L'homenatge a Prat de la Riba a Castellterçol recordarà a la directora de la primera biblioteca de la Mancomunitat

Consol Pastor Martínez serà la protagonista d'un acte organitzat per l'Ajuntament i el Departament de Cultura

Homenatge a Prat de la Riba, en una edició anterior

Homenatge a Prat de la Riba, en una edició anterior / Arxiu Particular

Redacció

La primera directora de la primera biblioteca popular de la Mancomunitat de Catalunya, Consol Pastor Martínez, serà la figura destacada de l'acte anual de commemoració de l’aniversari de la mort d’Enric Prat de la Riba, que se celebrarà demà, dimarts a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol, al Moianès. Prat de la Riba, que va néixer, viure i morir a Castellterçol, fou impulsor i primer president de la Mancomunitat de Catalunya i figura cabdal de la història política de la Catalunya contemporània.

Consol Pastor Martínez (Barcelona, 1887-1973) va ser nomenada, l'any 1918, com la primera directora d'una biblioteca gestionada per la Mancomunitat de Catalunya. Va formar part de la primera promoció d’estudiants de l'Escola Superior de Bibliotecàries (1915-1918), fundada per la Mancomunitat, i va ser l'alumna número u de la primera promoció. Posteriorment, va ser també mestra auxiliar de l’Escola Superior de Bibliotecàries i va exercir la professió durant més de 30 anys. Enguany, es commemora aquest any els 50 anys de la seva mort amb l’objectiu de donar a conèixer la seva figura, pionera en la gestió i promoció del sistema de biblioteques públiques del país.

Participaran en l’acte l’alcalde de Castellterçol, Antoni Massot; el gerent de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreté, i la cap de l’Àrea de Monuments i Jaciments, Carme Bergés. L’acte comptarà amb l’assistència del conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, que serà rebut a l’Ajuntament de Castellterçol a les sis de la tarda per conèixer a la corporació municipal i signar el llibre d’honors de la vila. A dos quarts de set, continuaran els actes amb una conferència a càrrec de Carme Mayol que glossarà la figura de Consol Pastor. A les nou de la nit, hi haurà l’actuació del grup Mishima, que presentarà un concert gratuït en format acústic en el qual el grup repassarà les composicions més conegudes de la seva trajectòria musical.

L’acte de commemoració de la mort d’Enric Prat de la Riba l’organitzen el Departament de Cultura i l’Ajuntament de Castellterçol amb la voluntat de posar en relleu els valors i les aportacions que Prat de la Riba i la Mancomunitat van fer a la història del país. Des de l’any 2017 s’ha treballat per vincular també aquesta celebració amb les commemoracions de la Generalitat de Catalunya amb la intenció de reflexionar i reivindicar els fets, les persones i els aspectes rellevants de la història de Catalunya.