Calders Juga compleix les expectatives i omple el municipi de jocs de taula

La diada organitzada per Caldaus aplega centenars de persones de totes les edats, aficionats als jocs, per jugar, comprar, descobrir i conèixer dissenyadors

Lluc Grandia

Calders va aplegar ahir centenars de persones en la segona edició del Calders Juga, el Festival de Jocs de Taula de la Catalunya Central, que va omplir el municipi del Moianès de jugadors, dissenyadors, famílies i entitats de la comarca i dels voltants. Segons els organitzadors, ahir els assistents del festival van poder provar més de 400 jocs diferents, de tota classe i per a totes les edats.

Caldaus és l’entitat que organitza i dinamitza aquest festival, nascut l’any passat. El seu secretari i un dels coordinadors del festival, David Tugués, afirmava que les sensacions eren molt bones. «A les onze ja estava molt ple, i durant tot el dia hem tingut molta gent», relatava. «Teníem por perquè coincidia amb el pont i teníem el dubte si triomfaríem com l’any passat, que vam portar unes 300 o 400 persones». A l’espera de números exactes, Tugués assegura que aquest any han superat aquesta xifra. 

Tot el poble estava vinculat a la diada. La plaça Major, on hi havia carpes amb botigues, entitats, la botiga de jocs de segona mà i fins i tot una foodtruck, també va ser l’escenari de la paella del migdia. Al Centre Cívic s’hi van instal·lar les taules de la ludoteca, on es podien provar diversos centenars de jocs de taula, fins i tot alguns que encara no estan a les botigues, i les taules van estar plenes durant bona part del dia. Alguns espais singulars, com la presó, el pati de la Fàbrica, Cal Cuyàs, Cal Tender o Ca la Marieta, van ser els escenaris tematitzats dels jocs de rol, mentre que el Casal va acollir els tornejos i demostracions que van fer gaudir als assistents. «La climatologia ha ajudat», explicava el secretari de Caldaus. 

Una de les novetats més destacades van ser la presència dels dissenyadors de jocs de taula Guillem Coll, Ferran Renalias, Dani Garcia i Toni Serradesanferm. «Volíem alguna dissenyadora, esperem que l’any que ve puguem tenir-ne». Tugués també assenyala que «Les entitats que col·laboren són vitals. Caldaus només som vint persones, i això es posa en marxa gràcies a les moltes associacions, que ens ajuden i que som amics». També hi havia taules de prototips, on alguns dissenyadors mostren jocs encara per comercialitzar perquè els jugadors donin la seva opinió i puguin trobar errors. Sobretot, per Tugués, l’important «és tenir dissenyadors que expliquin i jugadors que juguin, perquè hi ha festivals fantàstics, però tenen tanta gent que no pots jugar».

Caldaus es va formar el 2018, tal com explica Tugués. «Vam decidir portar les ganes que tenim de jugar a les fires locals que es muntaven, com la Fira d’Entitats. Va anar creixent i funcionant, i un dia vam decidir fer-nos grans i vam fer el Calders Juga». A part d’aquest festival, Caldaus també té un pòdcast anomenat La Xapa Lúdica, i col·laboren amb la biblioteca de Moià i amb diverses escoles i instituts amb l’aprenentatge amb jocs de taula, que els permet fer dinàmiques i jocs per ajudar als alumnes a retenir els conceptes claus del temari.

Una de les assistents de luxe va ser Imma Marín, propietària de Marinva i presidenta de l’IPA (International Players Association) a Espanya. Marín, que és de l’Hospitalet, va quedar sorpresa i captivada de l’èxit del Calders Juga: «Les sensacions són molt bones, tant per la quantitat de gent com, sobretot, pel perfil, molta família, gent jove que ve a jugar. És brutal, és un pol d’atracció tant per les associacions i empreses com per la gent que ve a jugar, de tot Catalunya». 

També va valorar molt positivament que es pugui jugar a algun joc amb els autors presencialment. «Una de les principals barreres que tenim amb el joc és aprendre a jugar. I tenir l’autor que t’està explicant el joc és genial. És com el Sant Jordi dels jocs de taula». 

«S’agraeix molt tenir un espai per poder estar en contacte amb el públic»

Guillem Coll és un mestre gironí de 25 anys que també ha dissenyat diversos jocs de taula. Ahir va ser a Calders, on va poder ensenyar de primera mà les seves creacions, algunes de les quals ni tan sols s’han començat a comercialitzar. 

Com li apareix la passió per crear jocs de taula?

Jo crec que apareix de manera molt orgànica a la majoria de gent que té afició als jocs de taula, i el següent pas és voler-ne crear. Evidentment els primers es queden al calaix, i mica en mica vas afinant més fins que alguna cosa sembla que té potencial.

Com valora el Calders Juga?

És el primer any que vinc i estic molt content. Hi ha un ambient fantàstic i molt agraït que vagin convidat. Havia estat en altres fires i festivals d’aquest perfil, i s’agraeix molt. La gent que ve aquí es sorprèn de conèixer l’autor d’un joc. Moltes vegades no es pensa que darrere del joc hi ha algú que l’ha estat pensant i està molt bé veure les reaccions. S’agraeix molt que ens hagin deixat aquest espai per poder tenir contacte amb el públic.

I quins jocs ha presentat?

Porto els cinc jocs que tinc publicats, n’hi ha tres que ja es troben a les botigues i dos que hi arribaran properament. Porto el Cazamanzanas, que va guanyar un premi estatal, el Diez Ladrones, més pensat per nens petits, o el Nilo, que just va sortir la setmana passada a botigues. Els dos que encara no es venen són el Despistados i el Trekking. Aquest últim l’he fet amb en Ferran Renalias, i ha sigut un honor treballar amb ell.