A FI DE BÉ

Descobrirel Berguedà

Antoni Biarnés

Al Berguedà hi ha llocs i activitats per a tots els gustos. Tenim pobles amb encant, com Castellar de n’Hug i Montclar. Tenim paratges bucòlics i indrets singulars per on passejar, relaxar-se i fer el badoc: les fonts del Llobregat, els gaudinians Jardins Artigas a la Pobla, els Empedrats (en el terme del municipi menys habitat de Catalunya: Gisclareny), la riera de Merlès, Queralt (muntanya i santuari), el pla de Campllong amb el Pi de les Tres Branques, etc.

A la comarca abunda també el patrimoni monumental i històric: de les nombroses joies romàniques (Pedret, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Llorenç prop Bagà –amb una potent oferta cultural tot l’any–...) a l’herència industrial (colònies tèxtils del Llobregat –Viladomiu Nou, Cal Pons, l’Ametlla de Merola, la Colònia Vidal...–, les mines de Fígols, el Museu del Ciment...).

L’oferta d’activitats de lleure i culturals per a totes les edats és igualment notable: es pot fer observació astronòmica a Saldes, admirar petjades de dinosaures a Vallcebre, gaudir d’art contemporani al Konvent de Cal Rosal, combinar música i turisme amb el Festival de Música Antiga dels Pirineus, acostar-se al món animal a través del Centre de fauna salvatge de la masia Capadoca o del Centre Mundial de l’ase català a Fuives –per no parlar de la granja d’alpaques de l’Àngels–... Afegim-hi les nombroses festes i tradicions populars; a l’estiu, la Festa dels Elois a Berga –per refrescar-se una mica–, les festes del Segar i del Batre d’Avià, el Mercat Medieval de Bagà i el Concurs Internacional de Gossos d’Atura a Castellar de n’Hug.

Encara, la comarca és en especial un petit paradís per als amants de l’activitat física i l’esport a la natura (senderisme, ciclisme, escalada, equitació, parapent), que poden triar entre els Rasos de Peguera, l’embassament de la Baells, el parc natural del Cadí-Moixeró i el Pedraforca, les vies verdes, blaves i de sang, i moltes altres opcions.

Finalment, hi ha els racons que, sense desmerèixer els anteriors, solen passar més desapercebuts, però que bé valen una visita: el monestir de la Portella i el de Santa Maria de Serrateix, la Font Gran de Cercs, el santuari de Lurda de la Nou, el pla de les Alzines de Montmajor, l’estany de Graugés, Falgars, Sant Pau de Casserres, etc.

Així doncs, ja ho veieu: el Berguedà no us l’acabareu! I no parlo de gastronomia ni de les petites meravelles que són moltes cases rurals, perquè llavors em caldrien dos articles sencers més.

Tot plegat a prop, sense massificació, i a preus raonables. Què més es podria demanar? Qui no té pla per a l’estiu, doncs, és perquè no vol.