Menja xiclet aquest Nadal: el consell dels dentistes

Mantenir una bona higiene bucodental t'ajudarà a evitar càries

Els consells per evitar patir càries durant aquestes festes

Durant Nadal mengem més sucres

Durant Nadal mengem més sucres / @ stockking

Rebeca Gil

Ha arribat el moment de menjar sense parar: Nadal ja és aquí! Segur que molts, ja heu fet un pla detox per tenir l'estómac desinflamat i preparat per menjar tot el que ens posin a taula. Tot i que, la panxa no és l'única part que hem de cuidar durant aquestes festes: les dents són fonamentals. Si no practiquem una bona higiene, les càries ens poden jugar una mala passada.

Les festes fan que augmentin els dinars i sopars amb amics, família i companys de feina. En ells, gairebé amb tota seguretat, consumirem i prendrem més quantitat de sucre o d'alcohol de què és habitual. I això el que comporta és un augment important del risc de desenvolupar càries o altres patologies bucodentals.

Consells dels dentistes per cuidar les dents aquest Nadal

Encara que és moment de gaudir, els especialistes del Consell General de Dentistes faciliten una sèrie de consells per tal de passar un Nadal sense problemes a la boca i les dents.

Controla el consum de sucres

Encara que siguem poc llaminers, la veritat és que durant aquests dies es prenen una major quantitat de dolços, torrons, xocolates, begudes carbonatades, etc.

Doncs bé, tots aquests dolços són metabolitzats pels microorganismes cariogènics que es troben a la superfície dental. Així, els converteixen en àcids que debiliten la dentició, provocant la càries.

Tenint això en compte, els especialistes assenyalen que prendre una mica de sucre no està malament, però sempre amb moderació.

Compte amb donar un mal ús a les dents

A més de sucres, és molt habitual que en moltes taules nadalenques se serveixin aliments durs com fruits secs, marisc i alguns torrons. Doncs el millor per menjar-los és utilitzar els utensilis adequats:

No fer servir les dents per retirar closques si no volem provocar una fractura dental. Sobretot, si es tenen empastaments, corones o dents afeblides.

Perquè com recorden des del Consell General de Dentistes, “les dents no són eines”.

Poc alcohol

Es pot prendre de manera excepcional, perquè cal recordar que les begudes alcohòliques són les responsables de la sequedat bucal, poden tacar les dents i augmenta el risc de càries.

No fumis

Beu molta aigua

L'aigua, encara que molts no ho sàpiguen, és essencial per mantenir una bona salut bucodental. Per què? Doncs com indiquen els dentistes, l'aigua ajuda a netejar les restes d'aliments que es queden a la boca i neutralitza els àcids que poden fer malbé l'esmalt dental. A més, mantenir-se hidratat és beneficiós per a la salut general.

Cuida la teva higiene oral

Ja sabem la interacció que tenen els microorganismes i els sucres a la boca, per això és essencial que, en consumir més quantitat de productes ensucrats, raspallem les dents, almenys, dues vegades al dia, amb pasta dentífrica fluorada, per eliminar les restes de menjar. “Fes servir també seda dental o raspall interdental”, afegeixen els especialistes.

Mastega xiclet sense sucre

Si es menja fora de casa no sempre és fàcil fer una higiene correcta. Per a aquestes situacions els dentistes expliquen que una bona opció és mastegar xiclet sense sucre amb xilitol després dels àpats. Aquest tipus de xiclets augmenten la producció de saliva i neutralitzen els àcids.

Mastega xiclet a Nadal

Mastega xiclet a Nadal / freepik

Això sí, és un remei provisional. Quan sigui possible hem de netejar-nos les dents perquè com recorden els especialistes “res substitueix el raspallat de dents”.

Acudeix a una revisió odontològica

Nadal és un bon moment per demanar cita amb el dentista, aprofitant les vacances laborals i escolars. Però a més, en el cas de patir qualsevol mena de molèstia durant aquests dies de festa (sensibilitat dental, dolor o qualsevol problema), el millor és acudir com més aviat millor a la consulta d'un dentista, ja que una atenció primerenca pot prevenir complicacions més grans.