Mig centenar de futurs especialistes assisteix a la jornada de portes obertes d'Althaia

La fundació sanitària manresana ofereix 25 places de 16 especialitats diferents

Jornada de portes obertes adreçada a residents a l’Hospital Sant Joan de Déu

Jornada de portes obertes adreçada a residents a l’Hospital Sant Joan de Déu / Arxiu Particular

Redacció

Una cinquantena de futurs especialistes va assistir a la jornada de portes obertes de la Fundació Althaia de Manresa adreçada a residents celebrada a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa.

Althaia compta per a aquest 2024 amb 25 places, dues més que l’any anterior, de 16 especialitats diferents. És l’oferta més elevada fins al moment.

La jornada de portes obertes va recuperar el format presencial després que la covid hagués obligat a celebrar-la en format virtual durant els darrers anys. A més de conèixer el programa de formació de la institució i les especialitats que es poden cursar, els participants van fer una visita, en petits grups, per les unitats docents per conèixer les instal·lacions i els professionals que hi treballen. La jornada de portes obertes va comptar amb la participació activa dels actuals residents, que van acompanyar els participants en la visita, els van proporcionar informació i van respondre les seves preguntes.

Durant la jornada, Ramon Santisteve Prat, cap d’estudis de Formació Sanitària Especialitzada, va assenyalar que la mida, el volum, l’entorn i el clima laboral d’Althaia són ideals per formar-se com a resident. També va destacar les enquestes de satisfacció realitzades pel Departament de Salut. Els resultats mostren que Althaia està per sobre de la mitjana en diferents ítems avaluats, com per exemple el grau d’aprenentatge assolit, la integració al centre, l’actitud i interès de l’hospital respecte als residents, i la supervisió i suport en les rotacions. Aquests resultats demostren que Althaia fa una clara aposta per oferir una formació completa i de qualitat als futurs residents per tal que puguin assolir l’excel·lència en les seves especialitats.

El detall de l’oferta

La novetat en l’oferta per a residents és Radiodiagnòstic, especialitat que va acreditar l’any passat el Ministeri de Sanitat i que en aquesta ocasió s’ofereix per primera vegada. A més, s’ha ampliat a dues les places per a residents d’Anestesiologia i Reanimació.

En concret, l’oferta d’Althaia d’enguany inclou 17 places de Metge Intern Resident (MIR) de les especialitats d’Al·lergologia, Anestesiologia i Reanimació, Cirurgia General i Aparell Digestiu, Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Medicina Intensiva, Medicina Interna, Obstetrícia i Ginecologia, Oncologia Mèdica, Pediatria i les seves àrees específiques, Psiquiatria, Aparell Digestiu i Oftalmologia, a més de Radiodiagnòstic. A més, 3 places de Psicòleg Intern Resident (PIR) de l’especialitat de Psicologia Clínica i 5 d’Infermer Intern Resident (IIR), dels quals 3 de l’especialitat d’Obstetricoginecològica i 2 de l’especialitat d’Infermeria de Salut Mental.

A banda, hi ha 5 places d’Infermeria d’Atenció familiar i comunitària i 13 de Medicina Familiar i Comunitària, que corresponen a la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària de la Catalunya Central de l’Institut Català de la Salut (ICS), i que tenen Althaia com a hospital de referència.

Formar professionals, una aposta d’Althaia

La docència i la recerca són elements claus en el propòsit, la missió i la visió d’Althaia, així com en el Pla Estratègic Talaia 2021-25. Per això se segueix treballant per ampliar el potencial docent de la institució. En un context de manca generalitzada d’especialistes, la docència contribueix a formar futurs professionals que s’incorporaran en el sistema de salut. A més, acollir residents reverteix en la millora de l’atenció, ja que augmenta la formació i el professionalisme de tots els membres dels serveis implicats i fomenta la recerca. La intenció és, en els pròxims anys, poder acreditar noves especialitats i, així, incrementar el nombre de places disponibles.

Els principals avantatges de fer la residència a un hospital com Sant Joan de Déu de Manresa són que, a diferència d’altres hospitals més grans, els residents poden aprendre directament dels especialistes i tenir una gran capacitat d’intervenció en el procés assistencial. Des d’Althaia es dedica als residents un tracte personalitzat, proper i accessible i se’ls dona facilitats per tirar endavant nous projectes de recerca. Tots aquests elements contribueixen a una millor formació.