L’EVANGELI

Com a germans

M. Alba Oliveras Rubiralta

El passatge de l’Evangeli de Mateu que avui comentem (Mt 18,15-20) ens parla de les relacions al si de la comunitat cristiana i del camí que cal seguir si alguna persona actua de manera equivocada. «Si el teu germà et fa una ofensa, vés a trobar-lo i, tot sol amb ell, fes-li veure la seva falta (...). Si no t’escolta, crida’n un o dos més (...). Si tampoc no els escolta, digues-ho a la comunitat reunida...» (cf. 15-17).

Ens n’adonem que s’estableix un procés que s’inicia en la intimitat i que sols arriba a la comunitat si veritablement no se’n surt. Ben al contrari del que sol passar a la nostra societat, en la qual sovint es malparla d’algú sense ni tenir-ne la certesa.

Mateu ens ho diu ben clarament: fes el primer pas, vés-lo a trobar, sense fer publicitat ni esbombar-ho arreu. Apropa-t’hi sol·lícit, amb delicadesa i estimació, sense prepotència i superioritat o amb una actitud paternalista. Es tracta d’escoltar el germà, de tu a tu, sense presses, establint un diàleg des de la humilitat i l’escolta mútua, no buscant imposar-se. Pot molt ben ser que aquest diàleg constructiu l’ajudi a sortir de l’error i a veure-hi més clar i de ben segur ens faci adonar que nosaltres també tenim aspectes a esmenar i millorar. Com diu José Antonio Pagola: «Quant de bé ens pot fer a tots aquesta crítica amistosa i lleial, aquesta observació oportuna, aquest suport sincer en el moment en què ens havíem desorientat».

Per altra part, fem referència a les paraules de Jesús recollides al verset 20, que són d’una gran importància per a la vida de les comunitats cristianes: «on n’hi ha dos o tres de reunits en el meu nom, jo soc allí enmig d’ells». Veiem que Jesús no està pensant amb grans celebracions massives i lluïdes, sinó senzillament en petites comunitats que es reuneixen «en el seu nom» per comentar l’Evangeli, mantenir viu el seu record, celebrar l’Eucaristia, atretes per la persona de Jesús –que hi és present– i pel seu projecte de fer un món més just, humà i en pau.