La Generalitat diu ara que posarà quatre viatges d’anada i de tornada més al bus Manresa-Barcelona

Una representació d'usuaris del servei es va reunir ahir amb el director general de Transports i Mobilitat · Les noves expedicions directes funcionaran a partir del 15 de maig

Usuaris del bus que uneix Manresa i Barcelona fent el trajecte drets, una situació força habitual

Usuaris del bus que uneix Manresa i Barcelona fent el trajecte drets, una situació força habitual / Arxiu particular

Gemma Camps

Gemma Camps

A partir del 15 de maig, el bus que fa el trajecte entre Manresa i Barcelona, que depèn de la Generalitat i que opera Monbus, tindrà quatre expedicions directes més d’anada i quatre més de tornada. És al que s’ha compromès, finalment, la Generalitat, després de les reiterades demandes i queixes dels usuaris del servei, que, com va informar ahir Regió7, fa mig any que esperaven alguna resposta per part del Departament de Territori. Les noves expedicions seran operatives a partir del proper 15 de maig. 

En l’edició d’ahir, aquest diari va recollir el malestar dels usuaris del servei, amb els testimonis inclosos de persones que han de bregar dia sí dia també amb problemes d’impuntualitat i amb autobusos que van plens en determinades hores del dia, amb la qual cosa, els viatgers acaben anant drets o asseguts al passadís o a les escales dels vehicle, amb la incomoditat i perill que això comporta, o es queden a la parada. 

Explicaven que el febrer de l’any passat havien contactat amb l’Ajuntament per fer-li arribar el seu malestar i que al cap de dos mesos havien mantingut la primera reunió amb el Departament, que el febrer passat els havia anunciat un increment de freqüències d’un servei que titllaven de «deficitari», però que, des d’aleshores, no havia dit res més. Per a més inri, en els nous horaris de les línies exprés.cat vigents a partir del 24 d’abril, una de les quals és la línia e22 Manresa-Barcelona, no constava cap canvi

Ahir a la tarda, una representació de cinc persones del grup d’usuaris creat el 2014, que integren 183 persones, es va reunir a l’ajuntament amb el director general de Transports i Mobilitat, Oriol Martori, que hi va participar en línia; i, ja presencialment, amb la cap del Servei Territorial de Transport de Barcelona, Lara Medina; el sostdirector general de Transport Públic i Mobilitat, Benjamí Cubillo; el secretari de la comissió territorial, Jordi Mallol, i, per part de l’Ajuntament, el regidor de Mobilitat i Projectes Urbans, David Aaron López, una tècnica, i el cap de servei de Gestió de Serveis Urbans, Jacint Seriols. 

Més informació a l'abast

A banda del compromís de posar, els feiners de dilluns a divendres, excepte a l’agost, quatre expedicions directes més per anar de Manresa a Barcelona (tres al matí i una a la tarda) i quatre més de Barcelona a Manresa (dues al matí, una al migdia i una a la tarda), un altre compromís del Departament, també a partir del 15 de maig, del qual estaven pendents igualment els usuaris des del febrer passat, és que podran tenir informació a temps real de les expedicions. Serà mitjançant una aplicació que els ha de permetre saber quinze minuts abans de l’inici del viatge en quina situació es troba. Malgrat que és un marge de temps molt limitat, la idea és que faciliti als viatgers la informació necessària per estar al cas de si va puntual o si va amb retard. És bàsic que també els pugui avisar de si el bus va ple per no haver d’esperar en va.

Els horaris

Aquest divendres, Territori ha concretat la informació avançada per aquest diari.

En sentit Manresa-Barcelona:

  • Nova expedició de la línia regular a les 5.45 h
  • Nova expedició de la línia exprés.cat e22 a les 8.30 h.
  • Nova expedició de la línia regular a les 12.30 h
  • Nova expedició de la línia exprés.cat e22 a les 16.50 h.
  • L’expedició de les 5.35h passa a les 5.30 h i esdevé e22.
  • En les expedicions de la franja de les 6 a 7 del mati es mantenen les expedicions de reforç per garantir la disponibilitat de places suficients en hora punta en direcció a Barcelona.

En sentit Barcelona-Manresa

  • Nova expedició de la línia exprés.cat e22 a les 7.00 h.
  • Nova expedició de la línia exprés.cat e22 a les 10.10 h.
  • Nova expedició de la línia exprés e22 a les 14.00h.
  • Nova expedició de la línia exprés e22 a les 18.15h.
  • L’expedició de l’exprés.cat de les 7.40h des de Maria Cristina no serà directe i es prestarà amb la línia regular.
  • Les expedicions de la línia regular de les 9.15 h i 11.40 h, que circulaven en dies lectius, passen a prestar-se també els dies no lectius.
  • L’expedició de la línia exprés.cat de les 13.15 h s’avança 5 minuts.
  • Les expedicions de les 13.45 h i 16.00 h passen a formar part de la línia exprés e22.

Dos nous vehicles

Aquest increment d’expedicions comporta la necessitat d’incrementar també la flota de vehicles que presta el servei de forma que s’incorporen dos autobusos de gran capacitat, amb 67 seients per a viatgers. Un dels vehicles durà a terme el servei de l’exprés e22 Manresa-Barcelona i l’altre es destinarà a la línia exprés.cat e23, que uneix Olesa de Montserrat-Barcelona que també es reforça en les hores punta per a atendre els desplaçaments amb Olesa de Montserrat

Informació als usuaris a temps real

Es preveu la incorporació de forma progressiva de punts d’informació dinàmica dels horaris dels autobusos als usuaris a les parades de l’Estació de Manresa i de la Plaça Valldaura de Manresa, Olesa de Montserrat i Gran Via, Còrsega 167, Maria Cristina, Palau Reial i Zona Universitària de Barcelona.

D’altra banda, l’empresa operadora, Hispano-Igualadina, habilitarà un telèfon de contacte exclusiu, de 5:00 h a 23.00h, d’incidències i atenció al client per a les línies de Manresa i Olesa de Montserrat i també es posarà a disposició una aplicació web que en temps real permetrà als usuaris disposar d’informació de la situació del servei i de l’arribada dels serveis al punt de parada.

Finalment per part dels serveis d’inspecció del Departament es realitzaran campanyes periòdiques d’inspecció per verificar el compliment dels nous horaris de servei.

El corredor de Manresa va registrar l’any 2022 un total de 580.551 viatges. Es tracta d’un 43,5% més que al 2021. El màxim històric del corredor va registrar-se al 2019, abans de la pandèmia, amb un total de 686.931 viatges.

Subscriu-te per seguir llegint