La sardana està de moda?

Queralt Casals

Queralt Casals

La sardana està de moda. O això sembla. Aquest estiu, a les festes majors, a les discoteques o a les classes de zumba dels càmpings es ballen sardanes o, si més no, s’intenta simular el puntejat. Tot és «culpa» dels The Tyets, el duet del moment, i el seu tema Coti x coti, que fusiona reggaeton i sardana i que arrasa allà on sona. Més enllà de la moda, que ja sabem que totes són passatgeres, l’exitós tema ha estat una gran campanya de màrqueting , que ha aconseguit popularitzar i incrementar l’interès per la dansa més nostrada. Amb una melodia enganxosa i que a mitja cançó convida a marcar uns passos al ritme de la tenora, el tema s’ha convertit en l’himne de totes les festes d’estiu i no hi ha lloc on no soni.

La popular cançó no només es pot escoltar als concerts del duet mataroní, als balls d’estiu i a les sales de ball, sinó que el mateix món sardanista ha celebrat l’èxit de la cançó i les cobles i les colles se l’han fet seu i han aprofitat la volada d’un tema que ha aconseguit el Disc de Platí i que ja acumula més de 13 milions de reproduccions a Spotify. Un exemple d’aquesta requesta és que la Confederació Sardanista de Catalunya, d’acord amb el grup, ja han convertit la cançó en una sardana autèntica que ha arranjat el compositor i instrumentista Xavier Ventosa i del qual se n’han fet grans ballades com la que es va fer davant la Catedral de Barcelona amb 400 nens i nenes de protagonistes. Per tant, es pot dir que infants i adolescents s’estan aficionant a la sardana gràcies a The Tyets?

Caldrà veure si, un cop baixi el suflé de la cançó, realment a les places, com ha passat als concerts i a les sales de ball on la punxen, incrementen els adeptes a ballar sardanes. Segurament tot plegat no acabarà rejovenint les colles sardanistes, ni revitalitzant el ball a les places i les rotllanes no es multiplicaran exponencialment a l’èxit de la cançó. Però potser caldria aprofitar-lo per anar més enllà i actualitzar la dansa per fer-la més atractiva i incrementar-ne la divulgació a les escoles seguint el projecte d’introducció de la sardana a les aules, on actualment només hi ha una dotzena de centres adherits.

Tot i així, si tot plegat ha servit per populartizar la tradició benvingut sigui el Coti x coti. Només pel fet d’haver acostat la sardana al gran públic i introduït el ritme entre els més joves, que d’altra manera segurament mai haurien intentat ballar una sardana, ja haurà valgut la pena. I si, a més, algun s’hi aficiona, aquest boom no haurà quedat en una anècdota.