Fer una escapada de cap de setmana, o aprofitar un pont com el de la Puríssima és sempre la millor opció per desconnectar de la rutina. I, en aquest sentit, Girona és un territori ple de contrastos amb moltes opcions per fer-ho. La Costa Brava com a gran protagonista i els Pirineus formen una simbiosi que genera un dels paisatges amb més encant del país. I no només això, és una destinació ideal per aquelles persones que practiquen ciclisme i senderisme, ja que té algunes de les millors rutes de Catalunya.

La Selva és la comarca gironina que més destaca per la qualitat de les serves rutes. Amb 900 km d’itineraris perfectament senyalitzats i ben mantinguts, és una de les millors opcions per practicar ciclisme i senderisme a Girona. És, a més, la viva imatge de l’heterogènia de les terres gironines; amb la Costa Brava al seu litoral, la plana central i el Montseny, les Guilleries i el Collsacabra com a grans cims.

Si ets un apassionat de la bicicleta o t’agrada caminar per paisatges amb encant i vols fer un pla diferent aquest cap de setmana, al Pont de la Puríssima o en qualsevol altre moment de l’any, t’oferim diferents idees per gaudir dels paisatges de la Selva. 

Opcions de ruta de cicloturisme i BTT a la Selva

Els ciclistes no tindran problema a l’hora de trobar opcions per a tots els nivells. La Selva és una de les comarques gironines que es pot descobrir pedalant. Disposa d’una xarxa de cicloturisme amb 400 kms de camins 100% pedalables que parteixen dels Grans Camins de l’Aigua i de 270 km de rutes circulars de BTT.

La xarxa de cicloturisme té 400 km Jordi Rierola

La xarxa cicloturista permet conèixer tota la comarca a través de pistes forestals, vies verdes i camins i carretes amb poc volum de trànsit, que passen pels principals municipis de la comarca des dels municipis costaners com Tossa, fins a Sant Martí de Sacalm, passant per Santa Coloma de Farners

Hi ha diferents opcions per fer BTT Jordi Rierola

Els amants del BTT també trobaran diferents rutes circulars a la comarca per a tots els nivells. Concretament, la Selva té 25 rutes diferents amb les que es pot gaudir d’indrets com l’estany de Sils, el Castell de Montsoriu o l’embassament de Susqueda, entre d’altres. 

Practicar senderisme a la Selva

La Selva es pot descobrir també a peu. La xarxa de senderisme dels Grans Camins de l’Aigua permet fer rutes de llarg recorregut per diferents municipis de la comarca amb trams de diferents durades i dificultat. Es pot resseguir, per exemple, el massís de les Guilleries a través de la ruta d’en Serrallonga, que té un gran valor històric i paisatgístic per la seva vinculació amb l’arxiconegut bandoler català

Hi ha diferents opcions per practicar senderisme Jordi Rierola

Altres rutes que cal visitar són el Camí de Terranegra, al massís de Cadiretes; o el Camí dels Avellaners, que passa pels municipis de Santa Coloma de Farners, Brunyola i Anglès; o el traçat de la Via Augusta, l’antiga calçada romana, que travessa la plana. Tots aquests camins s’enllacen entre ells i permeten conèixer el patrimoni i paisatges d’una comarca tant singular.

La Selva té 34 senders locals Jordi Rierola

La Selva disposa també 43 senders locals per a gaudir de passejades més petites on descobrir patrimoni arquitectònic. A Vidreres, per exemple, es pot gaudir del castell de Sant Iscle i de l’ermita de Caulès i el Puig Ventós. A Maçanet de la Selva, d’altra banda, hi ha diverses opcions com la ruta que condueix al pou de glaç de Buscastell, la Torre Marata o la dels Turons

Els camins de Sant Jaume de la Selva

El Camí de Sant Jaume passa per molts indrets i té moltes variants. Tots els camins de Sant Jaume d'arreu s’ajunten en una mateixa ruta cap a Santiago de Compostel·la. A la Selva hi ha dos entrades molt marcades d’aquests camins pel nord des de la ciutat de Girona i van cap a les comarques de la Garrotxa i Osona pel nord, cap al Vallès Oriental pel centre i cap al Maresme pel litoral

Hi ha diferents trams del Camí de Sant Jaume Jordi Rierola

En total, hi ha 110 km de camins de Sant Jaume per aquesta comarca gironina que estan senyalitzats amb la petxina del pelegrí i que passen per municipis com Amer, Anglès, Caldes de Malavella o Lloret de Mar, entre d’altres. Val a dir que el camí es pot fer tant a peu com a sobre de la bicicleta.