Salvador Illa, Mbappé i Barbie, alguns dels nous caganers d'aquest Nadal

Caganer.com amplia el seu extens catàleg amb una trentena de figures de la política, música, cinema o esport

Política, cinema, ciència ficció, personatges històrics... Són algunes fonts d'inspiració a l'hora de crear els nous caganers

Política, cinema, ciència ficció, personatges històrics... Són algunes fonts d'inspiració a l'hora de crear els nous caganers / Xavier Pi

Xavier Pi (ACN)

L'empresa gironina Caganer.com torna a fusionar tradició i modernitat i aquest Nadal afegeix una trentena de figures al seu extens catàleg, que ja en suma més de 600. Com ja és habitual, les novetats són eclèctiques i abasten la política, l'esport, l'art, el cinema, la ficció... Entre els nous caganers hi ha el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu, el líder del PSC Salvador Illa, Barbie, el propietari d'X Elon Musk, el futbolista Kylian Mbappé, la cantant Taylor Swift o una parella icònica del món antic, Cleòpatra i Marc Antoni. Es poden comprar a fires nadalenques o durant tot l'any a les botigues i a la web. Perquè l'empresa de Torroella també vol desestacionalitzar aquesta figura del pessebre i convertir-la en record de Catalunya.

Un cop més, la família Alós-Pla converteix en caganers personatges famosos del món de la política, artístics, esportius, digitals o de ficció. A l'hora de crear les figuretes de fang artesanals, si bé l'actualitat mana, també és cert que ho fa en part. Perquè en paral·lel, Caganer.com aposta per anar engrandint la col·lecció amb personatges icònics atemporals, i estendre també el seu catàleg dedicat als oficis i a l'esport.

Els caganers de Marc Antoni i Cleòpatra, una parella d'amants icònica de l'antiguitat

Els caganers de Marc Antoni i Cleòpatra, una parella d'amants icònica de l'antiguitat / Xavier Pi

De fet, decidir qui tindrà el seu caganer ara es pensa gairebé setmana a setmana. "Actualment les novetats les treballem durant tot l'any, perquè les nostres botigues estan obertes de gener a desembre", explica un dels dos germans que està al capdavant de l'empresa, Marc Alós.

De caganers, n'hi ha per triar i remenar. "Toquem tots els àmbits; hi ha gent a qui, per exemple, li agraden la política i l'esport, però d'altra a qui li interessa més el cinema i la ficció", concreta Alós. El resultat és un catàleg que "sempre es manté viu", i que ja suma més de 600 figures.

"N'hi ha que tenen una vida útil molt llarga, com les universals o les dels oficis, que no queden obsoletes", explica Marc Alós. "La col·lecció és transversal i té una barreja de tot, des de l'actualitat més rabiosa fins a d'altres línies que mai passen de moda", hi afegeix. I precisament, aquest esperit eclèctic s'exemplifica amb la trentena de novetats que Caganer.com ha tret al mercat per a aquest Nadal.

En política, en el pla internacional s'incorpora al catàleg la figura del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ara a primera línia arran del conflicte a la Franja de Gaza i els constants bombardejos en resposta a l'atac de Hamàs. El seu caganer, però, ja es va crear a principis d'any, després que revalidés el càrrec. "Teníem peticions de turistes d'Israel que ens visitaven i ens ho demanaven; ara, però, està d'actualitat pel que hi ha", diu Alós, en referència a la guerra.

A Catalunya, el polític que també té caganer a partir d'ara és el primer secretari del PSC i cap de l'oposició al Parlament, Salvador Illa. Dins aquest apartat, també s'hi inclou un altre líder internacional: el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador.

De l'actualitat, també té figureta de fang el magnat sud-africà Elon Musk, que aquest 2023 ha comprat Twitter i l'ha rebatejada com a X, i que també està al capdavant de companyies com SpaceX (fabricació aeroespacial) i Tesla (automòbils elèctrics).

En esports, Caganer.com ha convertit en figureta de fang el futbolista francès Kylian Mbappé (amb els colors del París Sant-Germain), el golfista basc i número 3 del món Jon Rahm i el tricampió de la Fórmula 1 Max Verstappen. A més, l'empresa gironina també actualitza tot un clàssic del futbol: Leo Messi. Als caganers que ja tenia amb les samarretes del Barça, el PSC, l'Argentina, la Pilota d'Or i la Copa del Món, aquest 2023 s'hi incorpora el Messi de l'Inter de Miami. I una altra figura icònica de l'esport, però en aquest cas del bàsquet, Michael Jordan, ara també ja té el seu caganer.

