Rebolcats en l’esbroncada

Jordi Molet

Jordi Molet

En arribar a finals d’any, els representants institucionals competeixen en discursos nadalencs i, tot i que hi puguin fer referència, no estan inspirats en la pau i la concòrdia que en teoria presideixen aquestes festes, no. La majoria de discursos es fan per acontentar la pròpia militància i, en ocasions, denigrar els contrincants.

I és que vivim en un món digital on els algoritmes accentuen la polarització de la societat, de manera que cada vegada hi ha més gent que només vol sentir allò que li agrada i que ignora o ataca el que diuen els que no pensen com ells. Més que mai es confirma allò que deia Gustave Flaubert, que «no hi ha veritat, només percepció», i que va ratificar Albert Einstein, quan va dir que «els fets són els fets, però la realitat és la percepció».

Estem creant una societat que ha renunciat a la confrontació d’idees per avançar i que es rebolca en l’esbroncada permanent per intentar guanyar l’adversari per knockout. Les xarxes socials i els digitals busquen la complaença dels seus lectors oferint-los allò que tenen ganes d’aplaudir.

Si no, com s’explica que al sopar de Nadal del PP Ayuso regalés fruita, acompanyada de Feijóo, a militants del seu partit per acabar de subratllar l’insult a Sánchez? O que aquest digui ara que està disposat a reunir-se amb Puigdemont, quan fa pocs mesos el volia veure lliurant-se al Tribunal Suprem? O que ERC i Junts vagin a matadegolla, després de dir que hi havia una majoria independentista del 52% al Parlament?

I és que potser sí que les coses no són el que són sinó el que semblen, i que cadascú tria el que li convé.

Bon any a tots.