El misteri de les rajoles eròtiques s'estén

N'apareixen més a punts de Manresa, i també a les comarques del Solsonès i la Cerdanya, a més a més del Bages i el Berguedà

Una de les rajoles, a dalt a la dreta, comparteix espais amb grafits sota el pont de Sant Joan de Vilatorrada

Una de les rajoles, a dalt a la dreta, comparteix espais amb grafits sota el pont de Sant Joan de Vilatorrada / MIREIA ARSO

Jordi Morros

Jordi Morros

El misteri de les rajoles eròtiques s’estén. A més a més d’haver-n’hi a les comarques del Bages i el Berguedà, també n’han aparegut al Solsonès, a la Cerdanya i en algun punt de l’Alt Urgell. Dimecres passat Regió7 va publicar l’existència d’aquestes misterioses rajoles pintades artesanalment i repartides per ponts i viaductes de les comarques centrals amb motius eròtics. Bàsicament penis i pits. En alguns casos les acompanyen lemes també de caràcter libidinós.

Van ser tècnics topògrafs que revisen l’estat de pons i viaductes a les comarques de Barcelona els primers que es van començar a trobar, en diverses d’aquestes infraestructures del Bages i el Berguedà les esmentades rajoles. Més enllà com és el cas del Vallès, no n’han vist cap.

Totes tenen un estil semblant, amb la qual cosa es pot deduir que són del mateix autor. També a Manresa. N’hi ha com a mínim dues sota el pont de Sant Francesc, al passeig del Riu.

Una de les dues rajoles que hi ha al pont de Sant Francesc, a Manresa

Una de les dues rajoles que hi ha al pont de Sant Francesc, a Manresa / MIREIA ARSO

Lectors de Regió7, però, n’han localitzat a més punts o bé sabien de la seva existència. N’hi ha que porten la data de l’any 2022, però també se’n troben datades aquest 2023. En tots els casos, amb números romans.

Més rajoles

A la comarca del Bages n’hi ha, per exemple, al pont de Sant Joan de Vilatorrada, el que mena cap a la zona esportiva i a la carretera cap a Canet de Fals. També a l’anomenat pont de la Mina de Súria, a prop del camp de futbol; al pont de Callús sobre el Cardener; o a Valls de Torruella.

Ja el Berguedà se n’han vist a barri de Bastareny de Guardiola de Berguedà; al viaducte de Cercs; a la Nou de Berguedà o al pont de Pedret, a Berga. També al terme de Gòsol i a punts de la carretera C-16, la que va de Guardiola de Berguedà a Saldes i Gòsol, o a la que uneix Guardiola de Berguedà amb la Pobla de Lillet. Se n’han vist, igualment, a punts de la carretera que uneix el Berguedà amb Osona, entre Gironella i Prats de Lluçanès.

Segons testimonis aportats a aquest diari, també n’hi ha al Solsonès. Al pont de Solsona hi havia dues rajoles que es van enretirar, segons han explicat. Encara n’hi ha al pont vell de Malagarriga de Pinós, a Cambrils i al pont de Buida-sacs, a Clariana de Cardener.

Finalment n’han trobat a la Cerdanya. Concretament a Llívia, a Bellver, a Ger i a Basella, ja a l’Alt Urgell.

Rajoles artesanals

Les rajoles en qüestió semblen fetes i també pintades artesanalment. Totes són diferents, però els motius i l’estil sempre són els mateixos. No van signades. Són treballs, doncs anònims. Tan sols hi ha la data de l’any, i no sempre. Curiosament és en números romans. Les més recents són d’aquest mateix any, el 2023.

En cap cas no fan mal a l’estructura de ponts i viaductes on s’acostumen a trobar. En alguns llocs són fàcilment visibles si un s’hi fixa. És el cas de la del pont de Sant Francesc o les del viaducte de Guardiola de Berguedà. En altres no tant. Els tècnics que se les han anat trobant afirmen que n’hi ha a llocs on és difícil accedir-hi. Qui les hagi col·locat s’ha hagut d’ajudar en algunes ocasions d’una escala i dur ciment per fixar el totxo il·lustrat a la paret.

Subscriu-te per seguir llegint