Enganxada al ple de Manresa entre Junts i el tripartit per una bateria de preguntes

El govern s'ha acollit al dret de donar resposta durant la sessió de setembre mentre el partit d'oposició deplorava la decisió

Imatge del primer ple ordinadi del mandat 2023-2027 amb l'alcalde Marc Aloy (ERC) al fons

Imatge del primer ple ordinadi del mandat 2023-2027 amb l'alcalde Marc Aloy (ERC) al fons / Francesc Galindo

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Nova mostra de l'alta temperatura política entre el principal partit d'oposició, Junts, i l'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa. La traca final l'ha encès la decisió d'ERC, PSC i Impulsem a acollir-se al dret de donar resposta no durant el ple de juliol sinó al de setembre a sis de les set preguntes per haver estat presentades a darrera hora. Un posicionament que Junts ha criticat per considerar que es podien solventar al moment, ja que no requerien d'informes sinó d'una resposta política.

A la primera pregunta Junts s'ha dolgut que no se'ls haguès permès presentar una proposició perquè l'historiador Francesc Comas fos nomenat cronista de la ciutat i ha demanat al govern si tenia sentit que es fes valdre un acord verbal de no presentació de mocions a les sessions plenàries en període electoral, però sí fos possible presentar públicament un document estratègic com és un pla de Mobilitat.

La resposta del govern ha estat anunciar que davant la decisió de Junts de presentar una bateria de preguntes al dia abans de la celebració del ple a les 8 de la tarda, i tenint en compte el "dret al descans" dels membres del govern, se'ls donaria l'oportú retorn al ple de setembre.

Malgrat això, diferents regidors de Junts ha anat plantejant igualment les preguntes.

Una a una

Han demanat a l'alcalde Marc Aloy en què sustentava l'acusació a Junts de vincular la sensació d’inseguretat amb una cultura determinada o unes persones determinades, cosa que Junts assegura que en cap cas ha fet. Junts reclama una rectificació i que l'alcalde digui què en pensa "de les reiterades manifestacions realitzades durant la campanya electoral per part del seu soci de Govern Sr. Vila en les quals vinculava explícitament la pobresa i la inseguretat amb la immigració?".

Respecte unes altres declaracions en les quals l'alcalde hauria dit que la responsabilitat de que hi hagi habitatges ocupats no és de l’Ajuntament ni de l’administració, sinó d’aquells propietaris que tenen els seus habitatges buits i no els tenen tancats amb prou seguretat, demana "quines mesures creu que haurien de prendre els propietaris per tal que els habitatges de la seva propietat, disposin de prou seguretat?".

Una altra pregunta ha anat adreçada al regidor de Turisme, Joan Vila, per saber si segueix pensant "com va declarar en campanya electoral, que el Museu del Barroc serà 'una gran mona de Pasqua amb un museu petit i avorrit'. Si segueix dubtant de l'interès turístic que pugui tenir i de quina serà la contribució del Museu a l'atractivitat de Manresa. I què en pensa de, segons va dir, 'l'escàndol que ha acompanyat la licitació de la museografía'"

També sobre el museu ha demanat si "el govern municipal disposa d’un pla de gestió, viabilitat, dinamització i comunicació del Museu Comarcal i del Barroc de Catalunya més enllà del que podia incorporar el projecte museològic fet en el seu moment per Stoa".

Una altra pregunta que ha quedat sense resposta va ser "quin és el capteniment del govern de l’Ajuntament de Manresa en relació a restituir les estelades dels espais públics a partir del dia 24 de juliol?".

Familiars sense seient

Sí s'ha donat resposta a una pregunta sobre el fet que al "Plenari de constitució celebrat el passat dia 17 de juny es produí la circumstància que familiars de diversos regidors no van poder entrar al saló de sessions (ni tan sols la parella o fills)" malgrat que "la meitat de l’aforament fou ocupat per família i membres d’ERC, alguns d’ells fins i tot havent arribat més tard que la gent que estava fent cua a l’entrada de l’edifici".

En aquest cas, l'alcalde Marc Aloy ha dit que, en el fons, el que havia passat era que hi havia moltes persones que havien vingut més d'hora i que el servei municipal el que havia intentat era anar donant resposta a les inciències emergents tant bé com havia pogut.