La Castanyada, Halloween i Tots Sants són dues festivitats que permeten fer una gran varietat d'activitats temàtiques. Amb disfressa o sense, podràs gaudir d'unes bones castanyes i d'una gran varietat de propostes arreu de la Catalunya Central. Per apropar-te el que tens a pocs quilòmetres de casa, et proposem un recopilatori de fires, festes, activitats musicals i infantils per a tota la família.

Fires i festes

BAGÀ

  • Festes del Foc: Divendres, a les 22 h, al pavelló, espectacle Els focs dels Solsticis als Pirineus, a càrrec del Ballet Contemporani de Catalunya. Obert i gratuït, en el marc del Simposi Internacional de les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus. Es recomana fer reserva a simposifalles.cultura@gencat.cat o comunicar-ho als ajuntaments de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola. Es retransmetrà en directe pel YouTube del departament de Cultura.

BERGA

  • Trilogia de la mort: Divendres, a les 20 h, amb sortida des de la plaça de Sant Pere, visita guiada Nit d’ànimes, amb Roger Cortina. Dissabte, de 17 a 00 h, al carrer Buxadé i la Berruga, fira L’encant de les ànimes. A les 19 i a les 22 h, amb sortida des de la plaça de Sant Pere, visita guiada Nit d’ànimes, amb Roger Cortina. A les 20.30 h, 21.30 i 22.30 h, al Museu Comarcal de Berga, visita guiada Relats de misteri i imaginació, amb Toni Gol. Màxim 8 persones. Diumenge, a les 18 h, a la porta del cementiri de Berga, visita guiada Els dies foscos, amb Albert Cols. Per participar en les visites guiades cal inscriure’s prèviament a l’oficina de turisme (93 821 13 84 o aj022.ofturisme@ajberga.cat).

CAL ROSAL

  • Mercat de Productors del Berguedà: Diumenge, de 9.30 a 14 h, a la Porta del Comerç de Cal Rosal. Una iniciativa impulsada per la Unió de Comerciants i Botiguers de Cal Rosal i l’Ajuntament d’Olvan, i amb el suport d’adbergueda.

CARDONA

  • 28a Fira de la Llenega: Diumenge, durant tot el dia, parada dels botiguers al carrer. D’11 a 13.30 h, al centre històric, concurs infantil de bolets. Al passeig de la Fira, parades d’artesania. A la plaça del Mercat, durant el matí, exposició micològica i parades de boletaires. De 10.30 a 13 h i de 18.15 a 19.45 h, el tradicional, i de 12.30 a 14 i de 16.30 a 18 h, el vegà, al centre cívic, demostració i tallers de cuina amb bolets i tast amb maridatge de vi. Preu: 5 euros. Cal inscripció prèvia. Es podrà fer a la plaça de Santa Eulàlia, de 10-3 a 14.30 h. De 12 a 14 h, a la plaça Santa Eulàlia, espai gastronòmic amb tast de plats cuinats amb bolets. Caldrà comprar tiquets al mateix espai. A la mateixa plaça, durant tot el matí, mostra d’ofici de cisteller i tast de vins de territori català. A les 18 h, a la plaça del Mercat, concert a càrrec de l’escola de música Musicant.  

MANRESA

  • Tarda de Tots Sants de l’Associació de Veïns de Valldaura: Divendres, a les 18 h, a la cafeteria La Nostra Llar (Dos de Maig, 26-28). Entrepà, llauna, sorpresa terrorífica, castanyes, panallets i moscatell. Preu: 10 euros.

