Al número 2034 del carrer Zabala de Buenos Aires ja hi ha la delegació de la Generalitat al Con Sud. El president, Pere Aragonès; la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret; i el delegat, el manresà Josep Vives, han inaugurat la seu aquest divendres a la nit (hora catalana). És la primera obertura oficial d’una delegació de l’actual Govern, que aposta per "enfortir els lligams" a l’Amèrica Llatina.

En l'acte, Aragonès ha destacat que la delegació demostra "l'agraïment" amb l'Argentina que va acollir els republicans exiliats que fugien del "terror" del franquisme: "Van salvar la vida a milers de catalans". El president també ha defensat que la delegació té "tot el sentit" per compartir "projectes de futur" amb els reptes d'altres països del continent.

Aragonès ha subratllat que avui "cap país del món" pot afrontar els seus reptes de futur tancant les fronteres o posant "límits" al seu territori. Per defensar aquests projectes, ha afegit, cal vincular-se als reptes "compartits" que hi ha amb altres territoris del planeta.

Així mateix, el president ha destacat la "vinculació especial" amb els territoris de l'Amèrica Llatina, per la tradició històrica, econòmica i social, i de les trajectòries familiars de moltíssismes famílies que han teixit aquesta "història compartida", sobretot entre Argentina i Catalunya. "La delegació ha de ser l'acompanyament institucional a les comunitats catalanes aquí", ha declarat el president.

Aragonès ha conclòs que, quan el feixisme ocupava Europa, Argentina era un dels "territoris de llibertat" que va acollir milers de republicans que "fugien del terror". "Ens van salvar la vida a milers de catalans". El cap del Govern ha conclòs que l'agraïment al poble argentí és "immens", i que la voluntat d'estrènyer llaços amb el país també es manifesta a través de la delegació.

"Ser útils"

Serret ha destacat que avui és un dia "d'enhorabona", i ha reivindicat l'acció exterior de la Generalitat. La consellera ha dit que aquesta acció es basa en els principis de "ser útils", tant per a la ciutadania catalana que viu a l'Amèrica Llatina, com a la nadiua, i per als interessos que poden tenir els països del Con Sud.

El delegat, el manresà Josep Vives, ha iniciat l'acte per celebrar la inauguració: "Ja som aquí". Vives ha tingut paraules d'agraïment per Aragonès i Serret, així com per a tot l'equip que ha treballat per poder obrir aquesta seu a Argentina. A l'acte hi ha assistit autoritats locals i membres de la comunitat catalana a la regió.

La seu fa cantonada amb el carrer Onze de Setembre, que no rep aquest nom per commemorar la Diada de Catalunya, sinó l'assassinat de l'expresident argentí Domingo Faustino Sarmiento, mort el 1888.

La delegació es troba al barri diplomàtic de Belgrano, on també hi ha les ambaixades d'Ucraïna, Vietnam, Cuba, Austràlia i Turquia, aquesta darrera a escassos metres de la catalana.

El Govern vol que la inauguració de la seu permeti reforçar la presència institucional de Catalunya i aprofundir les relacions "històriques" amb els països del seu àmbit d’actuació: l’Argentina, l’Uruguai, Xile i el Paraguai.