TRIBUNA

ICL dona suport a l’exèrcit israelià

Meritxell Brun Jané

Meritxell Brun Jané

La multinacional israeliana Israel Corporation Ltd (ICL), que explota les mines de Súria i Sallent, ha estat protagonista de nombroses notícies vinculades a la contaminació mediambiental i a accidents laborals. Però arran de les massacres que estem contemplant de forma televisada i diària a Palestina, hi ha un altre aspecte de l’empresa que val la pena tenir molt en compte: el vincle amb l’exèrcit israelià acusat de crims de guerra.

Degut a l’ocupació de Palestina, ICL s’aprofita de l’extracció de recursos del mar Mort, zona totalment exclosa per a l’activitat productiva palestina, tant a Cisjordània com a la Palestina del 48 (l’actual Estat d’Israel). I com a bona empresa israeliana manté un lligam amb l’exèrcit.

Dins de l’àmbit de l’anomenada Responsabilitat Social Corporativa, des de fa anys fa gala de subvencionar un programa anomenat «adopta un soldat». Aquí el nom i l’àmbit segurament ens xoquen, doncs per una banda no entenem quin soldat necessitaria una adopció, i no ens encaixa gaire això de la responsabilitat social amb l’exèrcit. Segons la seva pròpia web, es tracta d’un programa gestionat per l’Associació pel Benefici dels Soldats de l’Exèrcit Israelià, el qual «té com a objectiu proporcionar assistència als soldats que tenen una gran càrrega en la seva rutina diària, que provoca esgotament i situacions d’alt risc».

Des de la seva creació, l’exèrcit d’Israel es dedica a assetjar i assassinar la població palestina. Humiliacions als chek-points, detencions arbitràries, negar l’accés a l’aigua, enderroc de llars familiars, reprimir manifestacions, protegir els grups de colons armats que ataquen pobles i conreus... Això esgota els soldats i els posa en risc. I per això, part dels beneficis d’ICL (alguns extrets del subsol i de la plusvàlua de la mà d’obra del nostre país) van a proporcionar-los assistència.

Aquests últims mesos la rutina d’aquests soldats s’ha basat en el bombardeig constant, la invasió de la Franja de Gaza i incursions a Cisjordània, provocant desenes de milers de morts de totes les edats. Algunes sota les bombes de fòsfor blanc, un tipus d’armament que causa cremades irreversibles, i que com a mínim una filial estatunidenca d’ICL s’encarrega de comercialitzar, segons l’agència GAO d’auditories del Govern dels EUA.

Finalment, tot i que ICL només anuncia la producció i comercialització de productes destinats a l’ús civil; amb una breu recerca per Internet, apareixen contractes amb el Joint Munitions Comand de l’exèrcit dels EUA, i resulta que el 2017 van fitxar com a directiu Reem Aminoach, antic cap de pressupost del Ministeri de Defensa israelià.

Des del 2005, més de 170 organitzacions palestines denuncien aquestes necessàries portes giratòries i col·laboració d’empreses amb l’exèrcit israelià.