Ecologistes del Moianès inicien una campanya ciutadana per frenar tres grans parcs solars

El Fanal defensa que el futur a la comarca passa per les comunitats energètiques i ha posat en marxa una recollida de firmes contra els projectes de grans companyies

Parada informativa i de recollida de firmes de El Fanal al mercat de Moià

Parada informativa i de recollida de firmes de El Fanal al mercat de Moià / EL FANAL

David Bricollé

David Bricollé

Ecologistes del Moianès han posat en marxa una campanya ciutadana per frenar el que qualifiquen de «macro projectes de renovables» que s’estan tramitant a la comarca, i que ara mateix es concreten en tres propostes que sumarien una superfície de prop de 65 hectàrees de terreny (l’equivalent a 65 camps de futbol). L’entitat El Fanal és la que lidera aquesta iniciativa, per a la qual ha començat una recollida de firmes per reclamar l’aturada dels projectes amb una parada al mercat setmanal en què informa de la situació. Argumenta que l’aposta passa per les comunitats energètiques i les iniciatives d’autoconsum, i per seguir «el que estableix la Llei de canvi climàtic», que estableix que «les renovables s’han de desenvolupar aprofitant espais ja alterats per l’activitat humana».

Dels tres projectes de camps solars que hi ha sobre la taula, els dos de més envergadura es plantegen a Calders (dels quals ja ha informat Regió7), i el tercer a Moià. En concret, els dos primers són el del Canadell (22,8 hectàrees) i el del Pla de les Quingles (35,9 ha), i el tercer al sector del Prat de Moià, de 6,6 hectàrees de superfície.

L’entitat ecologista argumenta que darrera dels macro projectes de renovables hi ha grans empreses i que «no és el bé comú el que els mou, sinó exclusivament la defensa del monopoli econòmic». En aquest sentit, exposa que «l’alternativa és una transició energètica descentralitzada i en mans de la ciutadania en forma de comunitats energètiques, en front dels oligopolis que continuaran imposant els preus que els donin majors beneficis». El Fanal subratlla que a la comarca ja es treballa en aquest camí de la transició energètica a través de la cooperativa Moianès Sostenible, i afirma que «l’autoconsum d’energia als habitatges i empreses del Moianès generarà molts més llocs de treball locals que els grans parcs solars». A més, exposa que les teulades del Moianès podrien generar «entre 1,67 i 2,10 vegades el consum actual d’electricitat», i que en aquests moments només hi ha el 7,3% de les instal·lacions potencials.

Fonts de El fanal també recorden i remarquen que en un dels últims plens del passat mandat el Consell del Moianès va aprovar per unanimitat la proposta presentada conjuntament per aquesta entitat i la Cooperativa Moianès Sostenible per elaborar un estudi sobre les potencialitats de la comarca per generar energia en teulades i espais degradats, «un pas més per aconseguir una transició energètica justa i que també garanteixi la conservació dels espais naturals i la biodiversitat de la nostra comarca». L’entitat ecologista també ha mantingut trobades amb els partits polítics «de pràcticament tots els Ajuntaments» per «convèncer tothom de la importància d'omplir primer les teulades i espais degradats».  

Pel que fa als parcs en tràmit, tal i com va explicar aquest diari el mateix Ajuntament de Calders ja ha posat de manifest la seva oposició al desenvolupament del projecte de més envergadura, el de les Quingles, que es troba en fase d’exposició pública. La nova infraestructura es faria just al costat del camp solar de de la finca de Can Canadell, que la Generalitat de Catalunya ha autoritzat aquest estiu i que sí que compta amb el vistiplau del consistori, que defensa que s’ha de fer un desplegament «moderat» dels parcs solars i que ha decidit presentar al·legacions al nou projecte per evitar que es tiri endavant.

La nova planta fotovoltaica, impulsada per l’empresa VLT Investment, dedicada a la producció energètica, s’ubicaria a la zona del Pla de les Quingles, al camp de conreu més gran del terme municipal, i ocuparia una extensió d’aproximadament unes 40 hectàrees. Igual que la que es preveu fer a Can Canadell, just al costat, aprofitaria la seva proximitat amb la subestació elèctrica d’Endesa per poder-se connectar fàcilment a la xarxa elèctrica. El projecte es troba en aquests moments en fase d’exposició pública.

D’altra banda, la Generalitat ja té aprovat el projecte de construcció del parc solar fotovoltaic projectat a la finca de Can Canadell, promogut per l’empresa de carburants Meroil, que serà el primer que s’instal·larà al municipi. En concret, el parc es preveu ubicar-lo en una zona ocupada per camps a la dreta de la carretera N-141c, just després de la subestació elèctrica i la finca de Can Canadell. El seu propietari veu de bon ull la instal·lació d’aquest parc en uns terrenys que actualment es dediquen al cultiu de camps de cereals, amb poca rendibilitat.

Subscriu-te per seguir llegint