Althaia rep el llum verd per participar al projecte europeu per a la detecció precoç de càncer de pròstata

Una delegació de l’Organització Mundial de la Salut ha visitat la fundació sanitària manresana

La delegació internacional de l'OMS en una sessió de treball a Althaia

La delegació internacional de l'OMS en una sessió de treball a Althaia / ALTHAIA

Redacció

Una delegació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha visitat la Fundació Althaia de Manresa per lligar els detalls del projecte de recerca d’àmbit europeu en el qual participa la institució manresana i que consisteix en un cribratge per detectar de forma precoç el càncer de pròstata. Althaia és l’única entitat catalana inclosa en la investigació, que es desenvoluparà en 25 institucions de 12 països europeus amb l’objectiu de reduït la mortalitat a causa d’aquest tumor, el més freqüent en homes a Europa.

La visita de delegació de l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer de l’OMS ha servit, segons Althaia, per avançar en el disseny i l’organització de la prova pilot que es portarà a terme a mitjans de l’any que ve al CAP Les Bases i el CAP Barri Antic de Manresa gestionats per Althaia (vegeu Regió7 del 27 d’abril). Consistirà en un cribratge per detectar precoçment el càncer de pròstata. El cribratge es basarà en un algoritme de decisió en què es tindran en compte dades demogràfiques, proves de laboratori i proves de diagnòstic per la imatge.

Viabilitat de l'estudi

També ha servit per garantir la viabilitat de l’estudi. La delegació ha avaluat els diferents equips de professionals d’Althaia implicats en aquest projecte, les instal·lacions i l’equipament amb què compta la institució, i ha considerat que són idonis per tirar endavant el projecte.

Al mateix temps, s’ha analitzat com adequar el protocol de la prova pilot al sistema de salut català, s’han plantejat les estratègies per convidar la població diana a participar en l’estudi i s’ha estudiat el circuit que haurien de seguir els homes a qui es detecti un risc mitjà o alt de presentar càncer de pròstata.

Més de 5.000 participants

En la prova pilot del cribratge, es convidarà a participar a través d’una carta els homes d’entre 50 i 70 anys de la població de referència dels dos CAP que gestiona Althaia que no estiguin diagnosticats de càncer de pròstata. La participació serà voluntària i s’estima que es convidarà a participar-hi més de 5.000 homes.

El cribratge consistirà en una analítica de sang. En cas que els resultats d’aquesta prova surtin alterats, es farà una avaluació de risc, que inclourà una ecografia i l’anàlisi de l’historial clínic, així com dels possibles antecedents. Si els resultats així ho determinen, el següent pas serà una ressonància magnètica i, finalment, en cas de risc elevat, una biòpsia.

La missió del projecte, anomenat PRAISE-U –PRostate cancer Awareness and Initiative for Screening in the European Union– és dissenyar un algoritme per al cribratge del càncer de pròstata a la Unió Europea que permeti reduir la mortalitat causada per aquest tipus de tumor i, a la vegada, evitar el sobrediagnòstic i el sobretractament.

El projecte, que està liderat per la Societat Europea d’Urologia, treballa per generar nou coneixement que permeti definir protocols i guies comuns, impulsar la implantació de programes de cribratge adaptats a cada estat de la Unió Europea i personalitzats a cada usuari, que siguin cost-eficients. Tot això, per tal d’aconseguir una detecció i un diagnòstic precoç del càncer de pròstata i reduir els efectes adversos d’aquesta malaltia.

El de pròstata és el càncer més freqüent en homes a Europa, amb conseqüències importants per als sistemes d’atenció sanitària. Cada any, aproximadament 450.000 europeus són diagnosticats de càncer de pròstata.

Un diagnòstic amb retard pot provocar índexs més elevats de la malaltia en metàstasi, etapa que s’associa a una major mortalitat i a un impacte negatiu i prolongat en la qualitat de vida dels homes que la pateixen. S’ha demostrat que els resultats organitzats i repetits del cribratge, en etapes inicials, permeten una detecció precoç i, d’aquesta manera, reduir els efectes negatius i la mortalitat per càncer de pròstata.

En l'àmbit estatal, en el projecte també hi participa la conselleria de Sanitat de Galícia. Entre els socis europeus hi ha institucions de Dinamarca, Holanda, Suècia, Irlanda, Bèlgica i Polònia.

El passat abril es va celebrar una primera reunió preparatòria a Brussel·les en la qual van participar més de 50 membres del projecte. Per part d’Althaia hi va prendre part el cap d’Atenció Primària de la fundació, Josep M. Vilaseca.