L’Escola Agrària de Manresa i L’Era mostren la seva feina en pro del producte tradicional

Can Poc Oli ha acollit dues jornades tècniques en el marc de la Festa del Tomàquet del Bages

Els assistents van poder tastar els fruits de les tomaqueres i endur-se'n una mostra gratuïta de llavors

Treball de camp en una de les jornades tècniques a can Poc Oli

Treball de camp en una de les jornades tècniques a can Poc Oli / Arxiu particular

Redacció

L’Escola Agrària de Manresa ha obert aquesta setmana les portes de la finca de can Poc Oli per mostrar els assaigs de camp que s’hi estan fent relacionats amb la millora de la fertilitat del sòl i la caracterització de varietats tradicionals d’horta. El centre educatiu hi ha estat treballant en col·laboració amb l’associació L’Era, Espai de Recursos Agroecològics, la Fundació Miquel Agustí, i el Centre Tecnològic Beta.

El tomàquet va ser el protagonista del matí. Joan Casals, director científic de la Fundació Miquel Agustí, va presentar el programa de millora de varietats tipus Pera de Girona, a les quals s’ha introduït resistència als principals virus que afecten aquesta espècie. L’objectiu final és que les varietats tradicionals siguin competitives enfront d’altres varietats híbrides modernes; siguin prou atractives per a la pagesia pel que fa a rendiments i comportament a camp, i captin l’interès del sector consumidor per les seves qualitats gastronòmiques.

Varietats millorades

Durant aquesta primavera i estiu, l’associació L’Era s’ha ocupat de cultivar aquestes varietats millorades per poder verificar el seu rendiment, el grau d’afectació a plagues i malalties i les característiques organolèptiques. La feina s’ha fet en col·laboració amb l’Escola Agrària de Manresa, que ha cedit part de l’espai del seu hivernacle a la finca can Poc Oli. A la jornada de dimecres, les persones assistents van poder observar l’estat de les tomaqueres i tastar-ne els fruits per poder-ne avaluar el gust, la textura, la fermesa de la carn i altres qualitats.

Aquestes varietats es publicaran en accés obert, que significa que no estaran registrades per cap empresa i tothom podrà demanar-ne llavors per multiplicar i fer planter. De fet, les persones assistents ja es van poder emportar una mostra gratuïta de llavors.

Avaluació de les diferents varietats de tomàquets

Avaluació de les diferents varietats de tomàquets / Arxiu particular

Quatre varietats d'albergínia i 54 de mongetes

A la tarda, els tomàquets van passar el relleu a les mongetes i a les albergínies. En concret, l’associació L’Era ha estat estudiant les característiques de quatre varietats tradicionals d’albergínia conservades en el seu banc de llavors Esporus: l’albergínia blanca de Manresa, la blanca de Santa Coloma de Farners, la llarga de Menorca i la llistada. La conclusió és que les blanques tenen més producció però menys conservació, mentre que les fosques destaquen per la seva bona conservació.

Pel que fa a les mongetes, s’han avaluat 54 varietats tradicionals, totes de mata alta, entre elles, la de la custòdia, la del carall, la del ganxet xic, la de sastre... L’assaig ha volgut conèixer les característiques de cada una per poder nodrir d’informació el Catàleg de varietats locals d’interès agrari de Catalunya, un recurs públic creat pel govern catlà.

Regenerar i millorar la fertilitat del sòl

La jornada també va incloure una estona dedicada als assaigs duts a terme a la finca can Poc Oli sobre regeneració de sòl. Actualment, s’estan fent observacions sobre l’aplicació de te de compost, un preparat que pot ajudar de manera senzilla a regenerar els sòls en cultius extensius.

Neus Vinyals, tècnica de l’associació L’Era, va explicar la metodologia de l’horta sobre sòl viu, i va conduir una visita a camp per veure in situ els assaigs del projecte ‘Horta sobre sòl viu a la Catalunya Interior’. Des de la tardor passada, l’associació L’Era i el Centre Tecnològic Beta col·laboren per estudiar els efectes a camp de l’aplicació d’aquesta tècnica. Segons Vinyals, la conseqüència d’aquesta pràctica és que “Podem observar com la vida a la terra ha crescut enormement: podem veure cucs de terra, col·lèmbols, centpeus, també tota mena de fongs, sense comptar la microbiologia, que en els pròxims dies coneixerem gràcies a l’anàlisi microscòpica. Tota aquesta vida contribueix a la captura del carboni en el sòl i a retornar la fertilitat que tant necessitem per a la producció”.

L’Escola Agrària de Manresa fa anys que dedica part de la superfície de can Poc Oli a fer experiències on es proven tècniques de maneig de cultius innovadores, novetats en la sanitat vegetal o assaigs varietals. Els assaigs que s’han mostrat en les jornades d’aquesta setmana s’han pogut dur a terme gràcies al finançament de transferència tecnològica del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022, i l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Totes dues jornades s’han inclòs en el marc de la 7a Festa del tomàquet del Bages.