TRIBUNA

Límits a la revolució digital

Claudina Relat

Claudina Relat

Com a presidenta del Col·legi d’Arquitectes de la Demarcació de la Catalunya Central, em veig amb la responsabilitat de reflexionar sobre els interessos de la nostra comunitat. L’arquitectura no només és sinònim de construcció física, sinó també dels espais virtuals que configuren la nostra societat digital.

En els darrers anys, l’ús d’Internet i, més recentment, la proliferació de la intel·ligència artificial, han donat lloc a canvis profunds en com vivim, treballem i interactuem. Aquesta revolució digital ha trasbalsat molts aspectes de la nostra vida quotidiana, i és hora que comencem a considerar aquest espai digital com una part vital de la nostra tasca. En aquest context, és imperatiu que les persones i les institucions assumeixin un paper més actiu en la definició de com s’estructura l’espai d’Internet i com es gestionen les dades i les tecnologies emergents. Els efectes de l’ús d’Internet en la nostra societat i sobretot en els nostres joves i infants són innegables, i no podem continuar actuant com si fossin una terra sense llei.

Les xarxes socials com Twitter, Instagram i TikTok són plataformes populars que moltes persones utilitzem cada dia. És important adonar-nos que el fet que aquestes plataformes siguin gratuïtes no significa que no hi hagi cap cost. De fet, el preu que paguem és més amagat i complex del que podríem pensar. Les nostres dades personals, els nostres hàbits i les nostres preferències són el producte que aquestes empreses estan venent a tercers per publicitat i altres finalitats. L’arquitectura d’Internet no només implica la creació i gestió de les pàgines web i les infraestructures digitals, sinó també la definició de com es protegeixen les dades dels usuaris, com s’assegura la privadesa i com es regula el contingut i interaccions socials que circulen a través de la xarxa. Aquesta responsabilitat no hauria de recaure exclusivament en les empreses tecnològiques, sinó que ha de ser una tasca compartida que involucri les institucions, els professionals i els usuaris.

La tecnologia està evolucionant a un ritme accelerat i la intel·ligència artificial està emergint com una força transformadora en molts sectors, incloent-hi l’arquitectura. És ara el moment de començar a parlar seriosament sobre com regularem l’espai d’Internet i la intel·ligència artificial. Hem de garantir que la societat digital que estem creant sigui una que respecti els valors i els drets fonamentals dels ciutadans. La protecció de la privadesa, la seguretat de les dades i la transparència en la recopilació i ús de les dades han de ser les bases d’aquesta arquitectura digital. El futur de la nostra societat digital depèn de les decisions que prenem avui. Posem portes al camp de la tecnologia i de la web, i assegurem-nos que aquestes portes siguin les que protegeixen els valors de la nostra social democràcia, un concepte que potser pot semblar antiquat, però que ha de seguir sent la base que garanteix els nostres drets en l’espai virtual.