MONISTROL DE MONTSERRAT

  • 27a Fira de la Coca i el Mató: Dissabte, a les 10 h, obertura de les parades: gastronomia artesana, comerços i entitats locals. A les 10.30 h, animació itinerant amb Jordi Callau i companyia. D’11 a 13 i de 16 a 18 h, a l’estació Monistrol-Vila, davant de l’Estació Museu del Cremallera, exposició de maquetes en moviment Els antics transports de Montserrat. Organització: Amics del Cremallera de Montserrat. A les 12 h, a l’estand de l’Ajuntament a la plaça de la Font Gran, inauguració oficial de la 27a Fira de la Coca i el Mató. A les 12.30 h, actuació dels Tabalers de la Penya Jove Diables Els Tronats de Monistrol de Montserrat. A les 13 h, animació itinerant amb Jordi Callau i companyia. A les 16.30h, animació itinerant amb Jordi Callau i companyia. A les 18 h, actuació de la Colla de Grallers i Bastoners de Monistrol de Montserrat. A les 18.30 h, animació itinerant amb Jordi Callau i companyia. A les 19 h, a l’Espai de la Gastronomia, actuació del grup musical Prepe’s Band. Inscripcions a www.monistroldemontserrat.cat o bé a l’estand de l’Ajuntament a la plaça de la Font Gran. A les 19.30 h, actuació dels Tabalers de la Penya Jove Diables Els Tronats de Monistrol de Montserrat.
  • A les 20 h, tancament de la Fira. Diumenge, a les 10 h, obertura de les parades: gastronomia artesana, comerços i entitats locals. A les 10.30 h, animació itinerant amb Jordi Callau i companyia. D’11 a 13 i de 16 a 18 h, a l’estació Monistrol-Vila, davant de l’Estació Museu del Cremallera, exposició de maquetes en moviment Els antics transports de Montserrat. Organització: Amics del Cremallera de Montserrat. A les 11.30 h, a la plaça de la Font Gran, ballada dels Gegants de Viserta, a càrrec de l’Associació Gegants de Viserta. A les 12.30 h, actuació de l’Esbart Infantil Monistrol Dansaire. A les 13 h, animació itinerant amb Jordi Callau i companyia. A les 16.30h, animació itinerant amb Jordi Callau i companyia. A les 17 h, a l’Espai de la Gastronomia (plaça de la Font Gran cantonada amb el passeig de La Canaleta), espectacle familiar Recontes, a càrrec Cia La Pantomima. A les 18 h, actuació de la Colla de Grallers i Bastoners de Monistrol de Montserrat. A les 19 h, actuació dels Tabalers de la Penya Jove Diables Els Tronats de Monistrol de Montserrat. A les 19.30 h, cloenda de la Fira de la Coca i el Mató.

NAVARCLES

  • Festa de la Tardor: Fins diumenge, concurs de panellets en línia, per compartir els panellets a les xarxes. Dissabte i diumenge, a través de les xarxes socials es buscarà la castanyera original de Navarcles.

SALDES

  • Pedrafest i Mercat Artesanal: Dissabte, de 10 a 21 h, mercat artesanal i fira de la cervesa artesana. A partir de les 10.30 h i duran tot el dia, inflable infantil. Preu a part. De 10.30 a 13.30 h, tir amb arc. A les 11 h, visita a la microcerveseria Pedraforca. A les 11 h, inauguració de la biblioteca i, a l’escola, xerrada amb Marc Casabosch, autor de diversos llibres de bolets i l’hort. A les 11.30 h, taller de cistells. A les 12 h, conta-contes infantil. A les 12.30 h, música ambulant folk en directe. De 16 a 19 h, tir amb arc. De 16.30 a 18 h, visita guiada a l’observatori Pedraforca. Cada 30 minuts. Preu: 2 euros. A les 17.30 h, tast guiat de cerveses. Preu: 10 euros. A les 18.15 h, a la plaça Sant Martí, concert de violí, guitarra i saxo, amb Èlia Bastida, Josep traver i Joan Chamorro. Entrada: 10 euros. Cal reservar a festivalitinera.cat o bé a l’ajuntament o l’oficina de turisme. A les 20 h, mapatge a la façana de l’església, amb una projecció de bruixes i Halloween. Patrocinat per Alberg Cal Manel. Seguidament, sessió de música trap-urbana.

SANT FELIU SASSERRA

  • Fira Bruixes: Divendres, a les 18 h, a la biblioteca Sant Pere Almató, sessió de contes Amb ulls de bruixa, a càrrec de Lídia Clua. Entrades exhaurides. Dissabte, a les 11 h, a l’ajuntament, visita guiada Calendari del Lluçanès 2021-Casa del Consell i Jurats del Lluçanès, a càrrec del doctor Joan Yeguas. Entrades exhaurides. A les 17 h, al Centre d’Interpretació de la Bruixeria, conferència La cacera de bruixes a Catalunya: el cas del Lluçanès, a càrrec de Pau Castell. Entrades exhaurides. A les 19 h, al carrer Països Catalans, concert de Marcel Casellas i la Cobla dels Sons Essencials, que interpretarà el Ball del Samaniat. Reserves: firabruixes.cat. Diumenge, a les 12 h, al parc dels Castanyers, castellet de titelles de guant Bruixinel·lis. Reserves: firabruixes.cat. A les 18 h, al carrer dels Països Catalans, 22a Fes-ta Bruixa, presentació del calendari de La Fetillera, presentació del llibre Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit, d’Ivet Eroles, concert Cançons de fer camí de Mireia Vives & Borja Penalba, espectacle Taräb de Fun Dan Mondays i DJ Rutxo. Entrades: 10 euros. A la venda a firabruixes.cat. Dilluns, durant tot el dia, al nucli antic, parades artesanes, comerços locals i tavernes. A la plaça de Baix, exposició fotogràfica 20 anys de Fira. A la biblioteca Sant Pere Almatí, exposició fotogràfica Samaniat. De 10 a 14 h, al parc dels Castanyers, 7a Trobada d’intercanvi de plaques de cava. Espai d’actuacions al carrer Països Catalans: a les 11 h, Saraus de les petites bruixes i Aniatitorit, i Bruixes de llegenda. A les 13 h, la sardana dels aprenents de bruixot i El Samaniat i Els comediants. A les 16 h, Bruixes de llegenda, Saraus de les petites bruixes i Aniatitorit i Els comediants. A les 18 h, , la sardana dels aprenents de bruixot i El Samaniat i Les Vigatanes. Cal reservar entrades a firabruixes.cat. Les actuacions seran retransmeses en directe a través del canal de YouTube de la Fira de les Bruixes.