Música, cinema, sèries i ficció

Les figures dedicades al món artístic i digital centren bona part de les novetats. Aquí s'hi engloben tant música com cinema, sèries de ficció o personatges infantils. Entre les protagonistes hi ha Barbie, la clàssica nina de Mattel que s'ha convertit en tot un fenomen als cinemes. Però també el DJ i productor argentí Bizarrap, la cantant nord-americana Taylor Swift o l'artista de Puerto Rico Bad Bunny (aquests dos últims, s'estan acabant de preparar).

Més novetats. Perquè aquí, n'hi ha força. Entre els nous caganers sorgits del taller de Torroella de Montgrí, hi ha també Avatar, el Monstre de les Galetes de Barri Sèsam, l'ogre Shrek, el malhumorat Grinch, Olivia Oyl (la parella de Popeye), Eric Cartman de la irreverent South Park, o un Harry Potter actualitzat.  

El Harry Potter renovat, Dumbledore i la Frida Kahlo de la pel·lícula 'Coco'

El Harry Potter renovat, Dumbledore i la Frida Kahlo de la pel·lícula 'Coco' / Xavier Pi

En música, aquest 2023 Caganer.com també homenatja Amy Winehouse (que va morir el 2011 als 27 anys). I dins els personatges infantils de l'univers Disney, l'empresa incorpora al seu catàleg la Frida Kahlo de la pel·lícula 'Coco' o l'extraterrestre Stitch (aquest últim, com Swift o Bad Bunny, també s'està ultimant).

Personatges històrics

Dins la trentena de novetats per a aquest Nadal, l'empresa gironina tampoc s'ha oblidat d'incloure-hi personatges històrics. En són exemples els icònics amants de l'antiguitat Cleòpatra i Marc Antoni, reina d'Egipte i militar i polític romà; el faraó Tutankamon; el setzè president dels Estats Units Abraham Lincoln, o l'artista, arquitecte i inventor italià Leonardo da Vinci.

Completen la llista un caganer que recrea un moái (les característiques estàtues monolítiques de la Polinèsia) i les figures que s'incorporen a les col·leccions d'oficis (un veterinari i una veterinària) i de religions (un representant de l'església ortodoxa grega i del judaisme israelià).

Més de tres dècades i vuit botigues

Nascuda l'any 1992, aquesta empresa familiar de Torroella de Montgrí ha donat un nou aire a la figura del caganer. Els germans Sergi i Marc Alós encapçalen la segona generació de Caganer.com, que va engegar la seva mare, Anna Maria Pla.

Durant aquests 31 anys, són molts els personatges -tant reals com ficticis- que han passat pel seu particular sedàs, dins l'afany que té l'empresa gironina de donar a conèixer la cultura catalana arreu. Les seves figuretes compten amb el distintiu oficial de Producte Artesà de Qualitat (PAQ) i es venen a un preu que oscil·la entre els 14 i els 21 euros.

Es poden comprar a les fires nadalenques, a llocs de records, a les vuit botigues que té Caganer.com o a través de la seva web (des d'on s'envien arreu del món). A més de la botiga-taller de Torroella de Montgrí, l'empresa gironina té cinc establiments a Barcelona, un a Madrid i un altre a Platja d'Aro (Baix Empordà). Obren tot l'any, cosa que contribueix a la voluntat de Caganer.com de desestacionalitzar aquesta tradicional figura del pessebre i consolidar-la com un record per als turistes que visiten Catalunya.

Alguns dels personatges del món de l'esport que s'incorporen al catàleg o que s'actualitzen, com Leo Messi

Alguns dels personatges del món de l'esport que s'incorporen al catàleg o que s'actualitzen, com Leo Messi / Xavier Pi

"Per a la gent, veure tants culs de cop els crida molt l'atenció", diu Marc Alós amb una rialla. "I això ens ajuda a convertir-nos en una icona del marxandatge català", concreta el propietari de l'empresa gironina. De retruc, a més, els caganers que compren els turistes, i que des d'aquí viatgen a l'estranger, ajuden a anar impulsant les vendes per internet. "Es converteixen en els nostres ambaixadors a d'altres països", concreta Alós.

I de tot el catàleg, també hi ha aquells caganers que, per més que passin els anys, continuen encapçalant les vendes. Entre aquells que "tiren fort", explica Marc Alós, hi ha l'expresident Carles Puigdemont, Leo Messi i personatges de ficció com Pikachu o els de la saga de la Guerra de les Galàxies.