Barcelona es prepara per rebre 'Tim Burton's Labyrinth', un viatge per la ment del cineasta a través de les seves obres

La mostra s'ubicarà al Palau de Victòria Eugènia i enceta la prevenda d'entrades amb més de 20.000 interessats

Una de les figures de l'exposició 'Tim Burton's Labyrinth' a Brussel·les

Una de les figures de l'exposició 'Tim Burton's Labyrinth' a Brussel·les / ACN

Eli Don (ACN)

Barcelona es prepara per rebre l'exposició 'Tim Burton's Labyrinth', una mostra que ha girat per diferents ciutats europees i que farà parada a la capital catalana el 8 de març. Es tracta d'un viatge per la ment del cineasta nord-americà a través del seu univers creatiu, que va més enllà de les produccions cinematogràfiques i s'endinsa també en altres aspectes de la seva obra. De fet, tal com explica Elena Garrán, directora de comunicació de Letsgo, en declaracions de l'ACN, es podran veure uns 200 dibuixos originals cedits pel mateix Burton, un fet que aporta "una perspectiva global". La mostra s'ubicarà al Palau de Victòria Eugènia i aquest dilluns enceta la prevenda d'entrades amb més de 20.000 persones inscrites.

Després de passar per Madrid, París i Brussel·les, Barcelona serà la quarta parada de l'exposició 'Tim Burton's Labyrinth', que després continuarà la seva ruta cap a Berlín i Milà. Un cop acabat el tour europeu, es dirigirà cap als Estats Units. De moment, ja han pogut veure la mostra més de 600.000 persones. La idea darrere de l'experiència parteix d'una proposta de l'equip creatiu de Letsgo, liderat per Iñaki Fernández (productor i CEO de la companyia) i de Felype de Lima (director creatiu i dissenyador de 'Tim Burton's Labyrinth'), sota la col·laboració estreta del mateix cineasta i el seu equip.

El resultat és un laberint creat per l'ocasió que proposa una ruta diferent per cada assistent. Així, només d'entrar, un botó aleatori dirigeix un petit grup cap a una sala concreta i a partir d'allà, la decisió cau en mans de cada visitant, que haurà de decidir quines portes vol creuar fins a arribar al final del recorregut. Pel que fa a tot allò que es pot trobar a dins, el més rellevant són els 200 esbossos originals cedits pel creador per a l'ocasió, molts d'ells inèdits fins al moment.

Cada sala està ambientada per donar una sensació d'immersió en el món de Burton a través de llums, música, projeccions a petita i més gran escala, escenografia, escultures i vestuari de cada obra. Tal com explica Garrán, el tret diferencial de la majoria de materials és que es tracta de productes artesans, pel que fa a la roba i a les mateixes figures, que han estat creades en tallers de Barcelona, Extremadura o València, en aquest darrer cas amb una estreta relació amb el món de les falles i els seus professionals.

"És un recorregut per la ment de Tim Burton - tal com la descriu ell mateix - per això recull tot el seu univers cinematogràfic, de dibuix, literari i narratiu, i el converteix en viatge físic i sensorial", relata la directora de comunicació de Letsgo. Pel que fa als assistents, destaca que es tracta d'una exposició "apta per a tots els públics", i tot i que en el cas dels nens es podria recomanar a partir dels 12 anys, "qualsevol nen a qui li agradi el món de Burton en pot gaudir perfectament".

Quant als protagonistes, el ventall és d'allò més ampli amb personatges molt coneguts de pel·lícules com 'Batman', 'Beetlejuice', 'Eduardo Manostijeras', 'Charlie y la Fábrica de Chocolate', 'La novia cadáver' o 'Frankenweenie' o 'Sweeney Todd', entre d'altres. Tot i això també disposa de sales dedicades a d'altres que no van veure mai la llum en produccions de Disney o Warner, però de qui Burton disposa de material gràfic.

Desplaçament cap a Catalunya

L'exposició va tancar portes aquest diumenge al Centre Tour & Taxis de Brussel·les, on s'haurà de desmuntar una mostra que ha ocupat prop d'uns 1200 metres quadrats. El desplaçament d'una ciutat a una de nova no és senzill i requereix unes setmanes de marge contemplant el trasllat, muntatge i posada en marxa. Una de les parts més sensibles, segons Garrán, és la conservació del material de Burton, que en tot moment s'ha de protegir en unes condicions especials per evitar-ne el deteriorament.

En el cas de la capital catalana s'instal·larà finalment al Palau de Victòria Eugènia de la Fira de Barcelona, on es podrà visitar durant uns mesos. Aquest dilluns s'obre la prevenda – amb més de 20.000 apuntades – i demà ho farà al públic general. Després del bon funcionament a la resta de ciutats, Garrán creu que la fórmula també funcionarà a Barcelona. "Els fans ho viuen amb molta intensitat, alguns venen disfressats i tot! En general, la resposta ha estat molt positiva, i la gent marxa de la mostra amb ganes de veure i reveure les pel·lícules de Burton", conclou.