Entitats veïnals alerten de problemes enquistats als barris de Manresa

Regió7 ha parlat amb 18 associacions de greuges pendents de resoldre

Destaquen les ocupacions, el mal estat del mobiliari i la deficient connexió del bus amb la perifèria 

Una de les pancartes desplegades al barri Mion-Puigberenguer-Poal

Una de les pancartes desplegades al barri Mion-Puigberenguer-Poal / AV MION-PUIGBERENGUER-POAL

Posar fi a l’augment de les ocupacions, a l’incivisme, a la delinqüència, al mal estat del mobiliari urbà i a la deficient connexió del transport públic amb la perifèria. Són les principals demandes que les associacions de veïns de Manresa fa temps que fan arribar a l’Ajuntament perquè les resolgui. Regió7 ha parlat amb 18 de les 24 entitats veïnals.  

L’incivisme és una de les preocupacions més palpables entre les entitats veïnals federades consultades, i hi ha la creixent sensació d’inseguretat com a conseqüència d’actes delictius o bé per l’ocupació il·legal d’habitatges. En aquest darrer cas, quatre barris han situat aquest tema com el que més els amoïna.

.

Intervenció dels Mossos al carrer de Sant Bartomeu (Escodines)

Intervenció dels Mossos al carrer de Sant Bartomeu (Escodines) / AV ESCODINES

Carme Carrió, presidenta de l’Associació de Veïns de les Escodines, expressa el seu temor davant unes conductes cada vegada més freqüents. «Estem molt amoïnats per totes les ocupacions delictives que estem tenint. Són joves violents i agressius que surten amb gossos i pals de beisbol. La gent té por i està emprenyada». Aquest, però, no és l’únic problema al qual s’enfronten els veïns del barri. «Tenim tribus urbanes al carrer de la Divina Pastora i a la Creu del Tort. En diem tribus perquè acostumen a ser nombrosos. Ocupen espais i s’estiren, defequen i orinen en qualsevol lloc. A més, trafiquen amb substàncies delictives en diferents punts i pisos ocupats», afirma Carrió.

Per tot plegat, la presidenta lamenta la situació i exigeix actuacions per part de l’Ajuntament. «És fastigós. No pot ser que la ciutadania de Manresa hàgim de suportar això. Els responsables polítics del consistori han de prendre mesures, que per això els vam votar».

Les Escodines no és l’únic barri que pateix els efectes de les ocupacions il·legals d’habitatges. Els veïns de la Carretera Santpedor també conviuen amb aquestes conductes delictives. El president del barri, Carles Boix, destaca el cas de l’incendi del passat mes de setembre al local de La Caixa, al carrer de la Pau, que havia estat ocupat. «Sortosament, no va comportar víctimes mortals, però el tancament de locals comercials ens porta a una degradació del barri», es plany Boix.

On també tenen problemes amb les ocupacions d’habitatges és al Barri Antic. «Tenim la taxa més alta de pisos buits i pisos que no són habitables», explica Anna Martínez, presidenta de l’associació del barri. Respecte a la delinqüència, en canvi, creu que és la zona de Manresa menys afectada. Amb tot, reclama més efectius policials. «Cal donar una imatge de proximitat i de seguretat. Hi hauria d’haver una patrulla que vagi circulant pels barris freqüentment», valora.

Pilar Sucarrats, secretària de l’Associació de Veïns Cots-Guix Pujada Roja, parla de robatoris al Col·legi de la Mare de Déu del Pilar i als voltants del barri. Diu que, malgrat haver-hi alarmes en molts edificis, és un barri «amb una densitat de població petita amb gent molt gran que no té els serveis que ha de tenir. De dia la població s’incrementa moltíssim perquè hi ha molts centres escolars i de formació».

Deixadesa de la via pública

El mal estat dels espais públics i l’incivisme és una qüestió que està a l’ordre del dia en les reivindicacions veïnals. Al Barri Antic, per exemple, Martínez exigeix millorar l’accessibilitat a l’associació de veïns perquè no hi ha ascensor per pujar-hi. «És una de les coses que teníem sobre la taula i que no s’ha arribat a fer». La presidenta de l’ens veïnal també lamenta la brutícia que queda quan una botiga tanca i la no materialització d’una zona de vianants al carrer de Sobrerroca, i proposa augmentar les brigades de neteja.

