Unes 2.000 persones omplen Crist Rei a la convocatòria de Manresa Diu Prou

Els organitzadors, satisfets per la resposta, han assegurat que els han volgut manipular políticament tant per la dreta com per l'esquerra

Unes 2.000 persones es concentren a Crist Rei contra la inseguretat a Manresa

Foto: Oscar Bayona / Vídeo: Jordi Morros

Jordi Morros

Jordi Morros

Unes 2.000 persones, segons la Policia Local, han assistit aquest dijous a la concentració convocada pel col·lectiu Manresa Diu Prou contra la inseguretat ciutadana i l'incivisme, a Crist Rei, ara plaça Neus Català. Ha quedat plena. També en els seus extrems cap als trams del Passeig i la prolongació del carrer Guimerà.

Els organitzadors s'han mostrat satisfets per la resposta. L'acte ha acabat amb aplaudiments i amb crits de «Manresa diu prou» per part de tots els assistents.

Abans de començar, els organitzadors han declarat que els han volgut manipular «per la dreta i per l'esquerra», però que només els motiva millorar la ciutat perquè consideren que a Manresa hi ha una sensació generalitzada d'inseguretat i «malestar per la delinqüència i l'incivisme». El detonant va ser la baralla multitudinària que hi va haver fa poc al Passeig. Han insistit que no hi ha res més que això.

Amb la plaça plena, Joan Amador, en nom de l'organització, s'ha adreçat a la gent que hi havia per advertir que no permetrien ni tolerarien cap «càntic, bandera o pancarta de caràcter no democràtic». També han volgut deixar clar que «malgrat la pressió i els insults que hem rebut", que els titllaven de xenòfob, la concentració era «apolítica».

«Davant la inseguretat, davant l'incivisme i davant el racisme, Manresa diu prou»

La convocatòria era a les 7 de la tarda. Però ha començat tard. Quan faltaven 15 minuts per l'hora prevista tot just es feien les proves de so i s'acabava de col·locar una pancarta a dalt de tot de les escales de l'església de Crist Rei amb el lema «Davant la inseguretat, davant l'incivisme i davant el racisme, Manresa diu prou».

Just llavors han creuat la plaça quatre vehicles dels Mossos d'Esquadra. Dues patrulles i dues furgonetes, que s'han afegit als elements dels cossos de seguretat, també de la Policia Local, que ja hi havia a plaça Espanya, davant el Casino i a la prolongació del Guimerà.

Posteriorment, Enric Pintado ha llegit el manifest de la convocatòria, interromput constantment pels aplaudiments dels concentrats. L'escrit critica «la manca d'acció dels poders públics davant el creixement de la inseguretat i la fractura» social a la ciutat, i consideren que els fets que han ocorregut recentment com la baralla al Passeig, «no són una anècdota aïllada», sinó la constatació que «estem al mig d'una inèrcia negativa».

Lectura del manifest per reclamar més presència policial a Manresa

Lectura del manifest per reclamar més seguretat a Manresa / Laura Busquets

Consideren que, en primera instància és responsabilitat del consistori, amb oposició inclosa i «conjuntament amb els cossos de seguretat de trobar la manera de poder garantir una convivència pacífica, integradora i constructiva». Reclamen, en definitiva, més «determinació política».

Així mateix, han concretat tot un seguit d'exigències. Per exemple més accions socials i polítiques de prevenció i integració; més presència i visibilitat de les forces de seguretat al carrer i més eines de vigilància; que es fomenti la col·laboració ciutadana amb els cossos i forces de seguretat; o més transparència.

Al manifest també responen a qui els ha titllat de xenòfobs. Asseguren que «no és admissible desprestigiar» qui denuncia els fets i que no hi ha al darrere cap plataforma ni cap partit polític. «Som ciutadans i ciutadanes que vivim a Manresa i veiem i patim una realitat dia a dia que ens porta cap a una ciutat que no volem».

A la concentració, formada per un grup heterogeni, s'hi ha pogut veure gent d'Aliança Catalana amb samarretes de la formació, de Front Nacional, o d'altres formacions com Junts, en aquest cas a títol personal.

En directo