El mercat de la Festa del Tomàquet confirma la bona rebuda dels productes de proximitat

Una desena de parades de l'estrella de l'horta bagenca estan instal·lades al passeig fins les 2 del migdia

Els productors celebren el nivell de vendes tot i la mala collita d'aquesta temporada

Ambient del mercat aquest migdia

Ambient del mercat aquest migdia / MIREIA ARSO

Helena Carbonell

Helena Carbonell

La darrera activitat de la Festa del Tomàquet d'enguany és el mercat, que té lloc avui al passeig fins a les 2 del migdia. Una desena de parades de productors locals del fruit estrella de l'horta bagenca que no donen l'abast de tanta gent que vol comprar totes les varietats de tomàquets disponibles. A més, també hi ha parades del producte convidat d'aquest any, que és el pa i la farina i parades de formatge i oli.

Segons la majoria de productors consultats per aquest diari, aquest any no hi ha hagut massa bona collita pels canvis de temps. Tanmateix, la productora del Terros, a Sant Vicenç de Castellet, Susana López, explica que a ella la producció li va anar "molt bé" i els tomàquets van sortir "més aviat del que era habitual fins ara".

Consolidació

Susana López ha participat en totes les edicions del Mercat del Tomàquet que s'han fet fins ara i considera que "aquesta edició això ha crescut molt, hi ha hagut un salt", compara aquesta edició amb l'anterior i assegura que "aquest any hi ha molta més gent". Creu que el canvi d'ubicació que hi va haver l'any passat va ser un gran encert perquè "al Puigmercadal la gent hi havia d'anar expressament i feia més mandra, i, en canvi, el passeig és un lloc de pas".

En canvi, Laura López, productora de La Tomàquera de Cabrianes esperava "poder fer més quilos de producte", creu que la sequera acumulada i les fortes pluges intenses del mes passat han provocat que "la collita no hagi anat bé del tot". És la primera vegada que participa en aquesta festa i té clar que no serà l'última perquè "hi ha molta gent i l'ambient està molt animat". Confessa que no s'esperava "tantíssima gent" i ha sigut una "sorpresa molt agradable" perquè "la gent no ve només a passejar, també compra".

El coordinador de pagesos del Bages i productor de Mas Soler, a Cabrianes, Josep Guitart, pensa que la Festa del Tomàquet en general, i el seu mercat de productors concretament, és una manera de "defesar els pagessos i els productes de proximitat".

La producció d'aquest any no li ha anat del tot malament, tot i que "hi ha hagut menys tomàquets dels esperats" pels canvis en el clima. A 2/4 de 12 del matí a la parada de Mas Soler quedaven pocs tomàquets i Guitart esperava exahurir-los perquè "la gent ve per comprar".

El regidor de ciutat verda i urbanisme de Manresa, Pol Huguet, celebra que "la Festa del Tomàquet ja està molt consolidada i molta gent ja la coneix i ve expressament per trobar productes de proximitat, principalment tomàquets". Considera que aquest mercat és una cloenda rodona d'una festa amb jornades que "han posat el focus en productors i restauradors" i que, segons Huguet, "han anat molt bé".