Ajornada la gran potabilitzadora que s’ha de construir al costat de l’Agulla

La infraestructura, de 25 milions d’euros, ha de substituir les actuals i envellides de Manresa, Sant Fruitós i Santpedor

Instal·lacions dels Dipòsits Nous d’Aigües de Manresa

Instal·lacions dels Dipòsits Nous d’Aigües de Manresa / Arxiu/Mireia Arso

Francesc Galindo

Francesc Galindo

El Pla Estratègic d’Aigües de Manresa 2020-2025 tenia com a actuació més rellevant en infraestructures la construcció d’una gran planta potabilitzadora mancomunada amb Sant Fruitós i Santpedor situada al costat de llac de l’Agulla, amb un cost estimat d’uns 25 milions d’euros.

Les prioritats han canviat per la persistent sequera i Aigües de Manresa ha activat un pla B que la situa en l’horitzó temporal del 2028 aproximadament.

 Antoni Ventura, director d’Aigües de Manresa, ha explicat que es va contactar amb l’Eurecat perquè elaborés una proposta de tractament que va ser traslladada a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de la Generalitat. «Estem pendents de l’ACA perquè aquesta actuació necessita una bona injecció de subvenció», ha afirmat.

Afegeix que en aquest moment l’ACA no té previst cap convocatòria, però l’empresa pública adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat té en compte el projecte de cara a una propera convocatòria d’inversions.

Ventura ha afirmat que «en aquests moments l’ACA està destinant diners a actuacions contra la sequera no pas a finançar actuacions d’aquest tipus».

Un pla B

Davant d’això, «hem posat en marxa un pla B, perquè ja veiem que va una mica per llarg». L’actuació alternativa és «fer actuacions a les plantes actuals per mantenir el nivell de tractament a l’espera de poder fer la inversió important». Es tracta d’actuacions a les plantes actuals «per assegurar que continuïn prestant el servei».

El director d’Aigües de Manresa ha assegurat que la irrupció de la sequera ha provocat un canvi d’escenari i va caldre maniobra «quan vam veure que al 2025 no arribàvem. Ara, estaríem parlant del 2028 o així».

Ventura ha explicat que es tracta d’una operació complexa per a la qual «la subvenció de l’ACA és primordial. Sense això no podem ni començar a planificar i, ara estan centrats en la sequera».

La construcció de la nova Estació de Tractament d’Aigua Potable continua sent necessària, ja que la dels Dipòsits Nous està exhaurint la seva vida útil. 

La potabilitzadora dels Dipòsits Nous va ser construïda als anys 60 i necessitaria augmentar la capacitat de tractament així com adaptar-se als nous requeriments legislatius. En comptes d’això es considera necessari la construcció d’una nova infraestructura.

La nova planta ha de permetre assolir els objectius d’abastament i millorar els processos. Segons el pla estratègic, les noves tecnologies utilitzades la convertiran «en una de les plantes potabilitzadores més avançades de Catalunya, dotant als municipis abastits d’una qualitat d’aigua excepcional». Inicialment, es pensava en renovar la planta actual, però fent una anàlisi més global es va veure que el que té sentit és construir una sola planta que substitueix les de Manresa, Sant Fruitós, Pineda i Santpedor. Es tracta de quatre plantes que es troben en un radi de tres o quatre quilòmetres i totes tenen necessitat de renovació. La millor opció és unificar les quatre plantes en una per capturar sinergies i economies d’escala.

Subscriu-te per seguir llegint