L’Ajuntament de Calders es mostra contrari a la construcció d’una planta solar fotovoltaica de 40 hectàrees al Pla de les Quingles, que es troba en fase d’exposició pública. La nova infrastructura es faria just al costat del camp solar de 17 hectàrees que es preveu fer a la finca de Can Canadell, que la Generalitat de Catalunya ha autoritzat recentment i que si que compta amb el vistiplau de l’Ajuntament. El consistori considera que s’ha de fer un desplegament moderat dels parcs solars i, per aquest motiu, preveu presentar al·legacions al nou projecte per evitar que es tiri endavant.

L’alcalde de Calders, Eduard Sànchez, explica que el consistori va considerar «acceptable» la construcció d’una planta solar al municipi com la que hi ha projectada a la finca de Can Canadell, ubicada just darrera de la subestació elèctrica, però es mostra contrari a afegir un nou camp fotovoltaic de grans dimensions al municipi, just a tocar de l’altre que ja compta amb l’autorització per tirar-se endavant. Segons Sànchez, la planta de Can Canadell, de 17 hectàrees, «per nosaltres ja és gran, però ara hi ha la proposta de fer-ne una altra a tocar d’aquesta d’unes 40 hectàrees i ens hi oposem». L’alcalde assegura que «l’Ajuntament està fent el que pot per evitar que es desenvolupi aquest camp».

En aquest sentit, el consistori preveu presentar al·legacions en contra del projecte i està fent «una tramitació de modificació de normes per evitar aquest camp fotovoltaic al terme». L’alcalde de Calders subratlla que «no estem en contra dels camps solars, però tampoc volem que ens modifiquin en excés el paisatge i hem de trobar el punt d’equilibri». Destaca «l’impacte paisatgístic» que suposaria afegir el nou camp solar «en una zona on hi ha activitat agroturística per qui suposaria un perjudici».

La nova planta fotovoltaica, impulsada per l’empresa VLT Investment, dedicada a la producció energètica, s’ubicaria a la zona del Pla de les Quingles, al camp de conreu més gran del terme municipal, i ocuparia una extensió d’aproximadament unes 40 hectàrees. Igual que la que es preveu fer a Can Canadell, just al costat, aprofitaria la seva proximitat amb la subestació elèctrica d’Endesa per poder-se connectar fàcilment a la xarxa elèctrica. El projecte es troba en aquests moments en fase d’exposició pública.

La planta de Can Canadell ja està autoritzada

D’altra banda, la Generalitat ja ha aprovat el projecte de construcció del parc solar fotovoltaic projectat a la finca de Can Canadell, promogut per l’empresa de carburants Meroil, que serà el primer que s’instal·larà al municipi. En concret, el parc s’ubicarà en una zona ocupada per camps a la dreta de la carretera N-141c, just després de la subestació elèctrica i la finca de Can Canadell. El seu propietari veu de bon ull la instal·lació d’aquest parc en uns terrenys que actualment es dediquen al cultiu de camps de cereals, amb poca rendibilitat.