Un dels barris on es concentren diversos greuges és al Poble Nou. Valentí Serra, president de l’associació veïnal, situa els principals problemes al carrer de Sant Josep i al passatge de Sansa. En el primer cas, «hi ha uns contenidors que estan a tocar d’un restaurant i dels veïns que viuen allà. La molèstia està en el fet que aquestes cases no poden obrir les finestres perquè els arriba la mala olor de les escombraries. Els residents estan que trinen».

Pel que fa al passatge, explica que «hi ha rates, molta brutícia» i que «s’hauria de sanejar». A més a més, Serra no entén que cada mes «ens prenguin seixanta places de pàrquing» per fer la filmació de pel·lícules i sèries al Centre Hospitalari. Critica amb duresa la resposta que reben els veïns de l’Ajuntament. «Es queixen al consistori i la resposta és que vagin a parlar amb l’associació». Al seu entendre, el que passa és que a l’Ajuntament «no li agrada que li diguem la veritat sobre els nostres barris».

L’incivisme és el principal mal de cap del barri de la Sagrada Família. Marina Hosta, presidenta de l’associació veïnal, esmenta «els bancs destrossats» i la manca de manteniment «per esporgar els arbres». «Al carrer de Sant Joan del Coll ja va caure un arbre i els que hi ha són més alts que els edificis». El mateix succeeix al barri de Cal Gravat, on les dimensions dels arbres afecten les cases i les arrels espatllen les voreres i calçades. En aquest barri, el president veïnal, Rafael Guirado, també lamenta el deteriorament de la plaça de Josep Lluís Sert, que «està sent utilitzada com a zona d’estacionament de vehicles», i reivindica «el manteniment de la zona de la plaça de Cal Gravat i el desdoblament i reasfaltament de la C-55».

A l’associació de Vic-Remei, el president, Josep Erro, destaca l’incivisme d’una dona que dona menjar als coloms a la carretera de Vic, i la brutícia i les substàncies il·legals que, recalca, tenen pendent d’analitzar «si venen del club de cànnabis del carrer de l’Hospital».

El malestar per la presència d’ocells afecta especialment l’Associació de Veïns de la Font dels Capellans. «Els excrements de les aus fan malbé el mobiliari i les baranes dels espais públics», apunten. Veuen amb preocupació els nius de cotorres, perquè «poden arribar a pesar més de cent quilos».

Brossa fora dels contenidors a Saldes-Plaça Catalunya

Brossa fora dels contenidors a Saldes-Plaça Catalunya / AV SALDES-PLAÇA CATALUNYA

Al barri de Saldes-Plaça Catalunya, el president veïnal, Ramon Caballol, demana «la urbanització del Tossal dels Cigalons i endreçar l’entorn del Pujolet». Recentment han proposat «arranjar la plaça Catalunya i reduir l’incivisme dels nens que hi juguen a pilota». Esmenta la brutícia per fora dels contenidors.

Dani Cortés, president de l’Associació de Veïns de Bellavista, també es mostra preocupat per la manca de compliment de les actuacions previstes al barri per part de l’Ajuntament. «Des que s’ha creat el nou consistori ningú s’ha posat en contacte amb nosaltres. Abans, teníem la regidora de barris, però ara passen coses i no sabem amb qui contactar». Al seu barri lamenta «la mala execució d’un parc infantil, l’emplaçament de plantes enfiladisses sense reg i la no compleció de la petició d’enquitranament complet del carrer dels Estornells després que Endesa soterrés una línia i, al mateix carrer, la petició d’un tancat de fusta per als contenidors per tal que no es moguin quan fa vent».

Falta de manteniment al camí perimetral de la Balconada

Falta de manteniment al camí perimetral de la Balconada / AV BALCONADA

Els veïns de la Balconada també diuen que fa anys que lluiten perquè es compleixin dos projectes: una coberta per a l’escenari on hi ha la pista polivalent Joan Ortiz i la millora i acabament del passeig perimetral pel barri, que, segons el secretari de l’ens veïnal, José Antonio Carballido, presenta deficiències pel que fa a la il·luminació i el manteniment, entre altres.

Al barri de Mion-Puigberenguer-Poal, Genoveva Gorchs, membre de l’ens veïnal, assegura que els veïns han esgotat la paciència pels «continus incompliments i promeses incomplertes de l’Ajuntament». Fa anys que exigeixen actuacions per millorar l’entorn del barri i el setembre van decidir passar a l’acció i van penjar pancartes reivindicatives. Com a resposta, la setmana passada l’Ajuntament va fer treballs de millora de la seguretat viària del camí escolar de l’Escola Puigberenguer als carrers del Pirineu i del Cadí. Un greuge que l’associació tenia marcat en vermell. 

