Un total de 42 joves voluntaris fan més amable l’estada als hospitals de Manresa

Per primera vegada es fan tasques d’acompanyament a persones ingressades a Sant Joan de Déu, fet que ja es feia al Centre Hospitalari

Un grup de joves que aquest stiu fan de voluntaris a diferents centres de la Fundació Althaia

Un grup de joves que aquest stiu fan de voluntaris a diferents centres de la Fundació Althaia / ALTHAIA

Jordi Morros

Jordi Morros

Contribuir a fer més fàcil i amable l’estada a l’hospital dels usuaris d’Althaia. Aquesta és la principal tasca dels 42 joves que aquest estiu participen al programa de voluntariat jove de la institució sanitària.

És la xifra més alta des que es va posa en marxa la iniciativa ara fa set anys, i triplica els que hi havia fa quatre anys. Ni en pandèmia va parar. La majoria dels voluntaris s’apunten després de conèixer el projecte als seus centres d’ensenyament i, sobretot, pel boca-orella.

En contrapartida, els joves fan noves coneixences, aprenen noves habilitats, i tenen l’oportunitat de conèixer amb més profunditat una organització, en aquest cas la Fundació Althaia, per dins, explica la responsable del programa, Ana Uclés. Afirma que es treballen valors com el respecte, la solidaritat o la generositat. «És important tenir-los presents».

Mesos de juliol i agost

El projecte de voluntariat jove és altruista. Funciona els mesos de juliol i agost. Aquest any hi passaran 42 nois i noies, més que mai, que tenen entre 15 i 20 anys. «Hi ha hagut joves que no ha pogut entrar perquè no tenim més capacitat», comenta Uclés.

Es divideixen entre l’Hospital de Sant Joan de Déu, el Centre Hospitalari i també el centre residencial La Llum per a persones amb greus problemes físics. L’increment de participants ha permès que aquest any es puguin dur a terme per primera vegada tasques d’acompanyament a persones ingressades a Sant Joan de Déu, sempre i quan els pacients ho desitgin i tenint en compte els criteris mèdics. L’acompanyament només se solia fer al Centre Hospitalari, on els usuaris són de més llarga estada.

Voluntaris juguen a un joc de taula amb un pacient al Centre Hospitalari

Voluntaris juguen a un joc de taula amb un pacient al Centre Hospitalari / ALTHAIA

«Són estudiants que els mesos d’estiu dediquen unes hores del seu temps lliure a fer voluntariat a, en aquest cas Althaia, de forma altruista», assegura Uclés. La seva missió és sempre complementària a la dels professionals. «No es tracta d’una substitució, sinó que hi aporten un plus» que, segons la responsable del programa, millora la qualitat de vida dels usuaris.

Cada participant decideix la durada de la seva estada, que ha de ser com a mínim d’una setmana. En moltes ocasions allarguen la seva vinculació perquè l’experiència els hi ha resultat positiva. També hi ha casos de joves que repeteixen d’un any a l’altre.

En funció dels seus interessos, habilitats o experiències, se’ls hi assigna una funció o altre. D’entrada «quedem per fer una entrevista», explica Uclés. «Els hi explico el ventall de possibilitats que tenen, les activitats que es poden fer i intento que facin allò que els pot fer sentir més bé o estiguin més a gust».

A Sant Joan de Déu els voluntaris informen i, si convé, acompanyen els usuaris a consultes o al servei que hagin d’anar. Realitzen tasques de suport en l’atenció a la ciutadania, s’encarreguen de donar a conèixer l’app d’Althaia, de col·laborar amb projectes solidaris de mecenatge o de realitzar activitats lúdiques amb els nens i nenes de la planta de Pediatria.

Voluntaris orienten un usuari a l'Hospital de Sant Joan de Déu

Voluntaris orienten un usuari a l'Hospital de Sant Joan de Déu / ALTHAIA

Aquest any a Sant Joan de Déu també han començat a fer acompanyament a pacients ingressats. Es tracta de la principal tasca que fan els voluntaris del Centre Hospitalari, on a diferència de l’hospital, els pacients acostumen a ser de llarga estada. Els voluntaris «fan una tasca impressionant», comenta Uclés. El usuaris ja els esperen per passejar, jugar a jocs de taula o senzillament xerrar. Sempre sota la coordinació els professionals del centre.

A la residència La Llum els joves voluntaris també fan tasques d’acompanyament, organitzen activitats lúdiques i donen suport als professionals. «Fan que el dia a dia que porten durant l’any sigui diferent».

Fa set estius que es porta a terme el programa de voluntariat jove. No es va aturar ni durant la pandèmia. No van tenir contacte amb els malalts, però «van fer una tasca molt important. Sobretot d’acompanyament a usuaris tenint en compte que llavors no podien venir acompanyats i hi havia gent gran que podia estar desorientada. Per ells els voluntaris van ser una ajuda molt important».

Segons Alhaia, es tracta d’un programa ja consolidat que s’ha erigit com una forma de conèixer el sistema sanitari públic, posar-lo en valor i fer pedagogia sobre la relació entre salut i solidaritat. Permet als nois i noies tenir una experiència «semiprofessional» en un entorn sanitari.

Al llarg de l’any Althaia també compta amb voluntaris. Una quarantena. «Fan tasques diferents però en el fons no deixen de ser similars» com fer acompanyament. Generalment són persones jubilades que «dediquen unes hores als altres», cadascú en funció de ls seves actituds i habilitats.

Subscriu-te per seguir llegint