Reaccions de casa nostra: Aloy lamenta la "desmobilització independentista" i Valentí atribueix l'auge del PSC "a la voluntat de passar pàgina"

Així van seguir la nit electoral les formacions manresanes

Seguiment al local d’ERC a darrera hora de la nit

Seguiment al local d’ERC a darrera hora de la nit / Oscar Bayona

Pol Vilà

El PSC de Manresa atribueix «el gran resultat» a la «voluntat de passar pàgina»

Somriures, abraçades i cares de felicitat. Així es va viure l’escrutini dels vots a la seu del PSC a Manresa, a la carretera de Cardona. El president de l’executiva local, Anjo Valentí, va atribuir la victòria socialista a «la voluntat dels manresans de passar pàgina i de deixar enrere una dècada de tensions polítiques entre catalans i entre manresans». 

Anjo Valentí va romandre al col·legi electoral del Pujolet fins que va acabar tot el recompte. Des d’allà, va declarar sentir-se «validat» per continuar en el govern de coalició de l’Ajuntament de Manresa, ja que, segons Valentí, «9.946 persones han confiat en el PSC per aconseguir governs estables».

 En l’àmbit estatal, Valentí considera que «la voluntat dels espanyols ha estat la reedició del govern progressista». 

Continuant amb la mateixa tònica, va dir que «els partits d’esquerres podran sumar prou forces per fer front al govern que ningú no vol, és a dir, el govern de la dreta i l’extrema dreta». 

Apoderats del PSC  a la seu de Manresa a la carretera de Cardona, ahir a 2/4 d’11 de la nit

Apoderats del PSC a la seu de Manresa a la carretera de Cardona, ahir a 2/4 d’11 de la nit / Mireia Arso

Per Valentí, els resultats no van ser inesperats perquè «ja feia temps que sabíem que la gent té ganes de canviar la dinàmica de la política en general i de la política catalana concretament». Creu que el «triomf generalitzat» dels socialistes a Catalunya és «la prova que la gent té ganes de tenir governs estables i de poder arribar a una recuperació econòmica després de molts anys en un context molt convuls». 

Des de la seu del partit, l’alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno, va celebrar que la Federació XI del Partit dels Socialistes de Catalunya va triomfar en les capitals de les tres comarques on és present. És a dir, el PSC va guanyar a Manresa, Solsona i Berga. 

Una altra de les notícies que més es va celebrar a la carretera de Cardona va ser que el número 10 de la llista del PSC per a la circumscripció de Barcelona, Ferran Verdejo, va entrar per ser diputat. 

Junts fa autocrítica malgrat convertir-se en la segona força més votada

Tot i convertir-se en la segona força més votada a Manresa darrere el PSC i per davant d’ERC, a Junts, ahir, no estaven gens satisfets amb els resultats. Toni Massegú, coordinador del partit al Bages, i Ramon Bacardit, president del grup municipal a la capital del Bages, no van seguir la nit electoral al local del partit, però es van trobar per valorar-la per a Regió7

«No són els resultats que ens haurien agradat», comentava Massegú, comparant-los als del 2019, respecte als quals «hem perdut uns 2.000 vots». Ni «per tirar coets a Manresa ni al context global de Barcelona i Catalunya», apuntava. Al seu entendre, «hem de fer una reflexió com a partit d’on som i què ens ha passat. El que ha passat a Manresa no és res més que el que ha passat a Catalunya», remarcava. Bacardit s’hi va afegir. «Contents no podem estar, quan veiem que el PSOE a Manresa ha arrasat en aquestes generals. Ho podríem estar perquè hem quedat com a segona força, però som gent crítica i, per tant, no ho estem».  

Toni Massegú i Ramon Bacardit consultant els resultats al mòbil,  ahir a la nit

Toni Massegú i Ramon Bacardit consultant els resultats al mòbil, ahir a la nit / Oscar Bayona

Massegú atribuïa el fet d’haver mantingut i fins i tot augmentat els vots respecte a les municipals, tot i ser dos escenaris totalment diferents, a la fidelitat del vot «d’una gent que ens vota a cada elecció i que cal cuidar». Quant al fet que la participació a la capital del Bages sigui la més baixa de la història en unes generals, ho va atribuir a la «desmobilització d’un sector independentista». Bacardit reclamava sobre això que «l’independentisme i el catalanisme en general han de fer una reflexió que, fins que no anem tots en clau de país, quedarem igual tant si guanya el PP, com Vox o el PSOE». Insistint en aquesta idea, Massegú va dir, respecte als resultats en general i a la possibilitat que siguin decisius per investir Pedro Sánchez, que «hem de ser molt exigents, molt durs i, evidentment, no investir-lo. Ens hem d’acostumar que hi ha una cosa que uneix a un espanyol de dretes i a un d’esquerres, que és el seu anticatalanisme». 

ERC atribueix la davallada al vot útil i al desencís ‘indepe’

Cares serioses i preocupació més que evident, anit, a la seu d’ERC, després de constatar que havien perdut pràcticament la meitat dels vots respecte a les anteriors eleccions generals a Manresa. L’alcalde Marc Aloy va recordar que, a nivell de país, també s’havia baixat de 13 diputats a 7. «Calen reflexions profundes». A banda de culpar l’abstenció de la davallada, ho atribuïa a què «el vot independentista està desmobilitzat i un altre vot s’ha mobilitzat, però cap al vot útil del PSC. Un vot de la por perquè venen Vox i el PP».

