TRIBUNA

«Un no pot ser cristià i ser conservador»

Josep Miquel Bausset

Josep Miquel Bausset

Aquestes declaracions del bisbe de Bilbao, Joseba Segura, contrasten (per la seva fidelitat a l’Evangeli), amb les afirmacions de molts bisbes que a les eleccions del diumenge 23 de juliol semblaven fer campanya per al PP o per a VOX.

El bisbe Joseba Segura (El Economista, 20 de juliol de 2023), afirmava que la responsabilitat dels bisbes és «mantenir la comunió amb l’Església universal» i per això els pastors de l’Església han «d’escoltar i establir un diàleg amb tothom».

Davant la pregunta de la periodista Maite Martínez sobre si el bisbe de Bilbao es considerava liberal o conservador, aquest pastor de l’Església Basca deia que «en la dimensió social, en la que escoltes plantejaments com les condicions de treball, el salari dels joves, l’habitatge... un se n’adona que no pot ser cristià i alhora ser conservador, perquè el cristianisme t’obliga a prendre’t seriosament la situació de les persones que no tenen la sort que hi tens tu».

El bisbe Joseba Segura afirmava també en aquesta entrevista, que «les diferències econòmiques s’estan engrandint de forma preocupant» i per això «cada vegada hi ha més distància entre un grup de privilegiats, que són aquells que tenen més, i la majoria de la gent, els que hi tenen poc». I és que, com deia el bisbe Joseba, «les millores del PIB no es tradueixen en un repartiment més just». D’aquí que el bisbe de Bilbao afirmés que «un no pot ser conservador davant determinades condicions de treball, salari i habitatge» que pateixen moltes persones, especialment joves, que amb un jornal precari els és molt difícil de tenir un habitatge propi.

Als polítics, el bisbe de Bilbao els retreia el fet que utilitzin l’insult, que «és inacceptable», i alhora, cada cop més «habitual en la dinàmica política», ja que s’utilitza freqüentment «contra la dissidència».

Quan molts bisbes centren les seves declaracions denunciant l’avortament, el divorci i les qüestions relacionades amb l’ensenyament de la religió a l’escola, el bisbe Joseba (com feia Jesús de Natzaret), denunciava en aquesta entrevista la injustícia social, tot defensant la dignitat de les persones més vulnerables, degut a les seves condicions de vida, sovint precàries. I és que Jesús de Natzaret denuncià l’opressió dels poderosos i sempre sortí en defensa dels més febles i fràgils de la societat d’aquell moment.

Com el papa Francesc, atacat feroçment pel lobby conservador perquè fa un temps digué que «no havia estat mai de dretes», també ara el bisbe de Bilbao, fidel a l’Evangeli, ha afirmat que un deixeble de Jesús de Natzaret, si està atent i preocupat per la situació social dels més desafavorits, «se n’adona que no pot ser cristià i conservador».

De segur que per les seves declaracions, el bisbe Joseba rebrà els atacs de la caverna mediàtica i política. Però amb les seves paraules, tan assenyades, aquest pastor basc se’ns mostra fidel a l’Evangeli i a l’opció preferencial pels pobres