ST. SALVADOR DE GUARDIOLA

  • Fira de la Torrada: Dilluns, durant tota la jornada, al carrer de la Creu, de Dalt i passatge Castellgalí, mercat de pagès i productes d’artesania. A la Farga de Guardiola, exterior del pavelló municipal d’esports, mostra d‘antics oficis de foc: bufador de vidre, espelmes, forjador... A les 9 h, a la plaça del Foc, pàrquing de l’antic ajuntament, esmorzar de torrada. Preu: 3euros. Organització: Bruixes de Guardiola. A les 10 h, a la Farga de Guardiola, demostració de forja d’eines. Organització: Associació de Forjadors de Catalunya. De 10 a 14 h, a la plaça del Foc, la Trementinaire. A les 10.45 h, davant de l’Ajuntament, convocatòria del públic per gaudir de tres espectacles del Festival est, de 20 minuts de durada en espais reduïts i no convencionals. Cal reservar l’entrada gratuïta enviant un correu a ssg.cultura@santsalvadordeguardiola.cat. A les 12 h, a la Farga de Guardiola, forja lliure a càrrec dels forjadors. A les 12.30 h, a la taverna dels Torrats (avinguda Generalitat), vermut cantat amb Carles Belda. De 17 a 20 h, a la plaça del Foc, la Castanyera i les seves rondalles. A les 17 h, a la taverna dels Torrats, espectacle Off de la companyia Fadunito (preestrena). Gratuït. Recomanat a partir de 5 anys. A les 18 h, a la Farga de Guardiola, forja lliure a càrrec dels forjadors. A les 18.45 h, a la taverna dels Torrats, gran rifa de Tots Sants. Organització: Esplai Merlot. A les 19 h, a la taverna dels Torrats, concert amb Fenya Rai. A les 20.45 h, a la pista del pavelló d’esports, Carretillada de foc, espectacle amb els Bous de Foc de Santpedor.

SÚRIA

  • La Castanyada: Dissabte, d’11 a 13 h, a la plaça de la Serradora. Castanyes, xocolata desfeta i manualitats. Organització: Agrupament Escolta i Guia Joan Ros.
  • Castanyada al Foment: Dissabte, a les 16 h, al pati del Foment Cultural. Cal portar el propi got. Inscripcions prèvies, abans de divendres al migdia, a fomentcultural@gmail.com.
  • Nit de Halloween: Dissabte, a les 19.30 h, al camp de terra del barri Santa Maria. 1,50 euros. Organització: Trucs de Súria.

Música

MANRESA

  • Stroika (av. dels Dolors, 17): Divendres, a les 00 h, Halloween Edition-El juego del calamar amb Warsaw i Buff Bay. Mitjançant llista per WhatsApp al 666 429 926 (Gemma). Dissabte, de 00 a 06 h, Calamar Sessions amb Warsaw. Entrada gratuïta abans de les 02 h. Mitjançant llista per WhatsApp al 666 429 926 (Gemma). Diumenge, Calamar Sessions amb Buff Bay. Entrada gratuïta abans de les 02 h. Mitjançant llista per WhatsApp al 666 429 926 (Gemma). 

Infantil

MANRESA

  • Story Time: Divendres, a les 18 h, a la biblioteca de l’Ateneu Les Bases. The Phantom Manor, de Kids&Us. A partir de 3 anys. Cal inscripció a bibliotequesdemanresa.wordpress.com.

IGUALADA

  • Taller: «Crea el teu conte de la castanyera»: Divendres, a les 18 h, a la sala infantil de la Biblioteca Central. Per a més de 6 anys. A càrrec de Valentina Botana.