Aloy va lamentar que PP i Vox sumin un 17%, «un gruix molt important de votants que a la nostra ciutat ha optat per la dreta extrema i la ultradreta»; va felicitar el PSC, «que a Manresa ha fet uns resultats extraordinaris», i va treure importància al fet que Junts passi els republicans pel davant, en el sentit que «també perd vots respecte a les eleccions generals passades», tot i admetre que «ha estabilitzat més el vot perquè no partia de resultats tant bons» i insistir en la «pèrdua de gairebé el 50% dels vots» del seu partit. 

Sobre l’abstenció, va dir que «els partits polítics hem de fer una revisió de si estem engrescant prou la ciutadania». Va recordar que «nosaltres, des del primer dia, vam dir que era una irresponsabilitat fer crides a l’abstenció, i alguns col·lectius les han fet». 

Un dels pocs motius d’alegria, per no dir l’únic, a la seu d’ERC va ser que, a Catalunya el partit quedés com a segona força al senat.

Seguiment al local d’ERC a darrera hora de la nit

Seguiment al local d’ERC a darrera hora de la nit / Oscar Bayona

El PP de Manresa celebra haver doblat els vots respecte a les municipals

El PP va valorar positivament els resultats obtinguts a Manresa. Així ho va fer saber el president de la Junta local, Josep Lluís Javaloyes, que va celebrar que la seva formació doblés el nombre de vots respecte a les eleccions municipals del passat mes de maig.

Malgrat els resultats «positius» que va obtenir el PP, sent la cinquena força amb un 9,44% dels vots, Javaloyes va lamentar no haver «sabut transmetre als manresans el projecte sobre seguretat, incivisme i les ocupacions il·legals i conflictives». 

En els comicis del maig, els populars van aconseguir el 4,77% dels vots. «Està clar que no vam saber traslladar el missatge ni arribar a la gent dels barris on més necessitaven saber que es portarien a terme aquestes solucions». 

El president de la Junta local va agrair a totes les persones, simpatitzants i afiliats que els van ajudar en la tasca per fer d’apoderats en els col·legis electorals. A més, Javaloyes també va voler felicitar el Partit Socialista per la victòria a Manresa i Catalunya. 

La CUP lamenta l’auge de Vox i assegura que la seva lluita continuarà

Els membres de la CUP ja s’esperaven el resultat obtingut a les eleccions. El número 9 de la llista al Congrés, Jordi Masdeu, creu que «en aquestes eleccions tan polaritzades els resultats són molt diferents dels d’altres comicis». 

La CUP va quedar a les portes d’arribar al 5% dels vots a Manresa. Per a Masdeu, això no va suposar una derrota perquè «continuarem lluitant contra l’aplicació de polítiques d’extrema dreta des del carrer i els moviments socials, com sempre hem fet». 

El resultat de Vox en aquestes eleccions no ha fet altra cosa que refermar el lema que els anticapitalistes han defensat en campanya: «Caldrà plantar cara durant la legislatura entrant». Masdeu assegura que molts dels votants de la CUP «no han participat en aquests comicis per diferents circumstàncies que s’han donat». 

Jordi Masdeu seguint l’escrutini al bar L’Alzina

Jordi Masdeu seguint l’escrutini al bar L’Alzina / Mireia Arso

El PDeCAT-Espai CiU reconeix una derrota «sense pal·liatius»

De la mateixa manera que en la resta de Catalunya, el PDeCat-Espai CiU també va obtenir uns resultats electorals pobres a Manresa. El membre de l’executiva local Pep Puig va fer una valoració negativa del que va qualificar de «derrota sense pal·liatius» després de sumar l’1,32% dels vots, 420 en total. 

Puig va lamentar els resultats d’una formació, la seva, que «ha volgut fer política honesta per tractar el catalanisme de manera pragmàtica i despreocupada lluny de la confrontació i de tot el que ha portat el procés». Amb els resultats que es van produir, el membre de l’executiva local va afirmar que Catalunya «perd pluralitat davant l’esquerranització dels últims anys». 

Sobre els bons resultats del PSC, Puig no va dubtar en reconèixer la feina dels socialistes. «Han fet una aposta clara pel diàleg i els indults, cosa que tant nosaltres com la gent els hi valorem».

Pel que fa a la pujada de Vox, el membre del PDeCAT ho va atribuir a la polarització. «Que l’extrema dreta guanyi força no és mai una bona notícia, però la polarització porta al confrontisme». 

Sumar-En Comú Podem és la quarta força i Vox, la sisena en vots 

Sumar-En Comú Podem va aconseguir, ahir, un gens menyspreable 10,59% del percentatge de vot a Manresa i es va situar com la quarta força més votada, per sobre de PP, Vox i la CUP.

Precisament En Comú Podem va ser la quarta força a les eleccions generals del novembre de 2019. Sembla mostrar un espai electoral que es defineix per no ser cap dels altres que l’envolta, però que, a nivell local, no acaba de trobar la fórmula de concretar-se.

Sí que sembla tenir clar el seu camí Vox, que, amb 2.351 vots, va ser ahir la sisena força més votada a la capital del Bages, amb un 7,4% dels suports. Cal recordar, pel que fa a la política municipal, que la formació d’extrema dreta compta amb una representant al ple de l’Ajuntament de la capital del Bages, després que en els comicis celebrats el passat 28 de maig aconseguís 1.537 volts, el 6,16% del total i per sobre del 5% que permet obtenir representació al consistori de la ciutat. 

Subscriu-te per seguir llegint