Festa Major de Manresa

La imatgeria es farà seva la plaça Major

La cita començarà diumenge al matí amb el seguici de la plaça a la basílica de la Seu

El lleó de Manresa durant la ballada de la imatgeria a la festa major de l’any passat  | ARXIU/ALEX GUERRERO

El lleó de Manresa durant la ballada de la imatgeria a la festa major de l’any passat | ARXIU/ALEX GUERRERO / pol vilà. manresa

Pol Vilà

Un dels actes imprescindibles de la Festa Major de Manresa és la ballada de la Imatgeria, l’acte lligat a la tradició més important de la festa gran de la ciutat. Enguany, igual que en l’edició passada, l’acte se celebrarà a la plaça Major. Els dos anteriors es van haver de fer al teatre Conservatori a causa de la pandèmia de la covid.

La cita amb les figures de la imatgeria de Manresa serà aquest diumenge a partir de 3/4 d’11 del matí, quan començarà el seguici de la festa major des de la plaça Major. L’acte comptarà amb la participació dels Cavallets de Manresa, Drac, Víbria, Mulassa, Nans, Gegantons, Pubill i Hereu, Gegant i Geganta, Lleó i l’Àliga de Manresa. També el Timbaler, Herlads, Cavaller de la Ciutat amb l’estendard, la Pubilla i Hereu de Manresa, representants de les Confraries de Manresa, Macers i els regidors i regidores de l’Ajuntament de Manresa encapçalats per l’alcalde.

Seguici amb música

A més, els grallers dels Geganters de Manresa interpretaran la Marxa de Cercavila de Manel Camp Oliveras i la cobla Ciutat de Manresa la marxa Autoritas Populo. El seguici acabarà a la Seu, on es farà la plantada de la imatgeria.

A les 11 del matí començarà la missa solemne presidida pel bisbe de Vic, Romà Casanova, i que comptarà amb la paticipació de la Capella de Música de la Seu.

Després de missa, el seguici farà el camí contrari i tornarà a la plaça Major. A 2/4 d’1 començarà un dels actes més tradicionals i solemnes de la festa major de la ciutat. És la ballada en sí. A partir d’aquí el protagonisme el prendren els cavallets, els nans i gegantons, els gegants de la ciutat -l’Hereu i la Pubilla i el gegant i la Geganta- i la i el lleó de la ciutat. Tots ells intepretaran les seves danses al mig de la plaça com acostumen a fer dos cops l’any: per la Llum i també ara per la festa major. Com marca el protocol, l’àliga serà l’última a ballar i l’encarregada de cloure l’acte.

Després es durà a terme la ballada popular del ball de la Bolangera i el ball del Rossinyol, que és oberta a tothom.