Concentració contra la inseguretat a Manresa: lectures polítiques diferents i acords que hi ha preocupació ciutadana

El govern de Manresa i els grups a l’oposició van valorar per a Regió7, ahir, la concentració quan es va acabar

Un manifestant mostra un cartell durant la concentració contra l'incivisme a Crist Rei, a Manresa

Un manifestant mostra un cartell durant la concentració contra l'incivisme a Crist Rei, a Manresa / OSCAR BAYONA

Hi va haver disparitat en les valoracions fetes, però, en el que sí que van coincidir, ahir, després de la concentració per la inseguretat amb 2.000 assistents, en ser preguntats per Regió7, el govern de Manresa i els grups a l’oposició és que hi ha preocupació ciutadana.

L’alcalde de Manresa i cap del govern de coalició format per ERC, PSC i Impulsem, Marc Aloy, va celebrar que la concentració s’hagués celebrat sense incidències. Va constatar que «hi han participat moltíssimes persones» i que «denota que hi ha un malestar de la ciutadania i d’això en som conscients». Fa voler recordar que «fa molt temps que n’anem parlant i aplicant mesures» i va posar com a exemple la Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència creada l’octubre del 2021.

Quant a la demanda feta a la concentració pel que fa a la policia de barri, va remarcar que «el mandat acaba de començar i hi ha propostes que s’han de desenvolupar». Alhora, va alertar de les «dificultats per ampliar la plantilla de la policia local», que «és un mandat que ve de l’estat. Estem buscant tots els sistemes necessaris per tenir més efectius, però no podem passar de cop del centenar a 130». Al seu entendre, cal «trobar altres fórmules. Per això tornem a convocar la taula de seguretat el dia 17», on «volem incorporar nous agents que poden aportar idees perquè viuen situacions de conflictivitat». Va posar com a exemple el món educatiu.

Unes 2.000 persones es concentren a Crist Rei contra la inseguretat a Manresa

Jordi Morros

Aloy es va referir a la baralla al Passeig destacant que «no són fets aïllats que passin només a Manresa. Vivim un món canviant. Passa a tota Europa perquè arrosseguem dues crisis molt grans i la gent està molt tocada Les desigualtats s’han aprofundit i amb una societat sense igualtat no hi ha seguretat», va reblar.

Ramon Bacardit, president del grup municipal de Junts, va destacar, ahir, que «això que hem vist és ciutadania en estat pur expressant un compromís amb una ciutat cívica, que funcioni, amb una comunitat viva». S’hi va referir, també, com que «és llibertat d’expressió i és democràcia en estat pur», i va criticar «tot el que hi ha hagut per evitar aquesta manifestació des de tots els àmbits, des del govern fins als sectors més involucionistes de la ciutat».

Va afirmar que «s’ha demostrat que l’onada passa per sobre de totalitarismes, passa per sobre del control obsessiu que té aquest alcalde sobre el que passa a la ciutat i, en el fons, és una expressió del que nosaltres volem, que és que s’activi la societat civil per tornar a fer aquella Manresa per la qual volem treballar i treballem».

Roser Alegre, de Fem Manresa, va afirmar que la concentració evidencia la preocupació vers «un tema que està sobre la taula» i que els amoïna «que aquest descontentament i malestar de la ciutadania acabi convertint-se en posicionaments de caire xenòfob». Des del seu punt de vista, el que cal és «trencar amb la mirada del lligam fàcil entre inseguretat i immigració, i revertir els problemes anant a l’arrel. La policia no els farà desaparèixer, el que cal és treballar per assolir una millor convivència i cohesió social». Es va mostrar molt preocupada per l’«assenyalament a joves menors racialitzats» que s’havia produït, que és un «caldo de cultiu per a postulats classistes i xenòfobs».

El president del grup municipal del Front Nacional, Sergi Perramon, va subratllar que no havia vist mai a Manresa una mobilització ciutadana d’aquest volum sobre un tema local. I que, a més, havia estat possible malgrat tots els intents del govern municipal i de moviments polítics i socials «enquistats en el bonisme» perquè fracassés. Lluny de fracassar, però, segons ell s’havia evidenciat «un punt d’inflexió». I això és així perquè, «després d’anys i anys sense donar respostes a problemes evidents, la gent els està passant per sobre». Es va mostrar «molt preocupat» per la forma com s’havia intentat «criminalitzar les persones que organitzaven o que volien participar a la concentració fent valer el seu dret a la llibertat d’expressió». Mentre que en altres circumstàncies i fins ara se n’havien sortit «ara ja no. Tenien el domini del relat i se’ls està escapant de les mans. Hem de ser conscients que tenim enquistats a la ciutat moviments totalitaris que, darrere d’aparences simpàtiques, amaguen tendències tenebroses i poc democràtiques».

Subscriu-te per seguir llegint