El Consell de la Gent Gran de Manresa homenatja l’actriu Paquita Blanch pels seus 70 anys dedicada al teatre

El saló de sessions de l’Ajuntament acull l’acte institucional del Dia Internacional de les Persones Grans

Paquita Blanc amb el guardó acompanyada de Marc Aloy, Fina Doral i Mariona Homs

Paquita Blanc amb el guardó acompanyada de Marc Aloy, Fina Doral i Mariona Homs / J.M.G.

Jordi Morros

Jordi Morros

La manresana Paquita Blanch té 91 anys. N’ha dedicat més de 70 al món del teatre. La seva trajectòria ha estat reconeguda amb el novè Premi del Consell Municipal de Gent Gran de Manresa. El guardó se li ha lliurat aquest dilluns al vespre durant l’acte institucional del Dia Internacional de les Persones Grans que s’ha celebrat al saló de sessions de l’Ajuntament. També ha servit per inaugurar els cursos per a gent gran que organitza cada any la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes. La vesprada l’ha arrodonit la xerrada «La generació Floïd» del periodista i escriptor manresà Genís Sinca.

El jurat ha reconegut la trajectòria de Paquita Blanch Soler que va debutar als escenaris quan tenia 20 anys. Des de llavors «ha dedicat de forma altruista a portar l’alegria i tot el seu humor a fer feliços als altres, principalment, a les persones grans que viuen a les residències», ha destacat.

La premiada ha format part del grup «Art, Alegria i Caritat», ha participat durant 46 anys a la Innocentada de Manresa i es va implicar en el grup La Vinyeta, l’esplai de gent gran de Navarcles, l’esplai de l’Amistat d’Artés, Els Atrevits i, fins i tot, va col·laborar en programes de ràdio explicant contes.

«Si no fos pel si no fos», potser encara faria teatre, ha assegurat la mateixa Paquita Blanch un cop ha rebut el guardó de mans de l’alcalde, Marc Aloy. «He quedat parada. Ves qui ho havia de pensar», ha dit.

Acte institucional

L’acte institucional ha estat presidit per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, acompanyat de la regidora de Drets Socials i Persones Grans, Mariona Homs, i la presidenta de la Coordinadora de Jubilats, Fina Dordal.

Homs ha assegurat que no es pot parlar d’envelliment, sinó «d’envelliments», perquè hi ha diferents formes de fer-ho en funció de factors com els hàbits o fins i tot el lloc on es viu. Sigui com sigui «sou essencials i imprescindibles. El futur el farem plegats o no el farem». També ha afirmat que a Europa i a Catalunya s’acosta un tsunami demogràfic del qual no en som prou conscients» a causa de l’augment de la població gran i molt gran.

Per la seva part Dordal ha recordat que fa 40 anys que es va crear la Coordinadora de Jubilats que treballa per un envelliment «actiu i digne». Ha acabat dient que «si alguna cosa s’ha de perdre és la por, mai l’esperança». És la mateixa recomanació que ha fet l’alcalde al seu parlament. Ha assegurat que «l’edat no és un motiu per renunciar a la formació, al contrari». De l’homenatjada, Paquita Blanch, ha dit que és la «història en majúscula del teatre amateur de Manresa i comarca».

El periodista i escriptor manresà Genís Sinca ha participat en l'acte amb una xerrada titulada «La generació Floïd». Ha recordat les peripècies que ha viscut a l’hora d’escriure els llibres «Una família exemplar» i «El cavaller Floïd», la biografia de Joan Baptista Cendrós. En tots dos, ha afirmat, l’assessorament de persones grans ha sigut cabdal pel seu èxit.