L'alcalde de Manresa diu que pintar de negre Reis i Patges és «una falta de respecte»

Marc Aloy esclata per les crítiques a la cavalcada i lamenta haver hagut d’escoltar «barbaritats»

L'alcalde Marc Aloy en la benvinguda a Ses Majestats

L'alcalde Marc Aloy en la benvinguda a Ses Majestats / Arxiu/Oscar Bayona

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Els canvis introduïts a la cavalcada de Reis de Manresa van ser presents al ple municipal mitjançant una moció de Junts per Manresa i una pregunta del Front Nacional, que van ser les gotes que van fer vessar el got de la paciència de l’alcalde Marc Aloy.

El tema arribava al ple després de dies en què s’havia criticat que es modifiqués la cavalcada per fer-la més laica i multicultural i en considerar que els canvis afectaven l’essència de la celebració i introduïen un biaix ideològic que era sobrer.

L’alcalde va lamentar que s’haguessin fet «afirmacions que distorsionen absolutament la realitat» i va afegir que «afortunadament en aquesta cavalcada no hi ha hagut ningú pintat de negre i això és el que buscàvem».

Aloy va assegurar que el que s’havia volgut és que «no haver de pintar persones per representar-ne a d’altres perquè, afortunadament, tenim persones d’arreu del món».

Crític amb Igualada

Va contraposar aquesta situació amb la que es produïa «en ciutats molt properes, a l’altra banda de les muntanyes de Montserrat, per exemple, que sistemàticament pinten els Reis i els Patges de color negre, cosa que a aquesta ciutat o a aquest govern li sembla una falta de respecte cap a les persones negres».

Es referia sense esmentar-la, però amb tota seguretat, a la ciutat d’Igualada que cada any és focus de polèmica, ja que el rei Baltasar i la majoria de patges que surten a la rua dels Reis Mags van amb la cara pintada de negre.

L’alcalde Marc Aloy va lamentar que des de feia un mes i mig s’estigués «intoxicant dient que no hi hauria Reis que hi hauria astròlegs, fins i tot astronautes. Hem sentit totes les barbaritats hagudes i per haver».

A més va voler deixar clar que «els Reis anaven vestits de Reis, jo no vaig veure cap Rei despullat. El que no sé és quin vestit portaven els Reis que fa dos mil anys ningú assegurava que fossin reis sinó que potser eren savis o mags».

La moció per fer marxa enrere en els canvis de caire «ideològic» va ser rebutjada per 17 vots en contra i 8 a favor. 

Subscriu-te per seguir llegint