En possessió de la veritat

Jordi Molet

Jordi Molet

L’extrema dreta no té manies a l’hora d’atacar els seus adversaris polítics. Se senten en possessió de la veritat absoluta i no dubten a proferir qualsevol exabrupte a qui se’ls posa al davant, sobretot si veuen en perill la unitat d’Espanya, tal com ells l’entenen.

El darrer episodi protagonitzat pel president de Vox, Santiago Abascal, descriu perfectament l’estil de fer política dels dirigents d’aquest partit, que es passen el dia embolcallats amb la bandera espanyola, que en molts casos és la preconstitucional. Abascal, aprofitant la seva presència a l’acte de presa de possessió del president de l’Argentina, l’ultra Javier Milei, va dir en una entrevista al diari Clarín que a Pedro Sánchez «el poble voldrà penjar-lo pels peus», en una clara referència al final de Benito Mussolini. Quan va veure la reacció que van provocar les seves paraules, no se’n va desdir. Ni ell ni ningú del seu partit. Encara més, el secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ho va justificar per les cessions que Pedro Sánchez fa als nacionalistes i als independentistes, i va afegir que el comentari del seu president, d’Abascal, reflecteix «la sort de molts dictadors, i que no és odi, és història».

És clar que els que diuen això són els autors de les 100 mesures per reformar Espanya, entre les quals hi ha la suspensió de l’autonomia catalana; il·legalitzar els partits polítics que pretenguin la destrucció de la unitat territorial de la «nació» i la seva sobirania; deportar els immigrants il·legals; i derogar immediatament la Llei de la Memòria Històrica i la Llei de Violència de Gènere. Unes propostes que podria subscriure el mateix general Franco.