manresa va agrair la predisposició del conseller Elena «per atendre una situació que estàvem vivint ara fa un any i que no era agradable». «Hi havia la percepció que en aquesta ciutat, que sempre ha estat tranquil·la i segura, alguna cosa estava passant», va dir. 

Un punt de referència per als ciutadans que siguin al centre de la ciutat

El Conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va destacar ahir durant la presentació de la iniciativa a l’ajuntament de Manresa que l’objectiu d’aquesta nova comissaria és millorar l’atenció dels agents de seguretat a la ciutadania apropant-ne els serveis al centre de la ciutat per tal de garantir més seguretat, civisme i convivència. Més enllà de recollir denúncies, el nou equipament també serà un punt de referència de les patrulles que recorrin a peu el centre de la ciutat. En tot cas, Elena va assegurar que aquesta comissaria tindria els mateixos serveis i s’hi podrien realitzar els mateixos tràmits que les comissaries convencionals.

Tant el conseller Elena com l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, van destacar que es tracta d’un pas més d’entesa i col·laboració entre els dos cossos. D’aquesta manera els ciutadans podran evitar haver-se de mobilitzar fins a la comissaria dels Mossos de Manresa, situada gairebé al polígon dels Trullols, o a la de la Policia Local, situada al carrer del Bruc.

El conseller també va destacar que a més de la tasca de prevenció, el nou equipament vol dur a terme una tasca social i també una tasca reactiva davant del delicte, que és la de perseguir els infractors en el moment en que es comet un delicte. 

A la futura comissaria hi treballaran una trentena d’agents repartits de forma equitativa entre els dos cossos i que, a la vegada, estaran repartits entre els diferents torns i patrulles. No estarà oberta durant les 24 hores, sinó que obrirà matins i tardes. Així, només es mantindrà oberta durant tot el dia la comissaria dels Mossos, com fins ara.