Regió7 no va poder obtenir informació del barri de Valldaura tot i els intents per contactar amb la persona que l’havia de donar.

La perifèria, aïllada

Els barris dels Comtals, Sant Pau i el Xup es queixen que viuen una situació d’aïllament per les males connexions amb el transport públic, fet que obliga molts veïns a utilitzar el vehicle particular.

La situació és especialment preocupant als Comtals. Montse Rodrigo, presidenta de l’entitat veïnal, explica que el bus no hi passa el cap de setmana i que el taxi és més car que en un altre punt de la ciutat. «Per què hem de pagar més aquí si el barri pertany a Manresa?», es queixa. Afegeix que «la C-55 sovint està col·lapsada» i que «els accessos al barri són dolents i perillosos». Per això, va sol·licitar a l’Ajuntament que «s’habiliti un camí del barri en mal estat que condueix a l’antiga discoteca Pont Aeri com a via d’escapament».

A Sant Pau els desplaçaments també són complexos, especialment per als més joves. Alícia Orive, secretaria de l’associació de veïns, subratlla «la manca de transport públic els diumenges» com a greuge més històric. A més, fa anys que reclamen «un baixador de tren per la línia de FGC que passa per Sant Pau per disposar de transport públic durant la setmana i evitar l’ús del vehicle particular per anar a buscar els fills que estudien a Barcelona». Malgrat que la Generalitat va fer un projecte per tirar endavant una estació que al barri no volen «per evitar inseguretat i delinqüència», al final no s’ha acabat concretant ni el baixador ni l’estació.

Orive es mostra indignada amb els autobusos que porten els estudiants a l’institut de Cal Gravat. «Els nostres nens i nenes i els dels Comtals arriben vint minuts abans al centre i es queden sols perquè l’institut no obre fins que és l’hora. El consell comarcal no ens ho ha solucionat i suposa un risc per als nostres fills. A l’hivern encara és fosc a aquella hora i hi poden haver robatoris i delinqüència». Per tots aquests inconvenients, afirma que «som ciutadans de tercera, però paguem impostos de primera».

Un banc sense una part del respatller al barri del Xup

Un banc sense una part del respatller al barri del Xup / AV XUP

El Xup i els Comtals són els únics barris sense transport públic urbà. Aquesta és la principal reivindicació d’Andreu Font, membre de la comissió de seguretat de l’institut Manresa Sis del Xup, i que col·labora amb l’associació del barri. «A diferència de la resta de la ciutat, a excepció dels Comtals, no podem decidir sobre el bus perquè és interurbà i no el determina el consistori. Vam fer un pla de mobilitat i va quedar en l’oblit. El futur del barri implica modificar la carretera i passar-la a titularitat urbana. La Generalitat està redactant un projecte per arreglar el pont de Sant Francesc i fer un passeig entre l’antic Hotel Pere III i el Xup», exposa. Reclama més manteniment del mobiliari urbà.

Camí rural proper al carrer Mas d’en Roca, a Viladordis

Camí rural proper al carrer Mas d’en Roca, a Viladordis / ARXIU PARTICULAR

En contraposició, a Viladordis diuen que gaudeixen d’un «excel·lent servei d’autobús», segons Josep Duocastella, president de l’associació de veïns. Al seu barri no destaca «cap incidència rellevant» i només demana «pavimentar els camins rurals que van a les cases i millorar el manteniment dels que condueixen a camps i horts».

[object Object]

Els diferents barris de la ciutat han expressat les seves principals reivindicacions en les reunions mensuals de la junta directiva de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa (FAVM). Aquest ens apunta cinc temes que han estat motiu de discussió de forma recurrent: el mal estat de l’espai urbà (voreres estretes i no adaptades, asfalt en males condicions, mancança de bancs i millorar l’estat dels parcs i jardins), habilitar i fomentar el manteniment d’espais adequats per a la pràctica esportiva, la mobilitat (desdoblament de la C-55 i millora de la connectivitat amb els barris perifèrics), incivisme (caques, orins i brutícia) i una participació ciutadana adient (que s’escolti més als veïns). 

Subscriu-te per seguir llegint